Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ma 29 miesięcy...

Polecane posty

Gość gość

Jadę dzisiaj metrem, wsiada mama z dzieckiem. Dzieciak płacze, matka go na kolana, siada obok mnie. Mody zachwycony mają torebką. Łapie za frędzle. Puszczam do niego oko, cieszy się. Mówię do matki fajny malec. Ile ma lat? 29 miesięcy... Nie można powiedzieć 2.5 roku?

Gość gość
Muszę pamiętać, żeby od teraz mówić, że mam 440 miesięcy :D

Gość gość
Tez tego nie rozumiem, ale sama tak mowie, tylko, ze moje ma 15 mcy. Ale jak skonczyl Rok to mówiłam rok:D a potem znowu wróciłam do miesiecy. Ja skończy dwa zamierzam mowić, ze dwa lata. Moze juz teraz zacznę, ze rok i ileś miesiecy.

Gość gość
też tego nie pojmuję... ile czaru mamy będą podawać wiek w miesiącach? Rozumiem podawać go do 1 roku czasu, bo inaczej się nie da. Wszystko co powyżej to np. 1 rok i 4 miesiące, 2 lata i miesiąc, albo 2 latka skończył 2 miesiące temu, itp. Też mnie to drażni wręcz... 26 miesięcy, 19 miesięcy... Nie można normalnie?

Gość gość
To jakaś nowomoda, kiedyś wiek dziecka podawało się w miesiącach do roku czasu, tak jak ktoś tu już napisał. Może chodzi o to, że mamusie chcą zatrzymać czas. Mówiąc 29 miesięcy mają wrażenie, że dziecko jest cały czas niemowlęciem.

Gość gość
Wiadomo że dla matki to istotne czy dziecko ma 15 czy 12 (albo 18) mcy, ale kurcze, obcy ludzie zwykle pytają z grzeczności i chęci podtrzymania rozmowy, mają w nosie ile dokładnie miesięcy ma dziecko... Już się dawno nauczyłam mówić że roczek, półtora roku, zwłaszcza przy takich zdawkowych rozmowach, bo nieraz nas ktoś zaczepiał na spacerze. Ale powyżej 2 lat nie przyszłoby mi do głowy liczyć miesiące... Swoją drogą, fajnie autorko że jesteś taka cierpliwa i pozytywnie nastawiona do maluchów, ja zdaję sobie sprawę z tego że nie każdy lubi dzieci i jak mała jedzie u mnie na kolanach to automatycznie spinam się w środku jak wyciąga ręce do frędzelków właśnie, guzików, kolczyków czy innych zwracających uwagę rzeczy u pasażera obok.

Też coraz częściej spotykam takie podawanie wieku, 18 miesięcy, 20 miesięcy, bez sensu. Może coś w tym jest, że mamusie chcą podkreślić, że to maluszek i że liczą dokładnie każdy miesiąc jego życia. A może to taki policzek wymierzony w nas, facetów, którzy przeważnie nie wiedzą ile dokładnie lat ma ich dziecko? :D

Gość gość
To skoro zwykli ludzie maja w nosie i pytaja z grzecznosci to juz jest tylko ich problem. I tak, moj syn ma teraz 14 miesiecy. Nie mniej, nie wiecej.

Gość gość
kiedyś mnie w pracy znajome spytały ile ma córka, mówię, że 18 mcy, a te w śmiech, czyli ile? kurcze dziecko malutkie, wszystko się przelicza na miesiące (szczepienia, ubranka, jedzenie, leki i suplementy), pytają mnie kobiety z dziećmi, więc nie będę jak facetowi zaokrąglać. ale fakt, trzeba było powiedzieć półtora roku i nie musiałyby się wysilać z kalendarzem. prawda jest taka, że dopóki dziecko nie ma 2 lat, łatwiej funkcjonować w systemie miesięcznym, choć z boku śmiesznie to brzmi i trzeba się liczyć z komentarzami: "a to ty z tych co ich dziecko będzie miało 44 miesiące hahaha", pies was lizał :)

Gość gość
Ja do roku w miesiącach, a potem rok i miesiąc, rok i 4 miesiące, teraz mówię ponad dwa lata bo ma dwa lata i 3 miesiące.