Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość międzynarodowo~

Ślub homoseksualny z obcokrajowcem

Polecane posty

Gość międzynarodowo~

Dzień dobry wszystkim, Otóż piszę tutaj, ponieważ nie mogę znaleźć nigdzie odpowiedniego forum ani podobnego tematu. Jak możecie wywnioskować z tytułu, jestem w związku z innym mężczyzną. Póki co jest to związek na odległość. Spotykamy się średnio raz na 4 miesiące, jednak planujemy stosunkowo niedługo zamieszkać razem. Podróże są kosztowne i to raczej nic dziwnego, że chcielibyśmy zacząć żyć razem. Niestety całość komplikuje fakt, że on jest Brazylijczykiem i nie może legalnie przebywać w Europie dłużej niż 3 bądź 6 miesięcy, podobnie jak ja w Ameryca Południowej (stąd umieszczenie mojego wpisu w tym konkretnym dziale). Niestety Polska nie dopuszcza w chwili obecnej ślubów ani związków partnerskich osób tej samej płci. Po moich poszukiwaniach wiem, że jako Polak mogę wziąć ślub za granicą bez konieczności posiadania zaświadczenia o zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa, gdyż nie wszędzie jest to wymagane i urzędnicy z innych krajów często są pod tym kątem wyrozumiali. Już dowiedzieliśmy się, że w konkretnym cartorio (odpowiednik naszego Urzędu Stanu Cywilnego) nie będę potrzebował tego dokumentu. Brazylia jaka by nie była, dalej jest niebezpieczna i ciężko znaleźć tam pracę bez znajomości języka portugalskiego lub hiszpańskiego fluent. W tym momencie chciałbym odwrócić sytuację i zadać właściwe pytanie. Czy wykonalne jest żeby wziąć ślub w Brazylii, bądź innym kraju (wtedy automatycznie ja otrzymam prawo do stałego pobytu w Ameryce Południowej i on otrzyma prawo do pobytu w Europie) i zamieszkać w Polsce? Jak już zaznaczyłem po ślubie nie będzie problemu z zamieszkaniem gdziekolwiek w Europie gdzie uznaje się takie małżeństwa, ale chodzi mi konkretnie o Polskę. Teoretycznie on otrzymałby europejski paszport, lecz nie wiem czy moglibyśmy mieszkać w Polsce, gdyż małżeństwo/związek partnerski nie będzie uznawane. Jeśli ktoś spotkał się z taką sytuacją bądź ma doświadczenie lub jakąkolwiek wiedzę proszę o kontakt.

Gość gość
Niestety nie mam w tym temacie doświadczenia. Jestem w związku na odległość z Amerykaninem i to już jest dość skomplikowana sprawa, więc nie wiem jak jest że związkami homo. Żeby dostać prawdziwa odpowiedź proponuję zapytać się prawnika. Inaczej możesz dostać nieprawdziwe info i to może waszemu związkowi zagrozić.