Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Za miesiac komunia corki a ja jeszcze nic nie mam

Polecane posty

Gość gość
Wszystko zależy od cukierni ale myślę że ok tygodnia było by ok. Jeżeli chodzi o cenę za kg. To zależy od smak i wykończenia... Przykładowo tort wykończony śmietaną i jakaś delikatna dekoracja będzie za 35 zł a w marcepanie w kształcie książki będzie za 60 zł

Gość gość
wiecej niz 1,5 kg nie potrzeba torta/ tortu?

Gość gość
Średnio liczy się 100g na osobę. Jeżeli pisze to autorka tematu to na twoje 8 osób biorąc pod uwagę że będzie jeszcze inne ciasto to 1kg tortu powinien w zupełności wystarczyć

Gość gość
Średnio liczy się 100g na osobę. Jeżeli pisze to autorka tematu to na twoje 8 osób biorąc pod uwagę że będzie jeszcze inne ciasto to 1kg tortu powinien w zupełności wystarczyć

Gość gość
podobaja sie sie takie proste torty.zwykly okragly z malym motywem i nic wiecej.

Gość gość
Mój syn również za miesiąc ma komunię. I co? Sporo czasu jeszcze żeby wszystko ogarnąć. Wyprawiam w domu, będzie tylko kilka osób, ci najbliżsi, nie mam zamiaru zapraszać osób z rodziny z którymi praktycznie nie mam kontaktu, których moje dziecko nawet nie zna. Dlatego będzie 10 dorosłych o ile "tatuś" sie zjawi z babcią i dziadkiem. I kilka dzieci będzie. Będzie skromnie, bez rewelacji. Jakiś obiadek zrobie, jaki to jeszcze pomyśle, w ostatniej chwili coś wymyślę, nie będę sobie zawracać tym głowy miesiąc wcześniej, kawa i ciasto, jakieś przekąski, sałatkę, i w sumie po co więcej? Ważniejsza jest uroczystość kościelna, niż to co później. A że nie lubie robić niczego na pokaz, to będzie skromniutko, bo i tak nie stać mnie na nic wiecej :D

Gość gość
dlaczego sie nie wyswietla moj superancki temat

Gość gość
Dziewczyny ja mam 19 maja komunie. I tak sobie mysle czy gotowac niewiadomo ile i robic przystawki. Serio pytam,bo maz mowi ze rosół i drugie danie wystarczy.i jakas salatka,moze 2.Bo mowi ze kazdy zje obiad i juz sie naje,alkoholu nie bedzie wiec nie bedzie pod co tyle jesc.Bedzie tort ktory zamowilam w cukierni . bo myslalam upiec kurczaka,schabowy nadziewany pieczarkami ,z zoltym serem i zapiekane z plastrem ananasa i plastrem sera oraz oszukane gołąbki czyli pieczone z kapusta w srodku. Albo np devolaje no mnostwo przepisow to cos bym wymyslila.No mi chodzi o to zeby byl wybor a maz mowi ze jedno wystarczy bo nikt tego nie przeje. Nie wiem co robic. Beda tylko chrzestni (malzenstwo),2 babcie i 1 dziadek,brat meza kawaler,moja siostra moze z mezem i synem i my. Czyli 10 albo 13 zalezy czy siostra przyjedzie 500km ma do mnie. A zimnej plyty chyba nie bede robic,no nie wiem doradzcie

Gość gość
ja tez zastanawiam sie co podac na potem.jak zostanie to sie zje o to sie nie martwie. ja myslalam zeby zrobic jakas salatke, alerz wedlin, moze faszerowane pieczaki. myslalam zeby cos zrobic jeszcze na potem na cieplo- ale juz sama niewiem.

Gość gość
Czy dla was serio w tym dniu najważniejsze jest koryto?

Gość to ja autorkkaa
ale nie zaprosisz i niebeda goscie siedziec przy torcie i kawie. dzis juz duze kroki zrobione. zaproszenia rozdane. bylam popatrzec na talere znalazlam tanie w pepco. za 1 komplet talerzy bialych- duzy, gleboki oraz maly. za 14zł potrzebuje razy 8. powiedzicie czy kupiwac filizanki? bo mam same kubki. tez zestaw filkizanki i spodek po 10zł?????

Gość gość
Nie wiem co za goście u ciebie będę jak najbliższa rodzina to po co szaleć z filiżankami ,możesz w szklankach albo kubkach podać kaWĘ.

Gość gość
bo zeby wszytko ladnie bylo.a nie kazdy kubek z innej parafi..

Gość gość
autorko ty naprawdę nie masz talerzy i filiżanek, żadnego takiego zestawu?

Gość gość
mam ale nie na tyle osob. to takie dziwne jak nas jest 3.

Gość gość
Autorko, filiżanki na 8 osób chyba nie potrzebne, przecież dzieci kawy nie piją, dorośli też raczej nie wszyscy. Ja mam w domu dużo tego, ale specjalnie nie kupowalabym. Talerze to co innego, przydadzą się Wam później. Co do pytania o obiad to uważam, że musi być wybór. Ja na święta czy okazje zawsze robię 2-3 rzeczy na ciepło, żeby każdy mógł sobie wybrać, nie każde danie wymaga dużo czasu, można pokombinować i wstawić do piekarnika kilka potraw na raz albo coś zrobić wcześniej i podgrzać. Jeżeli jest kilka rzeczy na ciepło to właściwie można już tylko tort podać, zimna płyta nie koniecznie, chyba, że jakaś przystawka zanim obiad podasz.

Gość gość
No trochę dziwne, nie mieć ładnego kompletu talerzy i filiżanek. Nas jest czterech a po ślubie to była jedna z pierwszych rzeczy jaką kupiłam, specjalnie na takie okazje, wiedziałam, że będą chrzciny, urodziny itp.

Gość gość
Co takie zdziwienie ze ktoś nie ma filiżanek i talerzy od kompletu ja też nie mam bo dziurawe ręce a filiżanki to kiedyś wywalilam inne oddałam i jak bym potrzebowała to tez bym musiała kupować.

Gość gość
ale tak brzydko w kubkach podac? jeszcze pomysle nad tymi filizankami.

Gość gość
możesz podać kawe w kubkach. Ja to nawet wole wypić kawe z kubka niż filiżanki, a dziwne jest że nic nie masz na taką okazje.

Gość gość
Ja też nie mam w domu kompletu na 8 osób i żyje. Autorko jak uważasz że ci się jeszcze kiedyś przydadzą to kup a jak mają być bezużyteczne to se odpuść , bo to w takim razie zbędny wydatek

Gość gość
Jeżeli już to kup komplet 6 sztuk, przydadzą się. W kubkach najwyżej podasz herbatę.

Gość gość
patrzylam i mam tam filizanki. takie komplety zbieraniny po rodzinne. mielismy kiedys tyle tych talerzy. ale potlukly sie. mojemu tez 2 razy wyslizgnely sie z rok. o jeszcze pamietam jak 1 raz przyjezdzali rodzice mojego na obiad. bylo razem z nami osob. i jakos sie pomiescilismy dla kazdego byl talerz a teraz patrze ubylo. kieliszkow czy do wina czy szapana pelno mam.

Gość gość
Powodzenia Autorko , napewno dasz sobie radę i wszystko pięknie się odbędzie . Tez nie mam zastawy na 8 osób , jestem samotna . Mam piękny serwis na 6 osób i sztućce na 12 .

Gość gość
w czwartek odbior alby. dokupie tylko buty i stroj gotowy. i potem tylko organizacja poczestunku. rozmawialam wczoraj ze znajoma ma mi dac znac w sprawie wypozyczenia stolu. mam nadzieje ze sie uda.potem trzeba przyzdobic pokoj. co mysliscie o banerze na sciane- moja pierwsza komunia moze jakies balony? tak zeby bylo ladnie.Moze ktoras mama doradzi co robila w domu.

Gość gość
8 x 14 to masz 112 zł to w tej cenie na Allegro masz zestawy już z filiżankami

Gość gość
to podaj linka to tych zestawow?

Gość ananda67
https://kobietamag.pl/menu-na-komunie/ tu masz pare pomysłów co można ugotować. A zaproś tylko najbliższych. Jak nie masz kogo to partnera i jego rodziców/rodzeństwo i starczy. PRzecież to nie ślub :)