Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Aminopunkcja co robić?!

Polecane posty

Gość gość

Witam , robiłam badania prenatalne , usg genetyczne wyszlo dobrze , lecz z wyniku testu Pappa wychodzi , że ryzyko skorygowane dla trisomii 21 wynosi 1:62 .. lekarz zalecil aminopunkcje lecz trochę się wacham jedna ciaze juz straciłam co robic ?

Gość gość
A te nowoczesne testy z krwi ? Dlatego nie robiłam testów pappa w żadnej z ciąż bo jak dla mnie to one niczego nie wnoszą.

Gość gość
wczoraj rób jak uważasz, niby ryzyko poronienia 1-2% ale jak czytam na forum wydaje się jednak większe, nikt tego potem nie rejestruje. Mi test Pappa wyszedł 1:5, usg też miałam ok, amniopunkcji nie zrobiłam, dziewczynka zdrowa i cudna. Doświadczony ginekolog mówił, że te testy są kompletnie niewiarygodne, w Niemczech chyba w ogóle z nich zrezygnowano. Ile masz lat?

Gość gość
Zrób Nifty

Gość gość
Nifty zrób. Dokładniejszy od pappa a nieinwazyjny

Gość gość
Jest test nimfy koszt ponad 2000zl nie dysponuje takimi pieniędzmi..

Gość gość
Mam 22 lata w rodzinie tez nie bylo zadnych wad genetycznych takich czy innych , a lekarz u którego robilam badania genetyczne jest moim zdaniem nie okrzesany usłyszałam od niego " no jak poronisz po aminopunkcji a dziecko okaze sie zdrowe to trudno zdarza sie "

Gość gość
Nie chce mi sie tego teraz sprawdzać ale jak pamiętam test nifty poza ceną też ma jakieś minusy... Czy to dla Twojego dziecka żyć albo nie żyć?

Gość gość
Nifty nie na minusów, kurczę nie stać cię na test więc jak będzie stać na utrzymanie dziecka?

Gość gość
dziś Nieokrzesany? Taki lekarz to tragedia... Jeśli nie ze względu na wiek, co takiego w teście wpłynęło na wynik? Wytłumaczył Ci? Testy Pappa to takie trochę wróżenie z fusów.

Gość gość
Mowil ze to nie oznacza ze dziecko odrazu jest chore lecz , ze moze mieć na to wplyw różne inne czynniki ( jakie nie zapytalam bo bylam cala roztrzesiona i nie myslalam logicznie )

Gość gość
Dziecka tak czy siak nie usune chodzi tylko o ta świadomość do konca ciazy bo nie wiadomo co mnie czeka jak sie przygotować do tego a z drugiej strony nie wiem na jakiej podstawie wyszedł taki wynik skoro wszystko inne jest prawidlowe :/

Gość gość
dziś jeśli tak, daj sobie spokój...szkoda ryzykować w przypadku amnio i szkoda kasy na nimfy. Ja też wolałam wiedzieć, bo lepsza najgorsza wiedza od niepokoju ale z dużą dozą prawdopodobieństwa wykaże to kolejne usg w ok 20 tygodniu. Tu nie żałuj pieniędzy, starannie wybierz lekarza, sprzęt itp. Na podstawie budowy czaszki, oczodołów i innych czynników można wykluczyć ZD. Poza podstawowymi wadami bada się pracę serca, innych narządów. Wiele chorób można na tym etapie leczyć a nawet przeprowadzać operacje...Ja niestety mieszkałam za granicą i usg w połowie ciąży miałam zrobione byle jak więc do końca nie wiedziałam. Miałam, powtórzę 1:5, spokojnie mogłabym być Twoją mamą - dziecko jest zdrowe. Jeśli jesteś wierząca powierz tę sprawę Bogu i dbaj o siebie. Powodzenia, pozdrawiam.

Gość gość
Dziękuję za to odpowiedz jestem trochę spokojniesza, pozdrawiam również