Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość EDYTA004

Czy mogę być w ciąży po zarzyciu escapelle

Polecane posty

Gość EDYTA004

Witam kochałam się z mężem w dniu owulacji i awaria guma pękła on doszedł wszystko zostało w środku poszłam rano do ginekologa i wykupiłam escapelle wzięłam około 12 godzin po stosunku biorę leki od astmy i nie wiem czy to może mieć wplyw na tabletkę mam tydzień do miesiączki bolą mnie piersi ostatni raz mnie bolały przed ciąża z pierwsza córka mam dwie i boli mnie podbrzusza temp. 37,1

Gość Cleo1976
Tak. Escapelle jest mniej skuteczna niż EllaOne (ok.10 kobiet na 100 zajdzie jednak w ciążę).W dniu owulacji pigułka mogła już nie zadziałać- jej działanie polega na hamowaniu owulacji właśnie. Najskuteczniejsza jest więc jeśli "awaria" nastąpiła 1-3 dni PRZED owulacją.Ale skąd wiesz, że to był akurat dzień owulacji? Obserwujesz się dokładnie, czy tylko to wyliczasz? Wyliczenia bardzo często nie są dokładne.Niepokojąca jest ta wysoka temperatura (gdzie mierzona? w ustach czy w pochwie?) ale Escapelle to progesteron - hormon, który NORMALNIE podnosi temperaturę ciała u kobiety.Normalne może być też przesunięcie miesiączki, wydłużenie cyklu. Normalnie krwawienie występuje 10-18 dni po owulacji, jeżeli jednak owulacji jeszcze nie było, może nie być i miesiączki. Jeżeli jest już 21 dni po owulacji, a miesiączki nadal brak, kobieta prawdopodobnie jest w ciąży. Jeżeli od fatalnego stosunku upłynęło już co najmniej 14 dni, wykonaj test ciążowy.

Gość Edyta004
Na miesiączkę jeszcze czekam temp mierzona w ustach moje miesiączki są bardzo regularne więc wiem kiedy mam owulacje dodatkowo mam w ten jeden dzień ból jajnika obserwuje śluz wtedy był rzadki i ciągnący w tej chwili jest gesty i kremowy dziwne jest to że aby się upewnić co do owulacji zrobiłam po zarzyciu escapelle dwa dni testy owulacyjne przez 5 dni wszystkie pozytywne a escapelle niby hamuje owulacje więc sama nie wiem jak jest i czy moje leki nie mają wpływu na tabletkę

Gość gość
To może zrób test ciążowy/ idź do lekarza albo czekaj, bo teraz to już chyba nie za bardzo masz co zrobić.

Gość Edyta004
Do miesiączki jeszcze tydzień na test jeszcze zbyt szybko do lekarza też niestety już świruje :/

Gość Cleo1976
Jeżeli testy OWULACYJNE po zażyciu Escapelle były pozytywne, to ok. Po pierwsze, ten środek mógł je przekłamać, a po drugie - może to oznaczać, że właśnie Escapelle przesunęła Ci owulację o te kilka dni. (Tak jak powinno być).Ja po Escapelle miałam podwyższoną temperaturę, wydłużony cykl i płodny śluz z domieszką krwi (co wskazuje u mnie na owulację, ale może również być objawem zapłodnienia).Z przejęcia zaczęłam "odczuwać" prawie wszystkie ciążowe objawy, nawet poranne mdłosci.Okazało się jednak, że nie byłam w ciąży. Tymczasem spokojnie czekaj na miesiaczkę, a najwcześniej w jej terminie (gdyby się nie pojawiła, zrób test 7 dni po) wykonaj test ciążowy. Spokojnie, 90% kobiet jednak NIE zachodzi w ciążę.Jeśli się tak bardzo boisz ciąży, polecam na przyszłość:1) prezerwatywy SKYN, są pewniejsze, nie pękają i się nie zsuwaja. Kiedy używaliśmy Durexa, 3 razy musiałam brać pigułkę- 2 razy EllaOne, raz Escapelle. 2) gdybyś jednak należała do pechowców, proś zawsze lekarza o EllaOne.W przypadku tej pigułki na sto kobiet w ciążę zachodzą dwie.

Gość Edyta004
Tylko gdyby przesunela mi owulacje to dlaczego nie mam śluzu takiego jak trzeba tylko po escapelle miałam jeszcze dwa dni śluz płodny a później Juz taki gesty i tak do dziś mam nadzieję że zadziałała

Gość gość
Ja właśnie jestem w ciąży po Ellaone. Pigułka wzięta 20 godzin po stosunku. Nie zdążyła zatrzymać owulacji. Lekarz też był zaskoczony.

Gość Edyta004
A niby taka tabletka działa nawet gdy dojdzie do zapłodnienia to nie dopuszcza do zagniezdzenia..

Gość gość
Tak, mój lekarz też to podkreślał. A potem na usg podziwialiśmy bijące serce. No i lekarz na to: "widocznie tak miało byc". Ale 2 razy wyliczał kiedy doszło do zapłodnienia i za każdym razem wychodził przeddzień wizyty po pigułkę. W tym cyklu nie było innych stosunków. Pigułka wzięta prawidłowo, ja wtedy zdrowa, bez żadnych żołądkowych dolegliwości. Z reszta kiedy połyka się pigułkę za 180 zł, którą wypisal dopiero trzeci lekarz, to kilka razy człowiek się upewnia czy na pewno połkną. Teraz, czekając na poród, czuje ze tak miało być i dobrze się złożyło. P.s. To była moja trzecia Ellaone w życiu, pierwsza która zawiodła.

Gość Edyta004
Słyszałam że escapelle jest słabsza on ellaone wogole niby te tabletki opóźniaja tylko owulacje a nie zagnieżdżane jajo tak niby piszą dużo jest kobiet które pomimo tabletki zaszły w ciążę :/ dzieci kocham ale mam dwie córki już i prawie rok po roku 18 miesięcy różnicy jest ciężko. Już świruje ogólnie

Gość gość
po zarzyciu napewno

Gość Edyta004
Co po zażyciu