Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy w takiej sytuacji puścić córkę sama na podwórko?

Polecane posty

Gość gość

Mieszkamy na parterze kamienicy, całe mieszkanie jest od strony podwórka, wszystkie okna i drzwi wejściowe wychodzą na podwórko i ogród za kamienicą. Ogród bardzo duży, wszystko ogrodzone. W salonie mam widok na wewnętrzną bramę do korytarza, w kuchni na podwórko, wejście do mieszkania od podwórka a pozostałe pokoje mają okna na taras i ogród. Mieszkanie na parterze. Ja chora, średni i najmłodszy też. Mąż w pracy a córcia prawie 7 lat chce na podwórko (ma dziś wolne) jej koleżanka od sąsiadki na nią czeka, wychodzi sama a jest miesiąc starsza. Puścić ją? Zawsze wychodziłam na taras z najmłodszymi wózku a córcia i średni synek się bawili ale dziś nie mam siły a jeszcze muszę posprzątać.

Gość gość
* najmłodszym w wózku.

Gość gość
Ja wypuszcza mojego 5.5 latka. A mieszkam na 2 pietrze. Nie rob z corki niedojdy...

Gość gość
5,5 latka samego? Jesteś nieodpowiedzialna!!!

Gość gość
jaka ja jestem szczęśliwa, że mieszkam w domu a nie w żadnym bloku czy kamienicy. Moja ma 5 lat i sama idzie na podwórko, ale my mamy ogrodzone, tak że na drogę nie wyjdzie. Twoja córka ma 7 lat, myśle że najwyższy czas by szła na podwórko też sama.

Gość gość
Dziękuje za odpowiedzi. U nas właśnie wszystko ogrodzone i zadbane. Jestem trochę nadopiekuńczą matką i chyba pora to zmienić!

Gość gość
Nieodpowiedzialne bo? Bo pozwalam rozumnemu dużemu dziecku wyjsc na ogrodzone podwórko gdzie slysze go i widzę z okien jak sie bawi z uwaga: ROWIESNIKAMI. Nie bądź śmieszna :)

Gość gość
Szkoda że matka nie rozumna

Gość gość
7 lat, bez przesady. Kiedys do pierwszej klasy chodzilo sie samemu. Na podworko rowniez Mama zaprowadzila pare razy i tyle. Musi uczyc sie samodzielności

Gość gość
15:10 Wychowuj sobie niedojde trzymajaca sie maminej spódnicy a mnie nie obrażaj bo Ci w piety pojdzie jak ja sie zrobie nieprzyjemna. A potem 35 letni kawaler siedzi na garnuszku u mamusi bo taka mamuska jak Ty nie potrafi pepowiny odciac.

Gość gość
Pięciolatek sam na podwórku? Patologia...

Gość gość
No rzeczywiscie. 5 latek sam na ogrodzonym podworku w domu jednorodzinnym to norma i wyższe sfery, ale 5 latek sam na ogrodzonym podwórku tyle, ze w kamienicy to patologia hahaha dobre dobre :D

Gość gość
I 2gie piętro? Tłumacz się dalej

Gość gość
17:15 Nie wiem jak Ty, ale ja nie mam zamurowanych okien. I co ciekawe otwierają się. Szok! Co za roznica ktore piętro? Skoro widze go i slysze. Anim głucha ani ślepa :D Zajmuje sie swoimi obowiazkami i dogladam dziecka. Nie widze powodu aby z nim wychodzić skoro jest zamykana na klucz brama a podwórko jest bezpieczne i jest tam kilkoro dzieci od sąsiadów, którzy mieszkają na różnych piętrach i tez je wypuszczają. No widocznie jestesmy jedna wielka patologią :D a moi rodzice oraz moich kolegow i kolezanek z dzieciństwa to juz wogole szczyt szczytów patologii bo puszczali mnie w wieku 7 lat z 5 letnia siostra na plac na blokowisku mieszkajac na 1 piętrze haha i to na plac nieogrodzony gdzie jeżdżą samochody droga osiedlowa wkoło aby zaparkować. I nie wszyscy mieli okna na ten plac a niektórzy to mieszkali na czwartym pietrze. Ola Boga! Powinni nas zabrac wowczas wszystkich do domu dziecka :D Ciesze sie, ze miałam normalnych rodzicow bo jak widze wspolczesne zdziecinniale nic nie ogarniajace nastolatki to głowa mnie bolec zaczyna :)

Gość gość
Do tej jednostki z 17:38: Może gdyby rodzice lepiej cię wychowywali, bardziej pilnowali, wpoili pewne wzorce kultury, i do czego się w życiu dąży, to NIE PISAŁABYŚ TERAZ JAK PÓŁANALFABETKA, obnażając jednocześnie braki w rozumowaniu.

Gość gość
gość dziś dokładnie, o to chodzi.

Gość gość
17:45 Hahahaha nie zrobiłam nawet pół błędu. Ale jak ktoś nie ma argumentów to znajdzie byle jaki powód żeby sie przyczepić :D Widzisz nie trafiłaś wróżko bo rodzice dobrze mnie wychowali, wykształcili, mam dobrą pracę , dobrego męża i z******te życie :) a Tobie radze wyjąć kij z tyłka - wygodniej Ci bedzie bez niego. A i radze się doinformowac. Wujek google Ci podpowie co to jest analfabetyzm :) buziaczki. Ciao :*

Gość gość
Doinformuj się lepiej że to co robisz jest skrajnie nieodpowiedzialne i przede wszystkim karalne. Oby się za Ciebie w końcu opieka zabrała!

Gość gość
Jak widzę jak jeżdżą kierowcy to mam ochotę dziecko do 18 zawozic do szkoły i odbierać. Ale tak serio w życiu 5 latka nie puscilabym samego . To taki wiek gdzie dzieciaki kombinują jak mogą. Mój ma 4 a za rękę idzie jak idziemy przez miasto , to nie 10 latek .

Gość gość
Halo? Policja? Prosze przyjechać na kafeterie! 18:12 Podać Ci adres? Przestań juz sie osmieszac histeryczko :)

Gość gość
19:00 pani jest niepoważna.

Gość gość
15:10 genialnie napisane. Wróć do szkoły, naucz się pisać poprawnie, a dopiero potem pyskuj.

Gość gość
Moj syn teraz ma 10 lat ale jak mial 7 skonczone(w grudniu) to od lutego chodzil sam do szkoly 1,5 km bo ja bylam w pracy. Jak wracal do domu po szkole to siedzial sam w domu 3 godz. dopoki ja z pracy nie wrocilam.

Gość gość
20:14 Zaraz Cie zlinczuja matki wariatki. Toz to istna patologia! Jak mozesz byc tak nieodpowiedzialna? I przypadkiem nie pisz z telefonu bez polskich znaków bo zrobia z Ciebie glaba, ktory pewno nie zdal nawet matury :D Oh ta kafeteria. Uwielbiam plakac ze smiechu jak czytam tu niektóre oszolomki :D i jak sama sobie odpowiada ta sama baba hihihi <3

Gość gość
Właśnie się dowiedziałam, że wychowałam się wśród samej patologii:( W wieku 5 lat śmigałam już dawno po podwórku razem ze starszymi (i uwaga szok!!!) młodszymi koleżankami i kolegami. Zazwyczaj starsze rodzeństwo miało oko na młodsze, ale też pilnowało się ogólnie tych młodszych. To były czasy:)15 dzieciaków na podwórku i różne gry, zabawy... a miało się wtedy do zabawy jedynie jedną czy dwie stare piłki, gumę do skakania, patyki i kamienie:D Dobrze wspominam swoje "patologiczne" dzieciństwo. I dodam, że okna naszego mieszkania nie wychodziły na podwórko, a ja żyję:P Jakim cudem?

Gość gość
My mieszkaliśmy w domku jednorodzinnym i mój mały biegał sam po podwórku jak miał 4 latka przenieśliśmy się do bloku mieszkanie na 2 piętrze i też bawił się pod blokiem w piaskownicy jak miał 4 latka a ja wyglądałam przez balkon co jakiś czas. Teraz ma 9 lat i jest mega samodzielny...nawet w nocy sam zostaje jak idę do pracy..

Gość gość
21:35 Piona! Patologio łączmy się hihi :D

Gość gość
A potem tematy o tym jaka to udręka i męka miec dziecko. No jak sie za dzieckiem łazi do 15 roku zycia conajmniej to mozna sie zmęczyć z pewnością. Kanapeczki robic, herbatke bo nie daj Bóg biedne dziecko sie poparzy albo sobie wbije nóż w czoło :D

Gość gość
Niektore z was to sa zdrowo porabane :D