Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy naprawde rosol jest taki zdrowy?co niedziele macie rosol?

Polecane posty

Gość gość

Bo koleżanką zszokowana ze ja nie gotuje na obiad rosołu w niedziele Stwierdzila ze nie zna nikogo kto w niedziele nie ma rosolu i ze to podstawa jest Ja w niedziele gotuje pomidorowa lub inna zupe i mam gdzies to ,ze ktos sie tym szokuje Z ciekawosci jednak zapytam was,czy wy serio macie co niedziele rosół na obiad?

Gość gość
U mnie kroluje rosol albo pomidorowa. Mam swoje mieso i warzywa wiec naprawde jest pyszny.

Gość gość
W zasadzie jest tak, że rosół będzie ok, ale nie na wywarze z kości, tylko z samego mięsa (ew. mięsa z przerostami, chrząstkami).

Gość gość
W nd nie gotuję obiadu w ogóle. Zamawiamy pizzę, albo zjadamy to, co zostało z tygodnia.

Gość gość
No coś ty ? Ja w ogóle nie traktuję niedzieli jakoś szczególnie, jest to dla mnie po prostu wolny dzień. Obiad gotuję nie zawsze, bo to dzień na odpoczynek, a jak gotuję, to często robię coś bardziej pracochłonnego, na co w tygodniu nie mam czasu. Rosół oczywiście też jadamy, ale nie koniecznie w niedzielę.

Gość gość
Rosól na swieta wzial sie stąd, ze chlop zabija kure, kiedy kura chora albo chłop chory. Czyli od wielkiego dzwonu i raczej wiejska tradycja. Nie widze w rosole niczego swiatecznego. Wywar z mięsa nie jest dla wszystkich zdrowy, np dla "nerkowców", ma puryny. Bardzo rzadko gotuje, a jesli juz to jako baze dla pomidorówki lub cytrynowej. Wole zupy nie na wywarach miesnych, tylko jarzyny+ zioła.

Gość gość
minerałów, które w czasie gotowania przeniknęły do niego z warzyw i mięsa. Najważniejsze z nich to potas (reguluje gospodarkę wodną i ciśnienie krwi) oraz fosfor, wapń i magnez (niezbędne dla kości i zębów, serca, nerek i układu nerwowego). Rosół to spora porcja żelaza: i tego pochodzącego z warzyw, i tego lepiej wchłanianego z mięsa. Są w nim witaminy E, A i beta-karoten (silne antyoksydanty zwalczające wolne rodniki). Jest też trochę pełnowartościowego białka pochodzącego z mięsa. Ze względu na długie gotowanie niewiele w nim witaminy C (straty wynoszą 75 proc.). Uzupełnisz braki, przed podaniem posypując rosół natką pietruszki, kolendrą, koperkiem.

Gość gość
Może ze 2-3 razy w roku robimy. W ogóle wszelkie zupy rzadko jadamy.

Gość gość
rosół jest nudnyyyy, wolę go w wersji tajskiej na ostro. Ostatnio gotuję zupę z soczewicy i krem ze szparagów, mniam !

Gość gość
Rosół gotuję czasami, kiedy mamy na niego ochotę i nie musi być to niedziela. W niedziele jadamy różne rzeczy, nie musi być to tradycyjny obiad typu zupa + drugie danie. Czasami wyjadamy to co zostało z tygodnia, czasami nie gotujemy wcale tylko jemy na mieście.

Gość gość
A ja po rosole jestem głodna. Dla mnie to zapychanie żołądka wodą. Odrazu mówię nie jestem gruba. Poza tym przez jakiś czas miałam po nim ból brzucha i biegunkę. Teraz mi przeszło

Gość gość
Ja robię bardzo rzadko sam rosół, tzn gotuję ale jako podstawę pod inne zupy. Nie przepadam za nim, a jest czasochłonny więc jeśli już to gotuję wielki gar i mrożę porcje. Rosół jem głównie u mojej mamy. Ortopeda polecał mi solidny rosół na problemy ze stawem.

Gość gość
Ja nawet nie pamiętam kiedy ostatnio miałam rosół, może z rok temu. Ja ogólnie zup nie lubię, mój syn również, i jedynie co jakiś czas zrobie pomidorową, fasolową czy warzywną. Rosołu syn nie lubi więc nie robię. Nie traktuje niedzieli jakoś specjalnie, zwykły dzień dla mnie, wiec i zwykłe obiady robię. I bezsensowne jest dla mnie żeby co niedziele rosół robić. Ale kto co lubi :)

Gość gość
ja lubię ale coś mi ostatnio niezbyt gotowanie wychodzi

Gość gość
Ja uwielbiam rosół. Mąż i dzieci też... Gotuje tradycyjnie co niedzielę :) dużo warzyw, mięso głównie z indyka. Makaron robię sama, bo od zawsze mama tak robiła. Właściwie niedziela jest jedynym dniem gdzie prawie zawsze jemy to samo. Rosół, kurczak, ziemniaczki i surówki. Pozostałe dni tygodnia bardzooo różnie. Gotuje raczej nowocześnie i wymyślnie, ale ta niedziela to taka chyba z domu wyniesiona :)

Gość gość
też nie pamiętam, kiedy ostatnio był... u mnie w domu nie było takiej "tradycyji" - ani rosołu, ani żadnej innej "niedzielnej" potrawy: robiło się to, na co akurat był sezon, czas i ochota, i my robimy tak samo :)

Gość gość
Nigdy nie gotuje 2 dan . U nas jest zupa labo drugie . Rosół gotuje tylko jak jesteśmy chorzy . Za to moja bratowa pochodzi z gospodarstwa i tam w każda niedziele jest rosół a na drugie kurczak , ziemniaki i surówki .