Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ojciec nie placi aliomentow i ograniczenie praw

Polecane posty

Gość gość

Na dzis mam wezwanie do prokuratury w sprawie tatusia ktory nie pplaci na corke.W wezwaniu napisane jest w sprawie ograniczenia lub pozbawienia wladzu rodzicielskiej.Miala ktora z was taka sytacje?

Gość gość
Tak, bardzo często samotne matki wnoszą o ogranicznie/ pozbawienie praw, gdy tatuś milczy i nie płaci..

Gość gość
to nie ja tylko prokuratura takie pismo mi wyslala.Dzis na 12 mam sie wstawic na przesluchanie.

Gość gość
Wstawić to możesz wodę na kawę :/

Gość gość
To oni tobie chca ograniczyc skoro ty nie podalas ojca dziecka do sądu

Gość gość
Wllasnie jestem po przesluchaniu w prokuraturze. Sama sie zobowiazalam ze zloze wsniosek do sadu o pozbawienie ojca biologicznego praw rodzicielskich.

Gość gość
a niby dlaczego prokuratura Cię wezwała?

Gość gość
byly nie placi alimentow na corke.. pobieram z funduszu. i prokuratura sama moze zlozyc wnisoek o ograniczenie lub pozbawienie wladzy rodzicielskiej ojca.A ze wogole nie placi, nie ma go w zyciu corki skladam o pozbawienie. Pani prokurator jak sama stwierdzila po rozmowie ze mna ze sobie poradze i we wlasnym imieniu zloze papiery do sadu. Musze sie za to wziasc.I to nie ma nic wspolnego z placeniem na dziecko. pozbawienie wladzy rodzicelskiej nie zwalnia z obowiazku alimentacyjnego.

Gość gość
STAWIĆ (nie wstawić) WZIĄĆ (nie wziąść)

Gość gość
do gość dziś - kuźwa sie znalazła pieprzona polonistka

Gość gość
1) Dobrze,że ktoś zwraca uwagę na poprawną pisownię skoro komp czy telefon nie wystarczy gdy podkreśli. 2) Ponoć odebrać prawa rodzicielskie całkowicie jest bardzo trudno (molestowanie, zachowania deprawacyjne, przemoc,itp).

Gość gość
podczas pieprzenia sie i brania 500+ nie jest potrzebna ortografia

Gość gość
skad wiesz,że bierze 500+ ?

Gość gość
Ja odebrałam, kilka lat zero kontaktu, zero kasy, sprawa u komornika, rozprawa 5 minut, jego nawet nie było choć matka odebrała wezwanie, sędzina powiedziała tylko że lepszy żaden ojciec niż taki

Gość gość
do pani z 17.20 to samo u mnie

Gość gość
Do 17:03 Odpowiada inna osoba: bierze 500 plus, ponieważ tu kryterium dochodowe na jedno dziecko wynosi 800 zł, a z kolei: "Świadczenia z Funduszu Alimentacyjnego przysługują w wysokości ustalonych alimentów, jednakże nie wyższej niż 500 zł miesięcznie. (...) Świadczenie z Funduszu przysługuje, jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę w rodzinie nie przekracza kwoty 725 zł.". Zatem autorka mając alimenty z funduszu ma i tak dochód na osobę minimum 75 zł mniej, niż wystarczy do otrzymania 500+. A do tej nagonki na ortografię i polszczyznę: słusznie, bo jeśli autorka ma się sama "wziąść" i jeśli sędzia w pozwie przeczyta, jak się "wstawiła", to padnie. Wstawił to się żul, który się zatacza :)

Gość gość
przeciez tak w pismie mam.wstawic sie

Gość gość
i co z tego ze mam alimenty. ?Dochod do Fa jest 725 zł na osobe.A alimenty wliczaja sie do dochodu do 500 plus.

Gość gość
Zerknij uważniej co ci tam piszą oprócz tego "STAWIC SIĘ" np. w dn.02.05.2018r.

Gość gość
Na pewno masz "wstawić się"? Czyli upić się? Nie ma tam "stawić się", albo "wzywa się do osobistego stawienia się", lub "stawiennictwo obowiązkowe"? Byłoby wielkim wstydem, gdyby jakaś pracownica sądu tak przepisała, choć zwykle są to gotowe druki lub wzory, gdzie wstawia się tylko dane osobowe i datę.

Gość gość
to ja blad zrobilam. . prosze o stawiennictwo w sprawie... dnia .. ale gamon ze mnie.hiohihi

Gość gość
Haha, ok, najważniejsze, umieć się przyznać do błędu, ten akurat był zabawny a dotyczący mało zabawnej instytucji. Powodzenia w sprawie ograniczenia praw.

Gość gość
Autorka chce odebrać,nie ograniczyć. Grunt to przeczytać z jeden post i walic głupoty.

Gość Maciekmacius3332
Ja z artykułu, który znalazłem na stronie https://zycieseniora.com/finanse/alimenty-od-dziadkow/ dowiedziałem się, że alimenty możemy uzyskać nawet od dziadków. Nie wszyscy dziadkowie zdają sobie sprawę z tego, że mogą zostać sądownie zobowiązani do płacenia alimentów na swoje wnuki. Taki pozew na ogół zaskakuje i wprowadza niepokój. Obowiązek alimentacyjny dziadków wobec wnuków nie wygląda tak samo, jak rodziców wobec dzieci, co nie znaczy, że dziadkowie mogą czuć się całkowicie zwolnieni z finansowania potrzeb swoich wnuków. Jednak o ile rodzice są z urzędu zobligowani do zaspokajania finansowych potrzeb swoich dzieci, o tyle dziadkowie na co dzień robią to dobrowolnie. Mogą wspierać wnuki finansowo, ale nie muszą. Dopiero wyrok sądu może usankcjonować obowiązek comiesięcznej alimentacji. Alimenty będą płacić tylko ci dziadkowie, którzy nie mają problemów finansowych i których wnuki żyją w niedostatku. Nie wystarczy, by dorosłe dziecko nie płaciło alimentów, by sąd zobowiązał do tego dziadków.