Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zembowa wroozkaa9

bolesne scieranie zebów co poradzicie?

Polecane posty

Gość zembowa wroozkaa9

strasznie bola mnie jedynki i dwojki.sa cieniutkie,bezbarwne i wrazliwe.Myslalam ,ze to przez zlą diete,slodycze ,cole. Jadlam wapn ,pasty z fluorem. A tu sie okazało ,przypadkiem,ze mam krzywy zgryz ,o czym nigdy nie wiedziałam,jedynki za bardzo zazebiaja sie na dolne zemby. Przypuszczam tez, ze w nocy mam szczekoscisk bo te zemby bola mnie tez uz po przebudzeniu. Probowałam spac z taką gumowa nakladka na zembach,(sama sobie kupilam).,ale raz ze to wypada,dwa ze nie pozwala śliinie odplywac i powoduje dyskomfort,a trzy ,ze gdy te starte jedynki stykaja sie cała noc z ta gumą...i tak rano czuje ich ból. Poradzcice co mam robic :((( Korony nie wchcodza w gre,bo nie mam 2 tys,.. jak mam zniwelowac to scieranie.

Gość gość w kość
Masz klasyczny bruksizm, nakładka to idealne wyjście, ale ty coś spartoliłaś w jej dopasowaniu. W tym można spać i nawet nie czujesz że to masz, a tym bardziej nie ma problemów z przełykaniem sliny. Oczywiście dzień/dwa trzeba sie przyzwyczaić, ale potem już bez problemu. Napisz mi w jaki sposób ją dopasowałaś?

Gość zembowa wrozkaaa82
kurcze,wiesz mam 26 lat.. gdy widze moje fotki jak mialam 18 mialam piekne grube duze jedynki... teraz mi brakuje z 2 mm koncowek i sa takie cieniutkie :(( a chodze do dentystow kilkanascie razy w roku i nikt mi nie powiedział ze mam starte zemby.:((( Nie wiem czy one sie scieraja jak mowie,?jak jem,jak spie?? najczesciej czuje rano ostry bół.I sa wrazliwe na gorace picie. kupilam sobie na allegro taką gumowa nakladkę i nakladam na dolne zemby.I jak gorne starte zabki stykaja mi sie z gumą,wówczas te zemb y tez bolą... Moze ta nakladę powinnam kupic na gorne zemby?

Gość gość w kość
Tak własnie jest jak ktoś cierpi na bruksizm. Wszystko to co opisałas idealnie pasuje. To ma podłoże nerwowe, stresowe, najczęściej nocą podczas snu, następuje zaciskanie zębów, zgrzytanie, ścieranie, a Ty nawet sobie z tego sprzez sen sprawy nie zdajesz tylko skutkiem jest rano ból zębów, szczęki itd. A z tą nakładką to chyba już wiem co powaliłaś, ty ją nakładasz bez dopasowania, czyli w takiej formie jak dostałaś to nie dziwne że nie pasuje i ci przeszkadza. Musisz ją na 20-30 sekund wsadzić do gorącej wody, jak zmięknie, nakładasz na zęby. Radzę na górne, o dziwo jest lepiej niż przy dolnych. Potem zaciskasz szczęki, palcami dociskasz na zewnątrz, a językiem od wewnątrz, jak się uformuje wrzucasz na chwilę do zimnej wody i masz idealnie do swojego zgryzu dopasowane.