Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Spóźniający się okres

Polecane posty

Gość gość

Witam. Za dwa miesiące kończę 15 lat. Pierwszą miesiączkę dostałam 05.02.2017 roku. Była nieregularna. Zdarzało się tak, że nie miałam jej nawet 2 miesiące. Jednak do roku powinna się uregulować i nic... Teraz spóżnia się 3 tygodnie. Co może być nie tak? Ja już mam dosyć tego stresu, że może coś mi być. Moja mama ma torbiela. Dodam, że mam 155 wzrostu i ważę 47 kg. Do ginekologa nie chce iść.

Gość gość
jak nie pojdziesz do lekarza i nie zrobi ci bada to nikt tu ci nie powie co ci jest dziecko 🖐️

Gość gość
Idź do ginekologa. Przyczyny mogą być różne. To może być ciąża (nie napisałaś czy współżyjesz), problemy hormonalne, torbiel( masz do tego predospozycje rodzinne). Najlepiej nie zwlekać z wizytą,bo później może być gorzej zwłaszcza w przypadku torbieli.

Gość gość
Idź do ginekologa. Znajdź jakaś kobietę, będzie ok :)

Gość gość
W niedzielę dostałam okres ;*

Gość gość
Dziecinada

Gość gość
To,że dostałaś okres nie oznacza automatycznie,że wszystko jest ok. Lepiej dla pewności się przebadać.

Gość Cleo1976
U młodych kobiet (do 5 lat od pierwszej miesiączki) cykle często mogą być nieregularne.Po prostu jajeczko nie zawsze jest "produkowane" (wpływa na to np.stres, odchudzanie, otyłość, nadmierny wysiłek fizyczny, zaburzenia snu, itd.) .A miesiączka to tylko sygnał, że tym razem jajeczko nie zostało zapłodnione.Dopóki nie było jajeczkowania, może nie być i okresu (krwawienie zwykle występuje 10-18 dni po uwolnieniu jajeczka-różnie u różnych kobiet, u mnie np.12 dni).Moja rada dla Ciebie: zacznij obserwować swoje ciało.Np.kup w internecie mikroskop ze śliny.Kiedy będziesz wiedziała, kiedy masz dni płodne, będziesz też wiedziała, kiedy spodziewać się okresu.Uwaga: dostępne w Sieci "kalendarzyki" są do bani. Mimo wszystko warto by było, gdyby obejrzał Cię lekarz.Wierz mi, badanie u ginekologa nie jest dużo bardziej nieprzyjemne niż u dentysty.Poproś mamę, starszą siostrę lub zaufaną ciocię, żeby z Tobą poszły. Na początek lepiej wybrać lekarkę.