Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Badanie w kierunku GBS

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam pytanie odnośnie badania na GBS. W ciąży borykam się z nawracającymi infekcjami układu moczowego, w moczu wyszło mi właśnie GBS (jakieś 4 tygodnie temu). Dostałam antybiotyk, w międzyczasie zrobiłam badanie ogólne moczu-znowu wyszły jakieś bakterie (na razie nie wiem jakie, moja lekarka zleciła mi kolejny posiew-jeszcze go nie robiłam). Ale robiłam badanie pochwy w kierunku GBS, dzisiaj odebrałam wyniki-wynik jest negatywny! Czy to możliwe, że w moczu mam te bakterie a w pochwie już nie?

Gość gość
Moze wynik negatywny po tym antybiotyku?

Gość gość
Ta bakteria zaliczana jest do flory bakteryjnej organizmu i może bytować w różnych jego częściach. Tak jak E.Coli znajdując się w niewłaściwym dla siebie miejscu może powodować różne dolegliwości (E.Coli w pęcherzu, czy cewce moczowej też spowoduje zapalenia pęcherza, w górnej części przewodu pokarmowego spowoduje np. wymioty, a w jelicie grubym jest pożyteczna).

Gość gość
Też właśnie o tym pomyślałam. Ale w moczu po antybiotyku nadal są bakterie, tylko w sumie nie wiem jakie, bo jak pisałam, nie robiłam jeszcze posiewu. Po prostu byłam przekonana, że skoro w moczu już jest paciorkowiec, to w pochwie będzie na 100%. Zgłupiałam.

Gość gość
Czyli faktycznie jest to możliwe, że w moczu będzie a w pochwie nie? Posiew zrobię dopiero w przyszłym tygodniu, aż ciekawa jestem, czy nadal tam jest paciorkowiec.

Gość gość
Aha, napisz jeszcze kiedy po antybiotyku miałaś robiony wymaz z pochwy na gbsa.

Gość gość
Antybiotyk brałam od 20 do 26 kwietnia, a wymaz z pochwy miałam robiony w poniedziałek, 14 maja.

Gość gość
A w którym tc jesteś?

Gość gość
35 skończony, w trakcie 36 :)