Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ciaza 8 tydzien co mam robic . Prosze o rade

Polecane posty

Gość gość
Tym bardziej że piszesz ze boli i miałaś plamienie to tym bardziej dałabym sobie spokój z rowerem. To nie musi być od razu uszkodzony płód, a może myśl o urodzeniu dziecka z wadami tak bardzo cię paraliżuje że podświadomie utrudniasz temu dziecku przetrwanie?

Gość gość
Z nas dwojga to maz bardziej chce dziecka. Nie pije alkoholu, lykam suplementy dla ciezarnych, od dawna jem zdrowo, zrobilam wymagane badania. To chyba juz duzo robie dla potomka. Mam jeszcze lezec plackiem i latac z byle plamka do gina? Chce zdrowe dziecko bez sztucznego podtrzymywania. 8km do pracy to nie tour de france. A w weekend nawet wiecej jezdze po lesie. Dodatkowo chodze na silownie 3x tydzien po 1-1,5h na cwiczenia z obciazeniem. Znam panie co wiecej w ciazy wyciskaly niz ja przed ciaza. Urodzily dzieci ok.3kg i szybko wrocily do formy, bez rozstepow miesni brzucha i innych cudownosci pociazowych. W Anglii to nikt sie ciezarna ponizej 12tyg. w ogole nie przejmuje. Selekcja naturalna.

Gość gość
Autorko, możesz iść do lekarza, ale co on ci pomoże ? Zrobi ci USG i tyle, jeżeli cię to uspokoi to idź ale nie licz na to, że ktoś będzie ratował ciążę, na tym etapie bardzo często dochodzi do poronien i jest to naturalna selekcja.

Gość gość
czemu nie ratują? przeciez w razie czego dadza luteine itp.

Gość gość
Problemy z taką ciąża nie są bez powodu, widocznie coś jest nie tak z zarodkiem.

Gość gość
11:41 - ja też się nie oszczędzalam, ciąża była zdrowa od samego początku wszystko tak jak trzeba. Ale w koncu bardzo się przeforsowalam, fizycznie przegielam totalnie i dopiero zobaczylam że nie jestem sama, nie jestem w normalnym stanie i mój organizm nie reaguje "normalnie". Skończyło się lekkim brązowym plamieniem i bólami macicy i już to było dla mnie wystarczającym sygnałem od organizmu że powinnam się bardziej oszczędzać - wcześniej od początku ciąży nie zdarzyło mi się żadne plamienie więc to już był wymowny znak. Od tamtej pory zwolniłam tempo i moja ciąża przebiega dużo spokojniej. Moje dziecko jest zdrowe i rozwija się prawidłowo, także jak widzisz to nie musi być wina wad płodu albo ogólnie źle rozwijającej się ciazy że plamisz i masz bóle, to znak że jednak rower i wyciskanie na siłowni to dla ciebie za dużo i twój organizm się buntuje. A to że inne w ciąży wyciskaly na siłce więcej niż ty przed i było z nimi wszystko ok - każdy organizm i każda ciąża jest inna. Twój organizm daje ci znaki że powinnaś zwolnić.

Gość gość
czasem brakuje progssteronu a z zarodkiem jesy wszystko ok

Gość gość
12 43 Ale takie sytuacje rzadko się zdarzają u zdrowych kobiet. A jak zarodek jest z licznymi wadami to organizm i tak go wydali choćbyście codziennie tonami ta luteinę jadły

Gość gość
Nie da nic się zrobić do 12tc luteinę tylko mozna dać ale jak ciąża słaba albo coś nie tak z dzieckiem i tak nie pomoże , starsze ciążę ratują na wcześniejsze nie ma żadnych lekarstw oprócz na podtrzymanie

Ludzie czytam Was i ciarki mnie przechodzą ;/ mam nadzieje, ze to jakaś prowokacja z tym rowerem i ciężarami... Co to za bzdury, ze powinna wyjść naturalna selekcja, bo jak coś nie tak w ciąży tzn ze płód chory:D matko... Ja miałam ciąże zagrożona przez łożysko, a nie chore dziecko. Przez kilka miesięcy leżałam wstając tylko do toalety i leżałabym tak jeszcze kilka lat dla mojego synka. Dziecko w 100% mam zdrowe. Pieprzycie głupoty... Poza tym zawsze można podac w szpitalu magnez i luteinę na podtrzymanie, później sterydy na rozwój płuc, gdy grozi wcZesniejszy porod. Ja miałam to wszystko i nie dlatego, ze z dzieckiem było coś nie tak. Autorko nie słuchaj debili. Prawie kazda kobieta w ciąży martwi się i ma schizy i to nie przejdzie, obojętnie na jakim etapie będziesz. Oszczędzaj się i żyj spokojnie - a gdy masz watpliwosc, dzwon do lekarza. Staraj się nie doszukiwać złych objawów, choć wiem jak to jest ;) Jeśli nie plamisz to na pewno wszystko jest Ok:) pooglądaj filmiki nagrane przez lekarzy na YouTube o tym, ze we wczesnej ciąży może bolec brzuch, ze czasem objawy nasilają się a innym razem maleją. Do końca ciąży będzie Cię jeszcze bolało w 10 innych miejscach z rożnym natężeniem, spokojnie- maluszek rośnie ;)))

Gość gość
Jako matka uważam że histeryzujesz. Poczytaj trochę o ciąży. Zazwyczaj tak jest ze piersi brzuch bolą a potem spokój. W pewnym momencie nie czujesz jakbyś była w ciąży.

Gość gość
Lifeisgood - a dlaczego z siebie mam rezygnowac? Lubie dbac o siebie, lubie sport, jazda na rowerze to prawdziwa wolnosc. Dowiedzialam sie o ciazyw dniu wyjazdy na termy wegierskie. Niby nie powinno sie korzystac z term we wczesnej ciazy, ale juz bez przesady. Mialam w domu zostac? Nie urywam sie z pracy na L4, bo cos lekko boli czy delikatnie plami. Przede wszytskim jestem kobieta, a dopiero pozniej matka. Dla dziecka absolutnie nic nie pije, witaminy i jeszcze zdrowsze odzywianie. Jak poronie, to mam jeszcze czas na starania. Ta ciaza to akurat przypadek, wiec z moja plodnoscia wszytsko OK.

Gość gość
Albo po prostu powiedz wprost że nie chcesz tego dziecka a poronienie byłoby Ci na rękę bo bo twoje wypowiedzi az krzyczą chęcią wyrwania się z tej sytuacji. Nie wiem czy w ogóle powinnaś doradzać kobiecie która ma inne podejście do swojej ciąży i martwi się o swoje dziecko.

To prowokacja, nie ma co przywiazywac uwagi do słów tego osobnika. Ciąża trwa tylko kilka miesięcy i można dla dobra dziecka, a także własnego,odpuścić sobie niektóre sprawy. Autorko powodzenia:) nie daj się zwariować :)

Gość gość
jak masz ciaze donosic ,to donosisz, moja znajoma jezdzila po torach motocyklem zeby poronic i nic z tego , musiala urodzic

Gość gość
lifeisgood dziś Nikt tu nie mówi o takich sytuacjach gdzie jest coś nie tak z kobietą, tylko o takich gdy ciąża zdrowej kobiety jest zagrożona poronieniem. W UK, czy USA nikt takich ciąż nie będzie sztucznie podtrzymywał. A i o naturalnej selekcji sobie poczytaj, bo chyba mało o tym wiesz skoro cię to tak dziwi. Na takim etapie jakim jest autorka wiele kobiet roni ciążę nawet nie wiedząc o niej. A co do tych komentarzy o kobiecie jeżdzącej rowerem ... Moze powinna pójść na L4 od razu po zobaczeniu pozytywnego wyniku testu, jak większość madek ? Jeżeli była aktywna przed ciążą, to nie ma powodu żeby z tego rezygnowała, ja praktycznie całą ciąże biegałam, ćwiczyłam na siłowni i nie miałam żadnych problemów z tym związanych, dziecko zdrowe jak rydz, urodzone w terminie, waga idealna.

Gość gość
Pozniej szok, ze ciaza przelezana, 20kg na plusie, a dziecko od ciazy lezacej ma slabe napiecie miesniowe. Niestety, w rodzinie meza urodzila sie taka dziewczynka z ciazy sztucznie podtrzymywanej. Jakby malo bylo, to nie ma reki do lokcia(wada genetyczna o ktorej rodzice wiedzieli). Lata rehabilitacji i jest bardzo fajna i pogodna 8-latka, ale nie chcialabym takiej corki. Jak dziecko ulegnie wypadkowi, to trudno, ale swiadomie nie bede sprowadzax chorego dziecka na swiat. Powiedzialam mezowi, ze w razie jakiejkolwiek wykrytej wady czy to ZD czy niewyksztalcone konczyny, usuwam ciaze, chocby w Holandii. Naprawde nie rozumiem dlaczego mlode kobiety chca ratowac 8tygodniowa ciaze. Widocznie cos jest nie tak i lepiej odpuscic i za jakis czas ponowic starania. Kto cale zycie spedzil na kanapie i dopiero w ciazy bierze sie za diete i sporty, to sobie zaszkodzi. Jednak bedac aktywna od dziecka, dopoki dobrze sie czuje, zamierzam cwiczyc i jezdzic na rowerze. Jestem za to bardzo senna i nie odmawiam sobie drzemki czy spania juz od 21. Ciesze sie, ze bede matka, ale do 12tyg. nie chce kupowac zadnych ubranek itd. Tylko najblizsza rodzina wie(i zaczyna juz cos kupowac), nawet w pracy nie wiedza i po mnie nic nie widac.

Ale Ci się nudzi, zobacz już nikt Ci nie odpisuje ;) Droga autorko- daj znać, co u Was!:)

Gość gość
Plamienie we wczesnej ciąży powinno być wskazaniem do obowiązkowej aborcji farmakologicznej, a płodu z najmniejszymi wadami obowiązkowo powinny podlegać terminacji. Podobnie dzieci, które po porodzie zachorowały na jakąkolwiek przewlekłą chorobę, bądź w wyniku wypadku stały się kalekami powinny podlegać obowiązkowej eutanazji. Im mniej wybrakowanych ludzi, tym lepszy świat.

Gość gość
14.52 do kogo to niby było ? Nie wypowiada się tu jedna osoba !