Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niesiadek

9 miesięczne dziecko nie siedzi

Polecane posty

Gość Niesiadek

Witam Moje niespełna 9 miesięczne dziecko dalej nie potrafi siedzieć samodzielnie nawet 5 sekund. Nie mówiąc o tym, żeby samo usiadło. Póki co nawet nie pełza. Dosyć późno nauczyło się obracać na brzuch bo dopiero pod koniec 8 miesiąca. Ostatnio trochę raczkuje do tyłu. Na kolankach też jeszcze nie staje to czworakowania. Czy któraś z Was też miała takie dziecko? Czy można jakoś z nim ćwiczyć aby ułatwić mu czworakowanie? Widzę, że się denerwuje jak nie może czegoś dosięgnąć. W spacerówce też tylko na leżąco więc spacery to żadna atrakcja. A jeszcze teściowie ciągle dogadują, że w tym wieku to już powinno dawno siedzieć...

Gość gość
Bo powinno. Ja bym się niepokoiła. Pytałaś lekarza ?

Gość gość
Dziecko ma samodzielnie usiąść do 10 miesiąca. Twojego malucha powinien zobaczyć dobry neurolog. Zapewne wyślę was na rehabilitacje i tam pokaza ci jak ćwiczyć żeby nie zaszkodzić i pomoc dziecku. Nie licz na cud i hasła typu "jeszcze ma czas". Idź po skierowanie do pediatry. Wiem co mówię bo córka usiadła jak miała 10,5 miesiąca po rehabilitacji.

Gość gość
Jak cię to nie pokoii to poszukaj fizjoterapełty. Każde dziecko rozwija się swoim tempem... Ma czas

Gość gość
A dziecko jest duże, małe, ma długie kończyny?

Gość gość
Na samodzielne siadanie dziecko ma czas do 12mż. Mój syn usiadł w wieku 10,5 miesiąca. Jak miał 9 miesięcy byliśmy z synem u neurologa. Jedne dzieci siadają same w wieku 6 miesięcy, a inne robią to na roczek dopiero i to i to jest normą.

Gość gość
9 miesięczne dziecko ma etapie rozwoju 5 miesięcznego. Do fizjoterapeuty.

Gość gość
Moj też ma tyle i siedzi fajnie Ale nie zostawiam go e takiej pozycji bo dwa razy polecial do tylu. Usiadl samodzielnie tylko kilka razy, moge policzyć na palcach jedej reki

Gość gość
Moja samodzielne umiała usiąść chwilę przed pierwszymi urodzinami ale posadzona siedziała od 6miesiaca na trochę stabilnie od 7 miesiąca. Była dość pulchna więc dlatego. A Twoja jak z waga?

Gość Niesiadek
Jest dosyć duża. Nosi rozmiar 80 i waży 9kg. Wydaje mi się długa. U fizjoterapeuty byliśmy w 6 miesiącu jak się nie przewracala na brzuch i dostała zestaw ćwiczeń i pokazano nam jak nosić ją w odpowiedni sposób. teraz na brzuchu radzi sobie bardzo dobrze wg mnie. Kręci się wokół siebie, turla sie, raczkuje do tyłu. Jutro mamy wizytę u neurologa bo dostaliśmy skierowanie 3 miesiace temu jak na brzuchu nie chciała leżeć i się nie obracala. Więc o tyle się złożyło że pójdziemy z innym problemem. Miała tez usg przezciemiaczkowe ale wszystko ok.

Gość gość
Moja wcale nie raczkuje tylko sobie pełza. Ma 8 miesoecy i również nie siedzi sama tylko się ręką podpiera. Za to zaczęła stawać przy meblach.

Gość gość
dziś Wiesz co, moja ma 8,5 i też nosi rozmiar 80. Pełzała i bujała się na czworaka jeszcze 3 tygodnie temu, a wkurzała się niemiłosiernie, że chce do przodu, a tu jej się prawa ręka podwija i mniej sił. Akurat byliśmy na szczepieniu i nasz (ukochany) pediatra powiedział, że nie ma się co spieszyć, bo córka ma bardzo długie (ponadprzeciętnie) kończyny i trochę potrwa zanim przyczepy, stawy i cała reszta się wzmocnią. Minęły 3 tygodnie i zasuwa raczkując i już staje przy meblach, także to idzie lawinowo i nagle :) Zaczekaj chwilę, a jak już neurolog powie, że wszystko ok, to nie stresuj się.

Gość Niesiadek
Dzięki za słowa otuchy dziewczyny! Po prostu dziś znowu zostaliśmy skrytykowani że Mała nie siedzi i zrobiło mi się naprawdę przykro.

Gość gość
Moj synek tez ma prawie 9 miesiecy i nie siedzi sam, nie pelza i nie raczkuje. Pytalam pediatre to kazala czekac i zglosic sie po ukończeniu 9 miesiecy. 2 tygodnie temu poszlam prywatnie do fizjoterapeuty dziecięcego. Okazalo sie ze ma troche wzmozone napiecie miesniowe i silniejsza jedna strone. Pokazal jak cwiczyc malego, nie siedzi jeszcze sam ale widze postep. Wyzej podpiera sie na rekach lezac na brzuchu, zaczynna probowac podciągać pupe i nogi do gory, dluzej utrzymuje sie siedzac podpierajac rekoma. Jesli chodzi o wozek to pediatra mowila zeby sadzac w pozycji pollezacej. Od kilku dni potrafi podciagnac sie za barierke w wozku do siadu. Fizjoterapeuta mówił jeszcze zeby lezacego na plecach dziecka nie podciągać do gory. To tylko test rozwoju jest a nie cwiczenie. Dziecko musi usiasc z lezenia na brzuchu.

Gość gość
dziś Aha i ćwicz z nią. Jest taki fajny walec do raczkowania. Dmuchany, ze 40 zł kosztuje. Moja córka uwielbiała na nim zabawy i tak wzmacniałyśmy mięśnie :)

Gość gość
Mój nie siedział. Zaczął 9 miesiąc i od razu chodził. Buty wzmocnione musiał nosić.

Gość Niesiadek
Już szukam tego walca :) dzięki

Gość Niesiadek
Byłam u neurologa. Twierdzi, że dziecko ok. Tylko wg mnie go nie zbadał. Dziecko normalnie w ubranku poleżało 10 minut na brzuchu i tyle. Nie wiem co o tym sądzić. Chyba trzeba iść prywatnie :/

Gość gość
Niesiadek sorry ale chyba ci trochę bije na łeb