Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marzi123

Izotretynoina i cholestaza

Polecane posty

Gość Marzi123

Witam. Po kilku latach powrócił u mnie trądzik. Dermatolog zalecił 6 miesieczna kuracje izotretynoina i tabletki antykoncepcyjne bo nie mozna wtedy zajsc w ciaże. Tu sie zaczyna problem... 1,5 roku temu urodziłam córeczke, miałam w ciazy cholestaze i musiała przyjsc na swiat w 34 tygodniu bo kwasy watrobowe bardzo podskoczyły. Do tej pory myslałam ze nie moge stosowac antykoncepcji hormonalnej bo zle wpływa na watrobe. Wychodzi na to ze izotretynoina jest jedynym rozwiazaniem ale boje sie że zniszczy mi watrobe która i tak bedzie dodatkowo obciazona przez tabletki antykoncepcyjne. A przy kolejnej ciazy moze to zagrażać dziecku. Róznie też sie mówi o czasie jaki nalezy odczekac po kuracji zanim zajdzie sie w ciaze. Chciałabym strac sie o nia jakos w przyszłym roku. Czy ktoś w ogóle był w podobnej sytuacji? Czy ginekolodzy pochwalaja terapie izotretynoina? Ile musiałyście odczekac zeby moc zajsc w ciaze i czy z dzieckiem było wszystko w porządku? Boje sie że wylecze trądzik ale rozreguluje cały organizm i bedzie jeszcze wiekszy problem przy kolejnej ciaży...

Gość Marzi123
Na prawde nikt nie był w podobnej sytuacji? Prosze...Nie wiem co mam robic a musze zaczac to jakos leczyc....

Gość gość
Ja się właśnie leczę retinoidami, ale nie wiem jak to się ma do cholestazy...

Gość gość
a byłaś u lekarza?

Gość Marzi123
No byłam u dermatologa i zalecił ten izotek. Boje sie tego ze rozwali mi watrobe i potem z ciaza bedzie problem. Byłam u ginekologa i przepisał mi Adaring jako antykoncepcje to omijamy w ten sposób uklad pokarmowy. Jeszcze musze isc na badania krwi i chyba dodatkowo wykupie sobie badanie tsh i prolaktyne. Nie boje sie tego co teraz tylko co potem bedzie. Po terapii... Czy bez problemu bedzie przebiegała ciaza... Niby wystarczy tylko miesiac odczekac po tym izoteku ale wydaje mi sie ze to troche za krótko...