Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość babciabeata

Dom letniskowy czy dom mieszkalny?

Polecane posty

Gość babciabeata

Kupiliśmy z mężem działkę z sadem, w poprzednim roku mieszkalismy tam w przyczepie kempingowej, ale działka jest w pełni uzbrojona, ma wszelkie przyłącza, okolica śliczna, blisko do Puław, Nałęczowa, niby wieś, a jednak przepiękna i myślimy o tym, czy by się tam nie przpeprowadzić na stałe, sami jesteśmy z małopolski, działka jest na lubelszczyźnie. Szukam podpowiedzi, inspiracji - czy sprzedawać mieszkanie w Krakowie i wyjechać na stare lata? Jeżeli tak, to co budować? Działka jest rolno-budowlana, duża, bez żadnych obowiązkowych dróg dojazdowych do innych posesji, więc w całości do wykorzystania. Banda z nas mieszczuchów, od pokoleń w blokach mniejszych lub większych, więc doświadczeń brak.. ale wieś coraz bardziej kusi, i ten sad i Wisła zaraz obok. Możecie coś podpowiedzieć? Może zostać jedynie przy domku letniskowym?

Gość gość
Mamy całoroczny dom nad jeziorem,kiedy chcemy ,wtedy jedziemy niezależnie od pory roku.Mieszkamy w dużym mieście i tu najczęściej spędzamy zimę.Na wiosnę wyjeżdzamy z naszego ulubionego miasta/50km/ i tak do jesieni włącznie. Jesli praca będzie w poblizu, albo będziecie na emeryturze to dom mieszkalny.Tylko po co czekać tyle lat do emerytury.?

jak Cię stać, to buduj całoroczny na Waszą dwójkę przecież nie musi być 200 metrowa hawira zrób sobie drewniany dom 80 metrów z kuchnią i piecem pośrodku, z jednej strony salon, z drugiej 2 sypialnie i będziesz miała domek jak z bajki w starszym wieku liczy się dostępność służby zdrowia, spożywki i dojazd do posesji (żebyś nie odśnieżała na stare lata długiego podjazdu)

Gość babciabeata
Mąż akurat pracuje w ubezpieczeniach, więc myślę, że mógłby sobie załatwić przeniesienie do Lublina lub do Puław, to ogólnopolska firma, więc może by mu się udało. Może rzeczywiście to jest pomysł, żeby wybudować normalny dom, na zimę uciekać do miasta a całe lato spędzać tam? Jest przepiękna okolica, cudowna działa. A te drewniane domy, to się chyba w całości jakoś zamawia? Opowiedz mi o tym coś więcej... ?

Gość gość
też sobie tak pomyslalam, domek na kurzej łapce z wielkim tarasem i ogród :) dla mnie idealne! :)

Gość gość
ja mam taką ukochaną stronę, od jakiegoś czasu, bo tez z mężem się szykujemy do wyprowadzki z miasta na stare lata i kupiliśmy działkę w Wąwolnicy - może to gdzies obok Ciebie? Bo do Puław, Lublina, Nałęczowa nam niedaleko :) I szukamy teraz jakiegoś projektu no i chyba będziemy się decydowali ostatecznie na https://pracownia-projekty.dom.pl/kbp_koscielisko_ce.htm ten albo ten https://pracownia-projekty.dom.pl/kbp_dziekanow_ce.htm

Gość Maria70r
Może zastanówcie się nad domkiem modułowym? Na pewno będzie Wam się do niego miło wracało w wakacje czy na weekend :) Domu mieszkalnego raczej bym nie stawiała, za duże koszty i zobowiązanie (np. kredyt) na dłuugie lata. A tak, to zawsze macie jakąś odskocznię od codzienności. Sprawdź sobie u jakiegoś producenta ceny takich domków. Może np tu: http://mastertec.biz.pl/

Gość babciabeata
Czuję się coraz bardziej przekonana, mąż z resztą też zaczyna już kręcić nosem na nasze blokowisko, i zaczyna się skłaniać ku przenosinom, Więc chyba będę babcią z domkiem na kurzej łapce, jak tu któraś z was fajnie napisała. Mam tylko nadzieję, że nie babajagą haha