Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kto podpowie??? Pomocy dziewczyny!!

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny, prosze powiedzcie mi co sie kupuje na slub cywilny??? Dostalismy z mezem zaproszenie od mojej dobrej kolezanki na slub cywilny. Po przysiedze ma byc obiad w knajpie, jakas muzyka (nie zespol) i ogolnie ma to trwac kilka godzin. Za rok ta sama para bierze slub koscielny i tutaj juz wiadomo ze pewnie damy koperte. No a teraz???? Nie mam zielonego pojecia....Jest jakas zasada, przyjeta konwencja co sie daje na cywilny? Pomozcie prosze.

Gość gość
Ślub to ślub. Nie ma jakiegoś podziału że na cywilny tyle a na kościelny tyle. Po co takie podziały robią skoro wiedzą że za rok kościelny będzie?

Gość gość
A to chytre bestie , dwa razy zgarna:D Daj czajnik z gwarancja :]

Gość gość
Moze ktos byl na cywilnym ktory poprzedzal slub koscielny...co daliscie na prezent? kase czy podarunek??

Gość gość
No rzeczywiście trudna sprawa. Gdyby było wiadomo, że tylko cywilny i koniec, to normalnie prezent lub koperta, ale tutaj za rok kościelny i pewnie klasyczne wesele. Ja bym pewnie dała normalnie kopertę, a za rok jak będzie kościelny tylko symboliczny prezent lub mniejszą kwotę. A co do pytania , które zadał ktoś powyżej. Ludzie czasem biorą najpierw cywilny ze względów praktycznych. Małżeństwu łatwiej np. o kredyt na mieszkanie.

Gość gość
No rzeczywiście trudna sprawa. Gdyby było wiadomo, że tylko cywilny i koniec, to normalnie prezent lub koperta, ale tutaj za rok kościelny i pewnie klasyczne wesele. Ja bym pewnie dała normalnie kopertę, a za rok jak będzie kościelny tylko symboliczny prezent lub mniejszą kwotę. A co do pytania , które zadał ktoś powyżej. Ludzie czasem biorą najpierw cywilny ze względów praktycznych. Małżeństwu łatwiej np. o kredyt na mieszkanie.

Gość gość
A znasz dobrze kogoś kto tez został zaproszony na ten ślub? Moze pogadajcie między sobą i dowiedz sie co oni daja. To zawsze jakis obraz sytuacji:)

Gość gość
Ja bym teraz dała "normalny" prezent czy kopertę, a przy okazji kościelnego już tylko coś symbolicznego. W końcu to ma być prezent na nową drogę życia, więc wg mnie więcej sensu ma danie prezentu na tym ślubie, który jest pierwszy.

Gość gość
gość dziś A czemu w takim razie nie wezmą po prostu normalnego konkordatowego? Kredyt ważniejszy niż wiara ? :O

Gość Parafi Anka
Koperta z kasą tak z 200 zł(gdy idziesz z osobą towarzyszącą) a jak Cię zaproszą na kościelny to dasz więcej. Proste.

Gość gość
Tu Autorka- dzieki dziewczyny za odzew. Nie chce sie wglebiac w to dlaczego dwa sluby itd.. wg nich maja swoje powody i to nie moja sprawa. Za rok jest normalny koscielny i normalne calonocne wesele. I wtedy planowalam dac ok.800zl (ide z mezem). No ale jak mi teraz wyskoczyli z tym cywilnym to zglupialam troszke :/ Jesli ktos ma jeszcze jakies pomysly lub byl w podobnej sytuacji to prosze napisac..

A może teraz na cywilny voucher na jakiś weekend (myślę, że do 300zl z pewnością się zmiescicie) a na kościelny koperta? Dla mnie kościelny ma większą rangę no i biesiada jest dłuższa. Cywilny to taka wcześniejsza umowa i myślę, że tutaj bardziej jest wskazany jakiś prezent lub np 200zl a na kościelny dasz 800 i razem będzie 1000zl.