Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak pomóc osobie w depresji?

Polecane posty

Gość gość

Mam kolegę, a właściwie przyjaciela. Od jakichś 3 lat zmaga się z depresją. Ma diagnozę od psychiatry, więc to potwierdzone. Od czasu do czasu ma pogorszenie formy, leczy się potem przestaje bo twierdzi, że to nie działa, potem znowu się leczy i tak w kółko. Od jakichś 2 miesięcy ma totalny zjazd, nie chce rozmawiać, nie wychodzi z domu, na moje próby pomocy reaguje agresja. Pije alkohol więc albo znowu nie bierze leków albo co gorsza łączy je alkoholem . Jak pomóc takiej osobie?

Gość gość
Wyślij do psychiatry na siłę. A rodzina? Czemu ty się tym przejmujesz?

Gość gość
Nie da się pomóc takiej osobie i tyle

Gość gość
Od jakichś 2 miesięcy ma totalny zjazd, nie chce rozmawiać, nie wychodzi z domu, na moje próby pomocy reaguje agresja. x Leczenie w zakładzie zamkniętym pod przymusem. Poczekaj, aż sięgnie dna, wołaj karetkę i niech go zabierają. Jeśli nie odstawi alkoholu, nie pokona depresji.

Gość gość
Bo się o niego martwię, dlatego chcę pomóc. W jaki sposób można 'ogarnac' leczenie pod przymusem?

Gość gość
bądź przy nim nawet jesli odrzuca twoja pomoc. najgorsze w depresji jest to ze odsuwamy sie od ludzi, ktorych jednoczesnie rozpaczliwie potrzebujemy. wazne jest poczucie ze jest obo ten ktos, kto jeszcze nie poddal sie w walce o chorą osobe.

Gość gość
gość dziś Ja próbuję ale coraz ciężej. Różne rzeczy słyszałam już pod swoim adresem, że mam spadać i się nie interesować. Ale dużo ostatnio czytam o tej chorobie i boję się, że coś sobie zrobi.

Gość gość
A moim zdaniem jak się nie chce leczyć to nic nie zdziałasz. Sam na sobie postawił krzyżyk

Gość gość
Jak ktoś wyżej wspomniał - leczenie w zakładzie, z depresją nie ma żartów...

Gość gość
Najlepiej jak najszybciej posłać kogoś na leczenie, warto się taką osobą zainteresować, żeby później nie było gorzej. Ja byłam na terapii u doktor Zybert-Wijatkowskiej w MedArt. Dzięki niej wyszłam z depresji i nie muszę się męczyć z tą ciężką chorobą wyniszczającą mnie od środka.