Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zwolnienie lekarskie w ciąży

Polecane posty

Gość gość

Witam. Jestem w 16 tygodniu ciąży. Zostałam zatrudniona na umowę o pracę z okresem próbnym przekraczającym 1 miesiąc, umowa ta zawarta została w dniu 09 maj 2018. Okres próbny kończy się 31 lipca 2018.Chcę iść na chorobowe ale obawiam się że moja umowa nie zostanie przedłużona. Chciałabym dowiedzieć się czy muszę przepracować 30 dni żeby iść na chorobowe oraz czy w tych 30 dniach liczą się dni wolne od pracy.

Gość gość
co to znaczy "chce isc na chorobowe"? na chorobowe sie idzie z przymusu , a nie od "chcenia" Tak musisz miesc przepracowane 30dni zeby dostac zasilek chorobowy, ale licz sie z tym ze moga ci naslac kontrole, bo tu walem smierdzi na kilometr:x tym bardziej ze umowe podpisalas , wiedzac ze jestes w ciazy!

Gość gość
Jezeli pracownica chce "isc na chorobowe" z powodu ciazy, to cale szczescie, ze okres probny jeszcze trwa, bo mozna umowy po prostu nie przedluzyc i miec lenia z glowy. Nic przeciwko ciezarnym, dzieciom i rodzinom, ale jako pracodawca musze dbac o firme i nie moge placic miesiacami za nieobecnosc i lenistwo.

Gość gość
Musisz mieć 30 dni ubezpieczenia żeby otrzymywać zasiłek chorobowy- skoro umowa została podpisana 30 maja, to przecież tyle masz? A ponieważ ulega zakończeniu po 12 tc, to owszem, muszą ją przedłużyć do dnia porodu.

Gość gość
nastepna chora na ciaze ... smierdzi kantem na kilometr

Gość gość
Po 12 tygodniu ciąży pracodawcą ma obowiązek przedłużyć umowę do dnia porodu. Potem masz prawo do zasiłku macierzyńskiego przez 52 tygodnie, ale to wypłaca ZUS nie pracodawcą. Po zwolnienie raczej do lekarza prywatnego, bo na NFZ musiałabyś mieć konkretne wskazania.

Gość gość
W ciąży można pracować, jak ktoś się dobrze czuje, a tym bardziej poszukiwać pracy. Nie wiem po co ten bulwers. Kontrolę może mieć, więc nie może mieć pracy na boku ani jechać na wakacje bez poinformowania pracodawcy.

Gość gość
Chcę iść na chorobowe bo mam dużą skoliozę od dziecka. Moja praca to obsługa przy kasie 8 h dziennie oraz dźwiganie ciężarów i nie jestem leniem po prostu mam ostre bóle kręgosłupa, zawroty i bóle głowy przez które miesiąc temu leżałam w szpitalu. W pracy staram się tego nie pokazywać i wytrzymuje ile mogę bo nie wiem jaka może być potem moja sytuacja. Za normalne odpowiedzi dziękuję, a do reszty 'obrońców sprawiedliwości w internecie' - zastanówcie się co wy zrobilibyście w takiej sytuacji i przestańcie oceniać z góry nie znając sprawy. Miłego dnia :)

Gość gość
Sorry jestes w 16tc, pracujesz od miesiaca i nie wiedzialas ze jestes w ciazy??? Akurat koniowi na ucho.zamelduj. I jeszcze chcesz isc na L4. I liczysz tylko by miec te 30 dni i sruu. Wiadomo ze w ciazy taka praca niewskazana. Ale jak byk widac, ze zatrudnilas sie, by hajs trzepac i tyle.

Gość gość
18:04 z pewnością "natrzepie hajsu" z pracy na kasie na okresie próbnym... Lecz się na nogi, bo na głowę już za późno. Może przy okazji pochwal się, jak to pracowałaś do ostatniego dnia przed porodem, a 6 tygodni po porodzie wróciłaś do pracy ;P