Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Komputer stacjonarny czy laptop dla 6 latka?

Polecane posty

Gość gość

Co lepsze waszym zdaniem? Planuje zakup komputera dla syna, ale nie wiem co lepsze dla takiego dziecka. Komputer to masa kabli, ale z drugiej strony z laptopem bedzie chodzil po całym mieszkaniu. No i kwestia oczu. Monitory chyba jednak mają lepsze ekrany niż taki laptop no i nakladke można kupić. A waszym zdaniem? Z doswiadczenia? :)

Gość gość
Dla 6 latka z doświadczenia? Place zabaw, książki, zajęcia sportowe.

Gość gość
17:52 Wyobraź sobie, że komputer może służyć do edukacji. Nie Tobie o tym decydować co ja kupuje dziecku. Na dworze jest wiecej niz 90% rówieśników, ale idzie do szkoły i komputer mu się przyda po prostu.

Gość gość
Gra planszowa. A komputera OKAZJONALNIE może używać waszego, wystarczy mu założyć oddzielne konto z odpowiednimi zabezpieczeniami.

Gość gość
Jasne, własny komputer do edukacji dla 6 latka :) Zrób mu przysługę i zapisz go na jakieś zajęcia sportowe. Na Twoje życzenie Twój syn dołączy do pokaźnej społeczności zombie, którzy nie potrafią odkleić nosa od monitora i smartfona. Dzieci są bardziej podatne na tego typu uzależnienia. Do edukacji dla 6 letniego dziecka nie jest wcale potrzebny własny komputer. Ale do gier sieciowych i komputerowych pewnie już tak :)

Gość gość
widocznie bierzesz 500+ za rozmnażanie się, bo mnie nie stać dla takiego gówniarza na komputer

Gość gość
Nie chce żeby używał mojego laptopa. Nie po to 3 tysiące wydalam zeby mi dziecko cos poklikalo i zepsuło sprzęt albo zniszczyło. Różnie bywa. Nie ma dostepu na dzien dzisiejszy do takich sprzętów jak laptop, tablet, komórka. Raz na tydzień oglada bajki. Wieczory spędzamy przy grach planszowych prawie wszystkie. A ile mozemy tyle ma zapewnione sportu. Basen, rower, rolki, łyżwy, narty i treningi piłki nożnej.

Gość gość
To zależy do czego będzie mu służył. Żeby pograć, to laptop będzie sporo kosztował. Na stacjonarnym łatwiej. Jeśli będzie głównie do edukacji, to stacjonarny, ale z kolei zawsze jakieś większe pudło w pomieszczeniu. Co do ekranu, to znowu różnie bywa. Ja mam matowy, nie odbijający światła, a mój mąż ma inny.

Gość gość
Wyjaśnij Autorko jaką konkretnie edukacje masz na myśli, że dziecko aż musi mieć własny komputer? Skoro masz takie plany, to pewnie masz jasny obraz ja ta edukacja miałaby wyglądać. Programy do nauki języków? Chcesz go uczyć obsługi podstawowych programów komputerowtych? Napisz proszę. Większość psychologów jest zdania, że własny komputer dla dziecka przeszkadza w edukacji, a nie pomaga. Żeby 6 latkowi lepiej szło w szkole lepiej zapisać go do klubu szachowego, nauczyć abstrakcyjnego myślenia, to i nauka będzie mu lepiej szła. Komputer ok, ale przecież nie będzie przy nim siedział godzinami i chyba wystarczyłoby własne konto na Twoim komputerze?

Gość gość
18:03 No biore biore 500+ x 10 na jedynaka :) takie ukladziki w mopsiku naszym wspaniałym mam :D Trzeba było nie robic dzieci jak Cie nie stać na nie ;)

Gość gość
Autorko, rozumiem, że boisz się o własny laptop. Ale wyjaśnij proszę jaką konkretnie edukacje masz na myśli.

Gość gość
W zyciu nie kupiłabym 6 latkowi komputera bo w sumie po co ? Takie dziecko powinno duzo czasu spędzać na placu zabaw , nad woda , spacery nie przed laptopem . .

Gość gość
Oczywiscie, ze czas będzie miał ograniczony przed komputerem. Chcę żeby był obyty z komputerem w miarę, nauczył sie podstawowej obslugi programów chocby z pakietu Office. Chcę go nauczyc grafiki komputerowej, może go to zainteresuje. Ja jestem graficzka więc kto wie ;) jest tez cala masa dobrych gier edukacyjnych na komputer. Domaga się bajek czasami sie ugne i puszcze mu w tygodniu jak nie mam czasu sie nim zajac. Rzadko sie to zdarza, ale jednak a ja wolałabym zastąpić te bezdennie glupie bajki czyms ciekawym i madrym do roboty na komputerze i calkowicie je wyeliminować.

Gość gość
Nie dziwie ze teraz tyle dzieci nosi okulary . Od najmłodszych lat zamiast grac z kolegami w piłkę na boisku dzieciaka posadzi przed kompem żeby sie uczył (? ) .

Gość gość
6 lat i swój komputer??? Kurwa nie wierzę.

Gość gość
18:25 Czytaj wszystko i ze zrozumieniem albo nie komentuj.

Gość gość
Jakies zacofane jestescie. Przecież zajecia z informatyki sa wprowadzane nawet w przedszkolach już! Coscie tak siadly na autorke wiesniary? Z reszta pytanie nie było CZY kupić tylko CO kupić? Takie jesteście święte? 80% dzieci jakie znam od 3 lat w górę ma własne TELEWIZORY w pokojach :o

Gość gość
Ja kupiłam laptopa. Syn był młodszy ale nie nosił go nigdy sam, szanuje go.

Gość gość
Jaka edukacja na komputerze dla 6latka? A no na przykład nauka języków programowania. Trwają właśnie prace nad wprowadzeniem programowania do podstawy programowej dla szkół podstawowowych. Dzieci z klas 3 i wzwyż mają się uczyć podstaw javy, html oraz c++. Więc zapoznawanie dziecka z obsługą komputera już od 6 roku życia to dobry pomysł, zważywszy na fakt, iż środowiska programistyczne są bardzo złożone i trudne do ogarnięcia bez wcześniejszego przygotowania.

Gość gość
Jeśli się interesuje informatyką to stacjonarny A jeśli nie, to laptop I nie gadajcie ze 6 lat nie interesuje się, ja miałem tyle samo co te dziecko i sie jakoś interesowałem a tak dokładnie 12 lat interesuje się informatyką

Gość gość
Stacjonarny. Zawsze można coś wymienić, dołożyć, komputer z perspektywami.

Gość gość
6 latek to juz nie jest takie małe dziecko. To odpowiednia pora na powolne zaznajomienie go z nowymi technologiami, ktore teraz są wykorzystywane wszędzie i do wszystkiego. Dzieciak w szkole, ktory nie ogarnia komputera to jakis odludek jest no sory, ale taka prawda.

Gość gość
Oj autorko, myślę, że gdybyś na poważnie się interesowała grafiką komputerową i na poważnie chciała dziecko zaznajamiać z informatyką, nie miałabyś takiego dylematu. Wiadomo, że do takich celów komputer stacjonarny. Który zawodowy grafik komputerowy pracuje na laptopie? pozdrawiam.

Gość gość
gość dziś Większość dzieci w szkołach nie ogarnia komputera, bo potrafą tylko włączyć bajkę i grać w głupawą grę. A to nie jest wcale informatyka :) To własnie tych ogarniających jest jak na lekarstwo, czasem jedno w klasie, a czasem na całą klase nie ma takiego dziecka. Prawie w ogóle nie ma dzieci, które idąc do szkoły znałyby podstawy informatyki. Wy myślicie, że jak dziecko puszcza sobie bajkę w komputerze to jest zaznajomione z obsługą komputera :) Nauczenie dziecka podstaw wymaga dużych nakładów czasowych i zaangażowania ze strony rodzica i mało kto to robi.

Gość gość
20:49 6 latek nie bedzie Tworzył grafiki zawodowo. Nie zamierzam kupować mu komputera i oprogramowania za kilkadziesiąt tysięcy jak nawet nie wiem czy go to zainteresuje. Ja nie pracuje w domu tylko normalnie chodzę do pracy i tam sprzęt mam zapewniony. W domu czasem robie jakies proste rzeczy dla siebie czy znajomych i do tego wystarcza laptop i darmowy program :)

Gość gość
20:49 ma rację. Grafik pracujący na laptopie za 3000? Hahahaha

Gość gość
Mój ma laptopa, nigdzie z nim nie biega. Sam sobie uzbierał (jest strasznie oszczędny). Komputer nie służy mu do nauki tylko do grania które mu ograniczamy. Uczy się z książek, czasami jakieś dodatkowe informacje z internetu. Jedyny plus komputera jest taki że radzi sobie na informatyce- pani w szkole podstawowej (klasy 1-3) skarży się że dzieciaki nie radzą sobie z klawiaturą. Poza tym dzieciaki w tym wieku w szkole mają już PlayStation i komputery i rozmawiają o grach-niektorzy się wymieniają.

Gość gość
Jestem grafikiem, robie loga w paincie, zatkało kakało?!

Gość gość
gość dziś Na laptopie słabo się tworzy grafikę komputerową, nawet w podstawowym zakresie.

Gość gość
Co z tego, że rozmawiają o grach? Nigdy w życiu bym nie chciała żeby moje dziecko dołączyło do bandy głupków.