Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zaparcia u noworodka

Polecane posty

Gość gość

Witam.Tuż po porodzie mój synek dostał niewielką wysypkę.Lekarka z położną środowiskową na wizycie domowej tydzień po porodzie stwierdziły,że pewnie cierpi na nietolerancję laktozy albo skazę białkową.Karmiłam piersią,ale dokarmiałam również enfamilem.Zaleciła zmianę mleka na nutramigen lgg lipil 1.Wysypka bardzo szybko zniknęła.Syn ma obecnie 6.5 tygodnia.2 tygodnie temu napiłam się troszkę mleka i zjadłam ze 2 x jogurt naturalny.Mały nie dostał żadnej wysypki.Piersią karmię 2x,reszta karmień to mleko modyfikowane.Przepajam wodą przegotowaną i słabym rumiankiem - zalecenie pediatry.Od 1.5 tygodnia mały ma problem z wypróżnianiem i oddawaniem gazów.Przed wypróżnieniem jak i oddaniem gazów zanosi się od płaczu i pręży.Po zrobieniu i oddaniu wszystko mija.Kupka jest żółtawa,niezbita - normalna.Robi kupkę od 1 do 3 x na dobę,gazy oddaj***ardzo głośne.Kupkę robi jedynie z moją pomocą,tzn masowanie brzuszka,podkurczanie kolanek do brzuszka - wtedy najpierw odchodzą gazy,potem się wypróżnia.2x musiałam pomóc czopkiem glicerynowym.Byłam z tym u pediatry,ale ona powiedziała,że to normalne i w 3 - 4 miesiącu to minie.Ale dla mnie to normalne nie jest,gdy widzę jak bardzo moje dziecko się męczy.Czy wasze dzieci też tak miały,a jeśli tak to co podawałyście?Czy są jakieś testy na potwierdzienie diagnozy (bo pediatra mówi,że nie,ewentualnie na alergie ale to po skończonym roku)?Podobno zażywanie tego mleka bez ww dolegliwości może przynieść odwrotny efekt,tzn właśnie zaparcia,biegunkę,wymioty,bóle brzuszka itd.

Gość gość
Można najprościej wykonać test prowokacji pokarmowej. W przypadku nietolerancji laktozy można zbadać ph kału. Ja bym jeszcze spróbowała kozie mm. Mnie się bardzo dobrze sprawdziło.

Gość gość
Moj synek tez mial problemy z kupka i gazami, przeszlo samo po 2 miesiacu

Gość gość
Spróbuj espumisan w płynie.