Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wybór;decyzja na całe życie, co zrobić?

Polecane posty

Gość gość

Witam, Stoję przed rozpoczęciem inwestycji, jaką jest budowa domu jednorodzinnego, będzie w nim mieszkać tylko jedna osoba (przynajmniej na razie), dom w granicach 60mkw. Zastanawiam się czy lepiej wybudować dom parterowy czy z poddaszem? Kolejna kwestia to czy lepiej kupić mniejszą działkę (4 ary) - około 100.000zł. bliżej miasta - miejsca pracy (około 15km od mojej pracy) czy większą (12arów) - najprawdopodobniej około 80.000zł,oddaloną około 40km od mojego miejsca pracy? I jeszcze jedno - mój budżet to około 250tys. zł. przynajmniej jak na razie, lecz zależy mi na jak najszybszym postawieniu domu. (Nie musi być od razy wykończony w 100%). Znacie jakieś sprawdzone projekty domów z tym zakresie odliczając z tej kwoty cenę działki? Bardzo proszę o doradztwo na temat powyższych pytań.

Gość gość
a potem co dalej ?

Gość gość
Co masz na myśli pisząc "a potem co dalej"?

Gość gość
Dom 60m2?

Gość gość
jak dla mnie to lepiej wiekszy tak 90-100mkw,60 sie nie oplaca

Gość gość
Ja bym postawila wiekszy troche do 100 mkw ,bez poddasza i brala te dzialke blizej pracy.A fajny jak dla mnie bylby domek taki ze: od salonu odchodzilby korytarzyk aod tego korytarza ze 3 pokoiki ,z drugiej strony salonu: kuchnia i od.salonu tez wchodziloby sie do lazienki.Drzwi wejsciowe zrobilabym kolo salonu taki wiatrolap a z wiatrolapu do tego salonu by sie wchodzilo od razu

Gość gość
Wszystko rozchodzi się o finanse. Dla jednej osoby mam nadzieję, wystarczy; a kupno mieszkania nie wchodzi w grę (Warszawa) - za kawalerkę zapłacę 250000zł.

Gość gość
Jednak rzeczywiście mniejsza działka chyba lepszą alternatywą - dużo bliżej, choć właśnie boję się, że poza domem, miejscem na samochód, śmietnik, taras nic się nie zmieści...

Gość gość
Tylko ze w kawalerce nie obchodza cie sciany zew.i dach a za 250000 nie postawisz domu nawet 60 m chyba ze w stanie surowym

Gość gość
nie no bez przesady postawi sie i ok 60mkw to sie nawet wykonczy

Gość gość
A co spieszy ci sie ? Poszukaj oferty lepszej blizej pracy i wieksza dzialke

Gość gość
Zależy i to bardzo (na czasie), gdyż jestem nauczycielem i zależy mi na załatwieniu wszystkich spraw "formalnych" i "papierkowych" podczas wakacji.

Gość gość
Ja na zadupiu ,13 lat temu mając swoja działkę postawilam domek 120 m z poddaszem za 100000 a wykonczenie ,woda prad,ogrzewanie???drugie tyle i bez szalu w wykonczeniu.

Gość gość
Dlatego uważam, iż nie ma sensu zaczynać budować czegoś większego niż te 60mkw...

Gość gość
Zastanawiam się jeszcze, czy jak już kupię działkę (tą bliżej) - leży ona przy raczej gruntowej drodze - czy nie będzie problemu podczas budowy, późniejszych lat - zimy, śnieg itd?

Gość gość
A co do tej dalszej działki - to leży ona w pięknym obszarze - las, delikatne wzniesienie, ale właśnie - nie ma w pobliżu budynków mieszkalnych poza jednym starym domem... Czy to nie jest ciut niebezpieczne?

Gość gość
Czemu nie wybierzesz lepszych działek?!?

Gość gość
Te mi pasują pod względem położenia (cicha, spokojna okolica, a jednocześnie dość łatwy dojazd do szkoły(pracy) - także publicznymi środkami transportu, jakby np. były bardzo oblodzone drogi w zimie.

Gość gość
Sprawdz plany zabudowy w poblizu obu dzialek, zeby przez to piekne wgorze nie budowali autostrady a z drogi gruntowej nie bylo dojazdowej dla sasiedniej wsi. Lepiej jest mieszkac troche dalej od miejsca pracy, w poblizu bedziesz ciagle pod obserwacja. A niebezpiecznie, kupisz wiatrowke, zartuje. Jak bedziesz mial wiecej miejsca to zalozysz solary i bedziesz sprzedawal nadwyzke pradu, za to moze sa zalety dzialki blizej.

Gość gość
Dostepnosc publicznego transportu ma preferencje, tez tak wybieralam kupno domu.

Gość gość
Nie stresuj sie az tak, ze to decyzja na cale zycie. W dzisiejszych czasach domy sie tez sprzedaje i kupuje. Mozesz budowac dom, na jaki teraz Ciebie stac. Jednak min. 80 m kw, uwazam, ze mniejszy jest juz za maly.

Gość gość
nie planuj domu dla jedfnej osoby, to absurd dom 60 m sprzedaz duzo trudniej niz mieszkanie 60m dojezdzanie 40km to tez absurd, chyba ze jediesz ekspresowka lub autostrada

Gość gość
mieszkalas kiedys na wsi,m lub pod lasem lub sama w domu? jak nie, to mozesz sie bac tak mieszkac wybudujesz dom i pozniej sie ebdziesz bala, nie bedziesz mogla spac w nocy

Gość gość
Dom dla jednej osoby to nie jest za bardzo opłacalne, szczególnie taki mały. Lepiej kupić mieszkanie bliżej miejsca pracy, bardziej się top opłaci. A jak kupisz od dewelopera, to będzie można je urządzić dowolnie, bo będzie nowe ;) Nie wiem w sumie gdzie szukasz, ale jak w okolicach Bydgoszczy, Poznania albo Torunia to poszukaj tu: https://red-co.net sporo nowych inwestycji mają i ładne budynki, okolica też spokojna ;)

Gość gość
wiadomo że dom bardziej pasuje do rodziny niż do osoby samotnej, ale przecież jeżeli ktoś tego pragnie i stać go na to, to nie widzę problemu, zwłaszcza że teraz firmy mają projekty niewielkich domków np. zobaczcie stronę http://gamebodom.pl