Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Klaudia1993fff

Pierwsza cytologia i pytanie.

Polecane posty

Gość Klaudia1993fff

Niedawno byłam na pierwszej cytologii w małym, prywatnym gabinecie - nie w przychodni. Wyniki mają być za kilka dni. Mam pytanie - jakie jest dalsze postępowanie? Czy sami dzwonią, że są wyniki czy sama mam się pofatygować? Konretny termin nie był podany. Czy gdy dostanę te badania to od razu będę miała konsultację u ginekologa na temat tych wyników (jeśli wyniki będzie inny niż "jedynka") czy po prostu wydają "papiery" i cześć? Papier dostanę od recepcjonistki czy bezpośrednio od lekarza? Jak to jest?

Gość gość
Ja nie jestem zacofana i przy każdym badaniu cipki jest mąż i zaraz wykonuje cytologię. Mąż podjeżdża i odbiera wyniki gdy są. Mąż również był przy porodach bardziej się liczą z rodzacą bo jest świadek. Niema negatywnych skutków po porodzie jak podduszone niemowlę czyli niepełnosprawne , nietrzymanie moczu czy wyrwane bioderka!Nie robią nic na siłę bardziej spokojnie przebiega poród.

Gość Klaudia1993ff
A coś na temat?

Gość gość
Po pierwsze nie stosujemy tamponów bo powodują stan zapalny. A cytologie robiłam gdy byłam badana za jednym razem u pani ginekolog i był przy badaniu mój chłopak. A jak będę rodziła to już będzie przy porodzie ale jako mąż.

Gość gość
Bardzo często dochodzi jednak do zarażenia przy palpacyjnym czy innych zabiegach. Wiadomo że należy pilnować by do tego nie doszło bo to nie ginekolog będzie miał problem gdy coś złapiemy jak typ C wątroby czy HIV itp... dlatego to partner powinien dopilnować bo i jego sięgnie zakażenie obdarowane u ginekologa! Cytologie robię zaraz przy badaniu cipki oczywiście przy partnerze. Wsparcie ojca dziecka podczas porodu często ratuje nawet życie rodzącej lub dziecka bo nie ma statystyk zgonów podczas porodu rodzącej jak i dzidziusia!

Gość gość
Zakażenia są częste w gabinecie lekarskim czy szpitalu bo te obiekty na codzień przerabiają pacjentów z różnego typu schorzeniami i zakażeniami. A co do chodzenia po cytologiach to szukanie zakażenia itd... Nie używa się tamponów bo często powodują stany zapalne pochwy. Dbanie o higienę intymną oboje partnerów. Przed seksem prysznic a przy pieszczotach przez partnera mycie również rąk. Gdy idziemy do ginekologa to powinien pilnować ktoś z bliskich styliści badania cipki. Są już w szpitalach i gabinetach lekarskich takie bakterie które się nie wyleczy i umieramy! Ważne jest zrobić dość szerokie badanie krwi i moczu u lekarza pierwszego kontaktu bo to że po maca ginekolog w cipce to g****o z tego on wie aby może zarazić ! !!!!!!!

To może ja udzielę pierwszej odpowiedzi na temat :) w moim przypadku było tak, że mieli dzwonić od razu, gdy będą wyniki, jeśli coś będzie nie tak. Jeśli nie zadzwonią, to znaczy, że jest w porządku i mogę sobie odebrać wyniki cytologii, jeśli będę chciała, a jeśli nie, to nie ma potrzeby :) A co do osoby komentującej wyżej: nie każda kobieta, która idzie sobie zrobić cytologię, jest w ciąży i nie każda ma partnera, który wszedłby z nią do gabinetu. Zresztą ja bym nie chciała, żeby mój towarzyszył przy jakichkolwiek badaniach, bo to byłoby dla mnie dziwne :D poza tym, większość lekarzy jednak jest normalna, nie ma potrzeby się ich bać i można wejść do gabinetu samej (lub po prostu iść do ginekolog kobiety).

Popatrzyłam na datę dodania pytania i wygląda na to, że napisałam za późno :) Były już wyniki? Wszystko było w porządku?

Gość gość
Kobiety są lepsze jako ginekolog.

Gość gość
Pierwszą cytologie miałam dopiero po urodzeniu dwójki dzieci. Gdy dbamy o higienę intymną to nie chodzimy i nie szukamy u siebie choroby bo często nadgorliwa profilaktyka niejedną doprowadziła do zgonu. A jest rzeczą normalną unikać gabinetów lekarskich i szpitali by nie doprowadzić do zarerzeń tymi badaniami.

Gość gość
Ale cytologia służy do wykrycia raka szyjki macicy, który rozwija się bezobjawowo. Trzeba zrobić raz w roku, to nie jest dużo.