Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Życie w Skandynawii...

Polecane posty

Gość gość

Witam.. Od kilku miesięcy mieszkam w Skandynawii. Przyjechaliśmy na łączenie rodzin. Wczoraj spotkałam pierwszy raz Polska rodzinę z dziećmi (przynajmniej taka,która się do PL przyznaje) i przeżyłam szok. Po przyjeździe czekałam na dokumenty, pozwolenie itp. Mamy dwójkę dzieci. Czekałam ogólnie na wszystko 3 miesiące, łącznie z przedszkolem i żłobkiem dla dzieci. Mimo bariery językowej, mojej starszej córki, powoli sobie radzi. Poszłam do pracy, może nie jest to szczyt marzeń. Dopiero 2 miesiąc uczę się języka tutejszego, mimo że mówię biegle po angielsku. Zarabiam na opłaty mieszkania, przedszkole itp. Męża wypłata na przyjemności i odlozenie. Do rzeczy, podczas spotkania mama Polka powiedziała, że niepotrzebnie chodzę do pracy. Skoro socjal jest wysoki. Odliczenie podatku na bezrobotną żonę, zniżka na przedszkole i żłobek. I dotacja mieszkaniową która należy się co miesiąc (do czasu poprawy finansów) NIE mogłam w nocy spać. Z mężem założyliśmy wstępnie zostać tu na stałe, nie chce być utrzymanka Państwa. Chce zarabiać na siebie i rodzinę. Skąd sporo ludzi bierze takie poglądy? Dlaczego tak liczą na zasiłki? W życiu bywa różnie, moze kiedyś będę potrzebowała pomocy państwa. Ale skoro jestem zdrowa, mogę zarabiać, mogę dac coś od siebie, to dlaczego tego nie robić? A może to ja jestem jakaś dziwna?? Nie umiem korzystać z DARMOWYCH BENEFITOW?

Gość gość
Ja mieszkam w Szwecji.Nigdy socjalu nie pobieralam bo z tego sie nie da utrzymac chyba ze dziadujesz tak jak w Polsce.Ja lubie sobie wyjsc na lunczyk. Zreszta na socjalu nie da sie chyba siedziec wiecznie a o emeryturze tez nalezaloby ppmyslec a nie tylko zyc dniem dzisiejszym.

Gość gość
A powiedzcie, ile "socjalu" i czy trzeba byc dyspozycyjnym?bo np w finlandii jest to zwane zapomoga na rynku pracy i trzeba tak tanczyc jak urzad pracy zagra, wykonywac polecenia i skladac sprawozdania z poprzedniego miesiaca co sie robilo kazdego dnia.To calkiem w porzadku, nawet pomagaja znalezc prace, ale socjalem bym tego nie nazwala.Za darmo nic nie ma ot tak, chyba ze ktos calkowicie niezdolny

Gość gość
Socjalu jest chyba 9 tys. a ja mam 22 na reke ( chyba najnizsza krajowa) bez nadgodzin, po co wiec sie meczyc i wegetowac na socjalu. Sam czynsz za mieszkanie 5500 kr.

Gość gość
Raczej trzeba byc dyspozycyjnym i wykazywac w urzedzie pracy ze sie jej szuka.Socjal jest chyba przez rok no chyba ze ktos ma problemy psychiczne to wtedy forsakringskassa ( ubezpieczeniowa ) placi i mozna tak siedziec kilka lat jak moj czarny sasiad.

Gość gość
Wlasnie znalazlam danecz 2013 roku : 3880 kr placi socjal i to ma wystarczyc na jedzenie ubrania i buty. Dodatkowo oplacaja czynsz za mieszkanie. Dla mnie to jest wegetacja.

Gość gość
Tu autorka My w Danii. Taka min pensja to 15tys kr. Dotacje z których korzysta do mieszkania 2000kr , przedszkole 1000kr i żłobek 1000kr. Jeszcze ulga na nią ok 4000kr podatku. I to wystarczy, aby w sumie opłacić nasze mieszkanie. My płacimy właśnie 8k. Ja chyba jestem do tego wszystkiego za ciemną.

Gość gość
Mieszkam 20lat w Norwegii też nigdy nie korzystałam z żadnych zasiłkow mając dzieci, sama może gdybym była i potrzebowała to może poszłabym po pomoc.

Gość gość
jest całe mnóstwo ludzi, co wolą wegetować i nic nie robić. w polsce też.

Gość gość
No tak. Zapewne. Jednak po co dzieci zajmują miejsca w przedszkolach, skoro matki i tak siedzą w domu. Faktycznie temat rzeka.

Gość gość
Taa, kazda ma swietne wyksztalcenie i tyle zainteresowanych pracodawcow z propozycja stanowiska kierowniczego, ze sama nie wie co wybrac i wszyscy polacy maja branie za granica wieksze od miejscowych, juz to widze