Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Seks, zabezpieczenia, ciaza

Polecane posty

Gość gość

Cześć. Bardzo bym na wstępie prosiła was o normalne odpowiedzi. Od paru miesięcy mam generalnie regularne cyklu miesiaczkowe ( zdarza się przesunięcie parę dni, ale w wyniku silnych stresów.). Uprawiam seks z moim pierwszym w życiu partnerem 5 lat starszym ode mnie (ja mam 20 lat) od 3 miesięcy. Ogólnie nie zabezpieczam się bo bardzo boje sie zazywania tabletek. Wiem ze teraz wiekszosc z was pomysli ze jak boje sie lekow to teraz niech sie boje ciazy, ale chodzi o to ze w mojej rodzinie byl przypadek gdzie jedna osoba po tabletkach antykonceocyjnych dostala nowotwor. Jest to niemalze pewne ze od nich. Dodam że mam po tej osobie geny I bliskie spokrewnienie. Ostatnio uprawialam seks z moim chłopakiem i niestety doszedł we mnie. Był to 4 dzień mojego cyklu (koncowka miesiaczki) . Po stosunku dokladnie sie umylam i przemylam srodkiem który zakwasza środowisko. Ponoć plemniki krócej w nim przeżywają. Dodam że po stosunku nasilila mi się miesiączka teraz że mnie "leci jak podczas 1 dnia. Czy mogę być w ciazy? Dodam że dni płodne mam dopiero za 7/8 dni.

Gość gość
Nie masz pewności czy to ciąża? www.netporadnia.pl

Gość gość
debilka z ciebie,antykoncepcja to nie tylko tabletki,nie wiesz co to prezerwatywa?...masz memeje za chłopaka który nie umie ''wyskoczyć'' przed to życzę ci żebyś zaliczyła wpadkę,tylko dlatego,że jesteś taka głupia i bzykasz się bez zabezpieczenia z taką niemotą :O

Gość Latenica
Dziewczyno, ale dlaczego boisz się zażywania tabletek? Przecież są takie tabletki jak Vibin mini, które są polecane jako pierwsze anty, bo zawierają mniejszą dawkę hormonów. Dobrze się sprawdzają, a Ty będziesz zabezpieczona. Jasne, dodatkowa ochrona w postaci prezerwatywy też jest ok.

Gość gość
Kiedyś tabletki były inne, miały ogromne dawki hormonów, teraz wszystko się zmieniło, np. w vines masz dawki już w mikrogaramach, to jest naprawdę znikoma dawka a skuteczność ta sama albo większa

Gość gość
Ogólnie nie zabezpieczam się bo bardzo boje sie zazywania tabletek x I bardzo słusznie, bo mają cały szereg negatywnego oddziaływania na organizm. Hormony zaburzają naturalny układ hormonalny i mogą przyczyniać się nie wyłącznie do bólu głowy, nudności i wymiotów, złej gospodarki tłuszczowej i tycia, nadciśnienia, zakrzepicy (śmiertelna!) i niedokrwienia serca, ale również do rozwoju wspomnianych przez Ciebie nowotworów. Mogą też dożywotnio rozregulować Ci cykl miesięczny i możesz mieć problemy z zajściem w ciążę. Zaburzenie hormonalne wpływa też na dysfunkcje psychiczne, wahania nastrojów, nerwice i depresje. Są TRZY grupy leków, których jeśli można uniknąć, to bezwzględnie należy - sterydowe, psychotropowe oraz hormonalne właśnie. Co oczywiście nie zmienia faktu, że masz wiele innych sposobów antykoncepcji, nie wyłącznie tabletki, albo prezerwatywa. Poczytaj sobie. Powodzenia.

Gość gość
Wątpię żeby była to ciąża. Dla pewności zrób test. Jeżeli nie chcesz brać tabletek to proponuję wam chociaż prezerwatywy. Uwierz mi ze dziecko powinno być planowane. Ja urodziłam w wieku 18 lat. Synek ma teraz 4 lata ale do tej pory wiem że zrobiłam błąd nie biorąc tabletek, jesteśmy obie jeszcze młode, lepiej zabezpieczyć swoje życie i przyszłego potomstwa, skończyć studia bo z dzieckiem z własnego doświadczenia wiem że jest ciężko. Teraz od 3 lat biorę tabletki i jest wszystko w porządku. Tobie też to radzę. Idź do ginekologia a on ci dostosuje odpowiednią dla ciebie antykoncepcje... Gdybym teraz miała się nie zabezpieczać Wcale to wolałabym całkiem zrezygnować z tej przyjemności która trwa chwilę a może zakończyć się ciążą i wielką odpowiedzialnością za swoje przyszłe dziecko

Gość gość
4 dzień cyklu i końcówka okresu to bankowo nie jesteś w ciąży nie martw się . Dobrze, że nie zażywasz tabletek .