Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aneta705

Dziecko nie chce podnosić główki

Polecane posty

Gość Aneta705

Witam.Mój 7.5 tygodniowy synek nie chce leżąc na brzuszku podnosić główki.Poleży kilka minut z opuszczoną główką i za chwilę płacze,bo chyba jest mu niewygodnie.Jeszcze 3-4 tygodnie temu czasem na chwilkę podnosił,ale przestał.Natomiast trzymając go pionowo do odbicia trzeba pilnować,ponieważ unosi i kręci główką,jest silny i próbuje się "odchylić" od klatki piersiowej osoby,która akurat go nosi.Dodam,że bez problemu leząc na prawym boczku w bardzo krótkim czasie jest w stanie przekręcić się na lewy boczek i odwrotnie.Czy to normalne?

Gość gość
tak, normalne

Gość gość
Moj synek tez dlugo nie chciał podnosic glowki. Kladlam go na brzuchu a on lezal jak placek. Jakos zalapal trzymanie głowy ale bliżej 3 miesiąca. Jak sie potem okazalo mial trochę obnizone napiecie w górnej części ciala i był rehabilitowany do ok 10 miesiaca życia.

Gość gość
Jeszcze ma czas spokojnie. Moja dopiero polubiła to jak miała prawie 4 miesiące. Wcześniej też się denerwowalA

Gość gość
Jeszcze jest malutki. W tym wieku to jeszcze nie powód do niepokoju. Ale bądź czujna.

Gość Aneta705
Również uważam,że jeszcze ma czas na jej podnoszenie.Chociaż na ostatniej wizycie u pediatry ta stwierdziła,że powinien już chociaż na kilka sekund podnosić i że powinnam go pomimo jego płaczu kłaść na brzuszku i czekać do momentu aż zacznie się podnosić,bo nie będzie wgl podnosił.Stąd moje pytanie jak to było w przypadku waszych maleństw.

Gość gość
Mam wrazenie, ze matki w tych czasach za duzo wymagaja od noworodkow/niemowlakow. "Ma tyle i tyle tygodni a jeszcze nie podnosi glowki", " Nie przekreca sie z brzucha na plecki", "Nie mowi spolglosek". Dziecko to nie robot,ktory w odpowiednim czasie odblokowuje nowe funkcje. To jest czlowiek, ktory rozwija sie we wlasnym tempie. Wyluzujcie mamy. Sama jestem mama 8 miesiecznej coreczki i widze jak inne mamy panikuja, bo inne dzieci w wieku ich dziecka potrafia zrobic 3 rzeczy a ich dopiero 2. Moze jestem inna, moze patrze na wszystko z wiekszym luzem i patrze z dystansu na to jak rozwija sie moje dziecko? A rozwija sie prawidlowo, widze to i wiem od pediatry. Spokojniej kobitki :)

Gość gość
Mi to wszyscy gadali oo ma już 7 miesięcy dlaczego ona jeszcze nie siedzi. Mała stwierdziła, że najpierw wstanie a potem dopiero usiądzie :D

Gość gość
Moja corka przestala podnosic glowke po szczepieniu, podniosla ponownie dopiero w 7 miesiacu. Ale odtad wszystko inne tez przychpdzilo pozno, chodzic zaczela w 15 miesiacu. Oczywiscie byla rehabilitacja, ktora juz zakonczylismy, ale nadal ma pewne objawy obnizonego napiecia.

Gość gość
Mam wrazenie, ze matki w tych czasach za duzo wymagaja od noworodkow/niemowlakow. x Aż dziw, że niektóre nie są zbulwersowane jak nie umie jeszcze czytać i zrobić sobie samo zupę. Smutne to w sumie.

Gość gość
07:40 to ciesz sie, ze usiadła i obyło sie bez rehabilitacji, bo nieharmonijny rozwój to czesto spory problem.

Gość gość
09.07 byliśmy u lekarza ale mówił, że wszystko jest w porządku.

Gość gość
Nieharmonijny rozwój nigdy nie jest normalny. Musisz być czujna.

Gość gość
Mój synek musiał przejść rehabilitację. Chodziliśmy od kliniki do kliniki aż w końcu trafiliśmy do fizjoterapeuty na Wałbrzyskiej w Warszawie i powiem szczerze, że to chyba pierwsza klinika, w której mój maluch nie dostawał ataku paniki.