Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Angielski w stopniu komunikatywnym. Jak sie nauczyc?

Polecane posty

Gość gość

Chodzi mi o nauke w domu. Dajcie jakies pomysly. Chcialabym sie nauczyć, ponieważ wiadomo przy szukaniu lepszej pracy to dodatkowy atut. Edukacje skonczylam 4 lata temu, duzo pamietam z angielskiego, ale nie umialabym się posługiwać nim swobodnie. Ile czasu zajmuje nauka języka NIE od podstaw? Na kursy mnie nie stać.

Gość gość
Wez se spisz ktory czas za co odpowiada. Ten pierwszy czas - to be- to rzeczy niezmienne np I'm woomen,I like stawbeery itd. Ten drugi z do i dosnt , to rzeczy ktore trwaja krotko np I going to shop, albo inaczej, najprostrze zdanie I go to school ( chodze do szkoly) I going to scholl ( teraz ide do szoly) itd. Tak by wiedziec gdzie co wstawic. Ja w restauracji przy obsludze klienta zwyczajnie przez wstyd w dwa tyg opanowalam " branzowy" angielski tak by wiedziec co gosc chce.

Gość gość
Oglądasz filmy i seriale, w oryginale i bez polskich napisów oczywiście. Wchodzisz na angielskojęzyczne fora. Szukasz ludzi do pogadania na żywo, na stronach typu Conversation Exchange etc. Jeśli mieszkasz w większym mieście to może gdzieś są jakieś spotkania "anglojęzyczne" - mniej czy bardziej formalne. Gadaj do siebie po angielsku - cokolwiek robisz, staraj się to sobie opisywać. Myśl po angielsku.

Gość gość
16:25 człowieku co ty piszesz? Straszne. Byk na byku i bykiem podgania... Tragedia

Gość gość
Najlepiej by było z kimś pogadać po angielsku na bieżąco. Może jest coś takiego jak pen pal (osoba za granicą która chętnie z Tobą będzie pisała czy rozmawiała) jeszcze. Nauczyłam się polskiego będąc w tym kraju i rozmawiając po polsku. Jak nie będziesz gadać to się nie nauczysz. Kiedyś w bibliotece u mnie mieli takie spotkanie po angielsku i każdy gadał i miał prezentacje (tradycje w UK czy USA) I spoko było. Byłam tam jako native speaker bo nie miałam co robić i po prostu gadaliśmy cały czas. Ewentualnie osoba która chętnie też będzie chciała mówić po angielsku. Niekoniecznie "korepetycje" ale ktoś kto też chętnie się nauczy języka

Gość gość
gość dziś toć pisze ze 2 tyg sie uczylam od zera, blad ok, skoro wytykasz to popraw a nie wysmiewaj, widze w stawberry i school. Chyba ze gdzies w samej gramatyce :x. Badz co badz, z obcokrajowcem sie dogadam, znaczy , zazwyczaj wyglada na to ze rozumie :D

Gość gość
Wez se spisz ktory czas za co odpowiada. Ten pierwszy czas - to be- to rzeczy niezmienne np I'm A WOMAN,I like STRAWBERRIES itd. Ten drugi z do i DO NOT(DON'T) to rzeczy ktore trwaja krotko np I AM going to THE shop( albo I am going shopping albo jeszcze inaczej I'm going to shop, zależy co chcesz powiedzieć) albo inaczej, najprostrze zdanie I go to school ( chodze do szkoly) I AM going to SCHOOL ( teraz ide do szoly) itd. Tak by wiedziec gdzie co wstawic. Ja w restauracji przy obsludze klienta zwyczajnie przez wstyd w dwa tyg opanowalam " branzowy" angielski tak by wiedziec co gosc chce nie pisałam 19:09 ale służę pomocą :)

Gość gość
Tak gramatyka u ciebie leży. "To be" to żaden czas, to jest czasownik "być" po prostu. Widzę że wspominałaś dwa czasy ale oba źle użyłas "I go to school" chodzę do szkoły, czas ogólny teraźniejszy, prawda życiowa, fakt. " I am going to school" - idę do szkoły teraz, czas teraźniejszy dziejacy się w tym momencie. W j. Ang jest 16 czasów, z czego 12 używanych w mowie. Jeżeli autorce chodzi o angielski mówiono to tylko rozmowa pomoże. Można znaleźć sobie innych uczących się z innych krajów i umawiać na Skype dwa razy w tyg. Autorko wejdź na stronę "italki" i tam znajdziesz sporo osób na wymianę języka lub do wspólnych rozmów.

Gość gość
No "go" - dzieje sie ciagle i jest niezmienne, "going" jest krotkotrwale. To gdzie tu blad gramatyczny? Pisalaj juz, dwa tyg "uczylam" sie angielskiego glownie slowek, by rozumiec ze koles chce widelec, nie uczylam sie czasow ich nazw , a jedynie tego jak powinnam skonstruowac zdanie. Oczywiscie ze najlepsza metoda jest rozmowa , no ale zeby chociaz opowiedziec o sobie trzeba miec te pierwsze podstawy. Kilka zwrotow z TV tez znalam, no ale na tym nie mozna oprzec , chocby tej pierwszej rozmowy. Znajomosc samych slowek jest daremna skoro nie mozna z nich stworzyc zdania. To pisze,.najprosciej spisac sobie czasy , a w zasadzie ten ogonel np ing , ed, czy will i yo za co odpowiada, a potem w myslach tworzyc sobie proste zdania, dla utrwalenia i sprawdzac w necie czy dobrze. Potem gdzies tam sa odmiany czasownikow, ale jak na moje potrzeby, to nawet nieodmienione nie zmieniaja sensu zdania, wiec czesc olalam. Po srednio 10 klienyach z angielskim, w miesiacu i czteroletniej pracy, zdarza sie wywiazac jakas dyskusja, a w zasadzie gosc powie cos nie na temat i rozumiem.

Gość gość
20.13 lepiej nie dawaj rad bo to co napisalaś jest pożal się boże. Tobie się tylko wydaje że się dogadujesz z ludzmi a oni po prostu zgadują o co tobie moż chodzić. Autorko, jeżeli chcesz się nauczyć mówić i masz jakieś podstawy jak wspomniałaś to najlepiejby bylo znaleść kogoś do konwersacji np na skypie. To mogą być jakieś uczące się osoby ale ja raczej polecałabym takie zajęcia z nauczycielem który pokieruje rozmową tak abyś mogła wykożystać już nabyte umiejętności. Takie zajęcia są chyba nawet tańsze niż tradycyjne kursy...może to być nawet jakiś student filologii.

Gość gość
21:45 o co Ci chodzi? Skopiowalam i poprawiłam błędy w tekście z 16:25. Tam nie było rad żadnych ode mnie.

Gość gość
" Tenpierwszy czas - to be- to rzeczy niezmienne np I'm A WOMAN,I like STRAWBERRIES itd. Ten drugi z do i DO NOT(DON'T) to rzeczy ktore trwaja krotko np .." 1. To be (czyli am, are, is) do oraz don't - to ten sam czas 2. Piszesz ze do i don't do rzeczy trwajace krotko??? A potem podajesz przyklady z going? Twoje podstawy gramatyczne mnie powalają

Gość gość
Ah ok dobra teraz widze poprawiony tekst wyżej

Gość gość
Poza tym dzielenie Present Simple i Present Continuous na niezmienne i krotkotrwale nie do końca ma zastosowanie do wszystkich przypadków. Jaka będzie np różnica np gdy powiesz: She is stupid She is being stupid I am seeing this man. I see this men.

Gość gość
wejdz na omegle ,gadaj po angielsku i sie nauczysz szybko. Zamiast siedziej na debilnej kafeterii to wez sie za angielski

Gość gość
I am seeing this man znaczy cos innego. Jak tak powiesz to raczej znaczy że chodzisz z nim. I see this MAN albo I see these men tylko że więcej sensu ma jak powiesz I see that man albo I see those men.

Gość gość
Mój syn nauczył się angielskiego z gier na xboxie. Serio. Siedział i grał, rozmawiał z graczami przez słuchawki. Na początku ich słuchał. Teraz normalnie z graczami rozmawia, pisze.

Gość gość
20.44 błąd gramatyczny w tym, że mówisz "I AM going to school" a nie "I going to school" .Samo "going" tu nie działa, musisz odmienić czasownik "być" przez osobę i dopiero po tym wstawiasz czasownik z końcówką -ing czyli ten "going". Ja nazw czasów nie wymieniałam.

Gość gość
7.31 I see this man mialo być, autokorekta w tel...

Gość gość
Najlepiej puszczać seriale z Netflixa czy innego Showmaxa z napisami po angielsku. Im dłużej, tym lepiej. Najlepiej w ogóle 8 godzin dziennie. Tylko koniecznie po angielsku, bez żadnych akcentów polskich. Zresztą, jeśli chodzi o optymalizację nauczania, to sprawdź, co ma do powiedzenia ekspert ze Zdaj na 100 na https://zdajna100.pl/category/jak-sie-uczyc/ - tam wkrótce znajdziesz sporo wiedzy.

Gość gość
A może ktoś z kafeteria by się podjął korepetycji oczywiście na postach kafe

Gość gość
Polecam fiszki. Musisz pamietac ze rozumienie jezyka jest obslugiwana przez inna czesc mozgu niz mowienie. Ja potrafie 3 jezyki biegle- angielski, niemiecki i czeski. Angielski uczylam sie na studiach (makrokierunek) rownoczesnie cwiczylam pisownie, mowe, sluchanie. Potem wyprowadzilam sie do Niemiec Najpierw uczylam sie mowoc ( bylam w domu na macierzynskim) po znalezieniu pracy nauczylam sie ich rozumiec a na samym.koncu nauczylam sie pisac. Teraz za sasiadow mam Czechow. Tu uczylam sie najpierw sluchac a potem mowic****isac. Kazda metoda byla inna. I raczej nauka niemieckiego i czeskiego byla chaotyczna. Najwazniejsze to samozaparcie. Jal Ci sie znudzi jedna metoda to przeskakujesz na druga;)

Gość AngA3
Z oglądania filmów niewiele się nauczycie, zwłaszcza na początku. Można to traktować jako uzupełnienie, ale nie źródło samo w sobie. Proponuję filmiki na youtube, jest tam tego pełno. A jeśli chodzi o korepetycje na kafe, to chętnie pomogę :-) How are you girls? - Jak się macie dziewczyny? How is your grandma? - Jak się miewa twoja babcia? How are your parents? - Jak się mają twoi rodzice? Można też użyć bardziej potocznego How are you doing? Odpowiadamy: Thank you (lub skrótowo thanks), I'm doing well.