Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile płacicie za obiady w pracy i ile płacą Wasi mężowie?

Polecane posty

Gość gość

Często czytam, że wy i wasi mężowie jecie obiady w pracy, a dziecko w przedszkolu. Gdzie pracujecie, że macie takie stołówki? Ja pracuję w biurze, ale stołówki niestety nie ma, jest w pobliżu bar mleczny, ale zupa i drugie danie to koszt około 15 zł, czyli w przeliczeniu miesięcznym wychodzi dość drogo. Mąż pracuje na budowie, je tam kanapki przygotowane przeze mnie i często szef kupi jakieś kebaby- czego nie pochwalam, bo bardzo niezdrowe. Siłą rzeczy czy mam czas, czy go nie mam muszę gotować obiady po powrocie z pracy, chyba że kupię kubełek w KFC, coś z garmażerii lub zamówimy pizzę, ale staramy się z tym nie przeginać, bo potem dzieciaki za bardzo się przyzwyczają do takiego jedzenia.

Gość gość
My tak jemy (dziecko w szkole a my w pracy) ale mieszkamy poza Polska. Obiad dziecka w szkole kosztuje 5€, ja w pracy stolowki nie mam, jem po knajpkach, w zaleznosci od dnia (i od knajpki) za obiad place od 9€ do 15€... czasami wiecej ale to juz musi byc jakas okazja (urodziny, odejscie wspolpracownika, poczatek wakacji, podwyzka ;) ... ) Nie wiem dokladnie ile za obiady placi maz, nie wnikam, ale mysle ze podobnie do mnie, chodzimy do podobnych knajpek.

Gość gość
...A w domu jemy tylko kolacje (czasami na cieplo) bo wracamy wszyscy miedzy 17h00 à 18h30

Gość gość
Nic, szef placi za obiady. Koleznka placi zas 1zl.

Gość gość
Dzieci w szkole 170zl x dzieci =340 miesięcznie Ja jem na miescie, nie zawsze. Często zabieram kanapki że sobą. Koszt jednego obiadu to ok 20 zł. Także ok 200zl miesięcznie. Mój mąż ma gwarantowany posiłek w pracy, za który płaci pracodawca.

Gość gość
4,5-6 euro, zależnie od wybranej opcji w stołówce dla pracowników, 9-11 za "danie dnia" w którejś z okolicznych knajpek. Mąż podobnie. Korzystamy z tego mniej więcej 3 razy w tygodniu każdy ( w pozostałe dni zabieramy z domu jakąś sałatkę np.), i nie wychodzi dużo, jakieś 90 euro miesięcznie/osoba.

Gość gość
Nic nie płacę. Pracuje w takim miejscu, że jest stołówka i firma płaci za obiady. Mąż nie ma obiadów w pracy ale chodzi do baru obok gdzie jego firma ma zniżkę i płaci 8 zł za dania. Dziecko je w przedszkolu, stawka żywieniowa dzienna to 10 zł za 3 posiłki.

Gość gość
Ja płacę ok. 20 zł za obiad dwudniowy i coś do picia. Mąż ma dofinansowane stołówkę i płaci ok.11 zł za dwudniowy. Dzieci w szkole i przedszkolu. Szkolne dziecko 9zł a przedszkolne 14zł za dzień. Ja albo mąż bierzemy coś tam dodatkowo z zakładowych stołówek na kolację, żeby już w domu nie gotować. W weekendy gotujemy sami.

Gość gość
Absolutnie nie neguję waszego sposobu odżywiania, bo nic mi do tego, chciałabym tylko wiedzieć, czy nie brakuje wam domowych obiadów? Przecież one są z lepszych gatunkowo składników niż te podawane w średniej jakości knajpach, a tym bardziej w stołówkach pracowniczych. I czy jesteście pewni, że dzieci zjadają całe obiady w szkole? Mój przedszkolak, u którego nigdy nie było problemów z jędzenim bardzo często mówi, że nie jadł wcale, albo zjadł troszkę, bo nie lubi albo nie smakowało. I jeszcze jedno pytanie, nie tyjecie po kupowanych obiadach, bo ja jeszcze będąc studentką i jednocześnie pracując też chwilowo przerzuciłam się na kupowane obiady i od razu mi one w sadełko poszły

Gość gość
Nie, nie brakuje, bo te obiady są w większości po prostu dobre, trzeba tylko wiedzieć, gdzie jeść (są "knajpki" i "knajpy" ;) ). Stołówka też ma normalne rzeczy, i to w sporym wyborze (mogę np. wziąć danie dnia w wersji wege alb zwykłej, albo skomponować sobie sałatkę z kilkudziesięciu składników do wyboru, albo jedno i drugie...). I w dodatku dzięki temu obiady mamy urozmaicone tak, jak na co dzień w życiu by nam się nie chciało gotować. Specjalne zachcianki robimy w weekendy (a i to nie zawsze, bo też bywa, że wychodzimy do restauracji na coś jeszcze innego niż to co mamy przy pracy). W szkole też menu są przemyślane i dobrej jakości, nie ma powodów do narzekania. I nie, nie tyjemy - jak napisałam, jest wybór, nie musisz przecież brać co dzień talerza frytek z zapiekanką ;)

Gość gość
Żal waszych dzieci ze jedza obiady w szkołach przedszkolach bo w domu nie ma... współczuję. Takie coś wyniesloscie z domu? U mnie zawsze był obiad. Tata pracował na 3 zmiany ale obiad był. I bezpieczny dom. A nie jedzenie lub niejedzenie obiadi w szkolnej stołówce. ....

Gość gość
22:19 hahaha żartujesz? Obiady w szkołach funkcjonują od X lat i to sa typowo domowe dania. Błysnęłas jak nic:D

Gość gość
Tak od zawsze były stolowki i się patrzylo z żalem na takich co chodzili tam na obiady. Współczuję. Na szczęście są normalne domy gdzie rodzina je obiad razem a nie każde oddzielnie po knajpach, barach czy stolowkach

Gość gość
22.19 w końcu ktoś prawdę napisał hehehe. Juz widzę jak dziecko kocha jesc na stołówce lub w przedszkolu. Ale tu same nowoczesne madki które gotowaniem rąk nie ubrudza, same menadzerki na stanowiskach co nie mają czasu :-D beka jak nic.

Gość gość
Na szczęście nie mam takich problemów, moje dzieci i mąż zawsze mają domowy obiad. Aby nie bylo- pracuję.

Gość gość
gość dziś A mi żal ciebie, jeśli przylatujesz do domu i od razu do garów, a obiad musicie przez to jeść na kolację.

Gość gość
My mamy 40 euro dziennej diety, natomiast przejem z jakieś 18 euro maksymalnie, reszta jest dla mnie, bo to jest wliczane w dniówkę.

Gość gość
gość dziś U mnie pora obiadowa jest między 12 a 14. Jak ty sobie wyobrażasz, że biegniemy z wywalonym ozorem odebrać dziecko, do domu zrobić obiad, szybko, szybko go zjeść (bo czasu nie ma, trzeba wracać do pracy/szkoły), a potem znowu biegiem dziecko z powrotem do szkoły a my do pracy? Do pracy jadę 15 minut, mąż podobnie, niby nie dużo ale to chyba na rzęsach by trzeba stanąć, żeby w tej przerwie "cała rodzina razem zjadła obiad" :D A dom mamy bezpieczny, spokojnie, zainstalowany dobry alarm :)

Gość gość
Alarm hahahahaha naprawdę nie rozumiesz? O co chodziło w słowach bezpieczny dom? Idź kup se obiad na stołówce.

Gość gość
gość dziś Tak od zawsze były stolowki i się patrzylo z żalem na takich co chodzili tam na obiady. Współczuję. Na szczęście są normalne domy gdzie rodzina je obiad razem a nie każde oddzielnie po knajpach, barach czy stolowkach x Normalni ludzie pracuja do 16-18, a o 17-19 sa w domu. Wg Ciebie go normalne, ze szkolne dziecko je obiad o 19:30? :)

Gość gość
Znowu to ocenianie. Każda rodzina żyje wg własnych reguł i tak, jak jej jest najwygodniej. Ktoś tu napisał, że gotuje obiady w domu w tygodniu. Super, jeśli tylko ma czas i ochotę, to czemu nie. Inni pracują w tym czasie i nie mają kiedy gotować. Jedzą na stołówkach a dzieci w szkołach. I też jest to OK. W szkołach/przedszkolach są zbilansowane posiłki. W pracy można sobie wybrać do jedzenia, co się chce. Nie musi to być codziennie schabowy z ziemniakami i kapustą. Może być sałatka. Zyj i pozwól żyć innym.

Gość gość
gość dziś Aż się przypomina: " – Ja to, proszę pana, mam bardzo dobre połączenie. Wstaję rano za piętnaście trzecia. Latem to już widno. Za piętnaście trzecia jestem ogolony, bo golę się wieczorem. Śniadanie jadam na kolację. Tylko wstaję i wychodzę. – No, ubierasz się pan. – W płaszcz – jak pada. Opłaca mi się rozbierać po śniadaniu? – Fakt! – Do PKS mam pięć kilometry. O czwartej za piętnaście jest PKS. – I zdążasz pan? – Nie, ale i tak mam dobrze, bo jest przepełniony i nie zatrzymuje się. Przystanek idę do mleczarni. To jest godzinka. Potem szybko wiozą mnie do Szymanowa. Mleko, widzi pan, ma najszybszy transport, inaczej się zsiada. W Szymanowie zsiadam, znoszę bańki i łapię EKD. Na Ochocie w elektryczny do stadionu, a potem to już mam z górki, bo tak… w 119, przesiadka w 13, przesiadka w 345 i jestem w domu, to znaczy w robocie. I jest za piętnaście siódma! To jeszcze mam kwadrans. To sobie obiad jem w bufecie, to po fajrancie już nie muszę zostawać, żeby jeść, tylko prosto do domu. I góra 22.50 jestem z powrotem. Golę się. Jem śniadanie i idę spać. " :D :D :D

Gość gość
U nas w stołówce obiad jest na wagę, tzn. ważą co nałożysz i płacisz ile wychodzi. Zazwyczaj to jakieś 14-20 zł. Kosztuje ile kosztuje, trudno, zarabiam po to, żeby sobie nie odmawiać wszystkiego.

Gość gość
Cały dzień na kanapkach byle by o 19 zjeść domowy obiad. Filozofia.....

Gość gość
gość dziś Kolację jak już. Schabowy na kolację... pycha! :D :D

Gość gość
Jakoś u mnie były dobre obiady w szkole, wiec nad czym tak ubolewacie? Niestety, ale jak człowiek przychodzi do domu tylko po drugim śniadaniu w pracy/szkole, to zanim bedzie obiad zaraz zaczyna sie zapychać np kanapkami; jedzenie gdzies jest az takie zle?

Gość gość
22:25 ta już to widze, jak twoj ojciec po nocce wstawał specjalnie, zeby zjeść obiad i czy zawsze zdążył go zjeść przed wyjściem na 2 zmianę? Chyba Teoja mama nie pracowała, to zawsze miała kiedy ten obiad zdobić, albo pracowałam, tylko nie wtedy w jakich godzinach. Albo jestes trolem albo nienormalna, skoro uważasz, Że jesli rodzice jedzą w bufecie, a dziecko w stołówce, to nie maja normalnego domu:O

Gość gość BBVVCC
Ja nie do końca odpowiem na to pytanie, bo my w sumie bierzemy własne jedzenie z domu do pracy. lub czasem kupujemy w miejscach blisko pracy, w przypadku męża ten sam budynek, ale jest mało ciekawych rzeczy. czy to na wynos lub na miejscu. Oboje praca poniedzialek-piątek, biurowce. My mamy specyficzną dietę. Ja jestem - pewnie uzna za spam więc rozdzielę wyraz - "prawie we/gan/ką". z produktow pochodzenia zwierzęcego jem tylko jajka. Mąż je mięso ale mało. ale jemy dużo produktow typu domowe sałatki do pracy, mążl ubi humus z marchewką i selerem naciowym pochrupać, ja lubię zrobic sobie wieczorem np makaron kokardki, do tego pomidroki koktajlowe, rukola, oliwki, rzodkiewka, awokado, oliwa z oliwek, zioła. dzis cos w tym rodzaju mialam w pracy a poza tym zjadłam też banana, sporo arbuza oraz migdały. no i ciastko oreo ;) woda, kawa czarna lub z mlekiem ryżowym, herbata typu roibos, zielona, koper, mięta. po pracy dizś zrobilam na szybko placki ziemniaczane z cukinią i do tego jeszcze wrzucone w wrzątek szparagi zielone. dziecko tez jadło. dziecko w wakacyjnym klubie dostaje przekąski itd i wodę, a z domu bierze pakowany posiłek, dzis mialo nieco malin, marchewkę w słupki, sok jabłkowy 250 ml, kanapkę z serem zółtym, oraz kilka herbatników...

Gość gość
Akurat mój syn lubi jeść w przedszkolu, mówi, że lepsze są dania niż ja robię :P Cóż, nie ukrywam, że nie lubię gotować, nie umiem specjalnie, ani się nie uczyłam, bo mnie to nie kręci. Coś tam potrafię, ale nie wkładam w to serca, byle odbębnić, dlatego rzadko gotuję. Czas spędzony w kuchni wolę spędzić inaczej. Niestety w pracy nie mam finansowanych obiadów, ani mąż, ale stać nas na ten obiad za 15 czy 20 zł. Mąż wiadomo wyda więcej, bo zazwyczaj je zupę i jakieś mięso na drugie, czy rybę, ja jeśli zjem zupę, to już drugiego nie, a zazwyczaj jakąś sałatkę z kurczakiem itp. szczególnie teraz latem nie jadam "ciężkich" obiadów.

Gość gość
Ja jem w pracy za 10zl, Moja mąż za 15-20zl, syn za 10zl. Czyli dziennie wydajemy ok 40zl na obiady.