Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Do osob mieszkajacych za granica

Polecane posty

Gość gość

Gdybyscie mieli dzisiaj wrocic do Polskii to z czym byscie wrocili? Macie odlozona spora sume pieniedzy, kupione mieszkanie/dom?

Gość gość
14:08 mieszkam od 10 lat w Szwecji i jakoś nie odłożyłem kasy bo w Szwecji jest bardzo drogo ledwo stać mnie na utrzymanie zarobki niby wysokie ale sądząc po szwedzkich cenach to ciężko za to wyżyć :o

Gość gość
Po pierwsze nie wrócimy :-) Po drugie: wyjechaliśmy za granicę, tzn pierwszy pojechał mąż, ja dojechałam. Urodziłam dwójkę dzieci. Nie wracamy do PL. Dzieci chodzą do zagranicznej szkoły. Przed wyjazdem mieliśmy swój wielki dom, kupiony częściowo na kredyt (wynajęty przez lokatorów, którzy go splacaja) oszczędzać jakoś bardzo nie musimy, bo po co. Tu mamy dom na kredyt, auto również nowe na kredyt (bo tu kredyty są dla ludzi, 2-4%) . W Polsce po moich rodzicach dostaniemy dom, po męża rodzicach również. Po co się zazynac? I tak to sprzedamy, aby żyć tu.

Gość gość
14:15 Ale w Polsce jest pięćset plus na dziecko i trzysta złotych wyprawki na książki dla dzieci to źle? Przecież w Polsce świetnie się żyje czemu nie wrocicie?

Gość gość
Ale po co? Po 500? Nam ,jak i ludziom mieszkającym w PL niepotrzebny jest dodatek z mopsu, jeśli człowiek dobrze zarabia. My po latach znany język. Ludzie są sympatyczni. Nie ma zazdrości. Życie jest spokojniejsze.

Gość BoskaBuenos
Ja mieszkam w Argentynie a tutaj jak na karuzeli raz prosperita raz kryzys i bida wiec wrocilabym z bezwartociowymi pesos :) Ale nie chce wracac bo mi tu sie podoba. Mili ludzie, nie wilki ktore chca ci dokopac no i klimat bo nie znosze zim.

Gość gość
po 7 latach nie mam odlozonych pieniedzy. tzn. sa jakies zaskorniaki (2000euro?) ale to raczej na czarna godzine tutaj, jakis wypadek, cos do zrobienia na szybko/na juz (typu zab, a tu stomatolodzy nie biora malo), ale do kraju bym z tym nie wrocila, bo nie nazwalabym tego odlozonymi pieniedzmi (a juz na pewna to nie jest kwota, z ktora sie wraca do kraju z zagranicy :D moim zdaniem). zyje raczej na biezaco :) inny standard zycia niz mialam w Polsce, lepszy, ale zaden luksus (chociaz oczywiscie po wyjezdzie w wieku 19 lat czulam sie jak krolowa zycia :D hehe) ot tyle :)

Gość gość
14:20 To nie jest dodatek z mopsu po pierwsze a po drugie nie znasz zasady przyznawania pięćset plus bo ono jest przyznawane na drugie i kolejne dziecko przykładowo masz 5 dzieci to dostaniesz dwa i pół tysiąca złotych na trójkę tysiąc bądź tysiąc pięćset plus na wyprawki szkolne dostaniecie od tego roku trzysta złotych i to każda rodzina z dziećmi w Polsce pobiera i to nie jest z MOPSU

Gość gość
Ja już 15 lat mieszkam za granicą, tu założyłam rodzinę, mamy dom i samochody, żyje nam się dobrze, mam dobrą pracę w firmie teścia, kocham Polskę, bo w Polsce mam rodzinę, tam się urodziłam i spędziłam dzieciństwo, chętnie jeżdżę w odwiedziny, mile wspominam, ale wracać na stałę? Nie. Nie zostawię męża i dzieci, dobrego życia, po to by wrócić do Polski

Gość gość
Rodzina 500 plus Strona główna Wsparcie dla rodzin z dziećmiRodzina 500 plus Program Rodzina 500 plus to nieopodatkowane 500 zł miesięcznie na każde drugie i kolejne dziecko, bez dodatkowych warunków. Rodziny o niskich dochodach otrzymają wsparcie także na pierwsze lub jedyne dziecko. To nawet 6.000 zł netto rocznego wsparcia dla dziecka. Świadczenie wychowawcze to wsparcie długofalowe. Program Rodzina 500 plus to systemowe wsparcie polskich rodzin. Wybierz dział, który cię interesuje, kliknij w obrazek i przejdź do informacji.

Gość gość
Jakbym wrocila do Pl to bym nie.musiala pracowac z 10 lat.ale nie wracam A propo mieszkan w Szwecji, oni biora kredyty na uwaga, 150 lat, polega to na tym ze mieszkanie nalezy do banku udzielajacego kredytu i jedyna roznica to swiadomosc ze kto inny jest wlascicielem i nie jest 100% wlasne, ale to tylko formalnosc , w praktyce sie nie odczuwa

Gość gość
Z zaskorniakami i niewiele wiecej. Zyje w tzw. cywilizowanej zoltej Azji. Przy mezu, tylko on pracuje, ja zajmuje sie rodzina, domem. Zarabia dobrze, ale prawie wszystko idzie na biezace wydatki. Nie wiem, dlaczego czasem kobitki pisza, ze sie na takim zyciu wzbogacily (nie zrozumcie mnie zle jeden z drugim, ja nie wyszlam za maz dla pieniedzy). Ich mezowie to chyba jakas mafia czy co :-D

Gość V12
Mieszkam od 18 lat za granica i nie zamierzam juz wracac. Gdybym jednak na dzien dzisiejszy mial wracac, to do pracy juz bym isc nie musial. Mam spore oszczednosci, dom po rodzicach i mieszkanie po dziatkach (ktore w tym momencie sa wynajmowane) i nowe auto, ktorego raczej juz dlugo nie bede musial zmieniac.

Gość gość
Rodzina 500 plus Strona główna Wsparcie dla rodzin z dziećmiRodzina 500 plus Program Rodzina 500 plus to nieopodatkowane 500 zł miesięcznie na każde drugie i kolejne dziecko, bez dodatkowych warunków. Rodziny o niskich dochodach otrzymają wsparcie także na pierwsze lub jedyne dziecko. To nawet 6.000 zł netto rocznego wsparcia dla dziecka. Świadczenie wychowawcze to wsparcie długofalowe. Program Rodzina 500 plus to systemowe wsparcie polskich rodzin. Wybierz dział, który cię interesuje, kliknij w obrazek i przejdź do informacji. X Wsszystko ładnie pięknie. Jednak żyjąc my akurat w Danii żyjemy na luzie. Pracujemy uczciwie. Odprowadzane są tu podatki, Państwo nam zabiera sporo podatku, jednak jeśli potrzeba Państwo zapewni Tobie wszystko. Aby godnie żyć. Co rok dostajemy pieniądze wakacyjne, za które jeździmy 2 razy w roku na wczasy. Nie musimy oszczędzać. Bo mamy wszystko czego nam potrzeba. Dla dzieci od stomatologa, lekarzy , baseny itp wszystko odgórnie się należy. Nie ma kolejek kilkuletnich jak w Pl NFZ. Rodzinne należy się na każde z dzieci. Jest inaczej. Urzędnicy, policja itp są dla ludzi, nie odwrotnie.

Gość gość
Mam dom w duzym miescie, w Polsce bylyby za niego 3 domy ale po co. Dorosla corka chce tutaj zyc. No to jak mam wracac.

Gość gość
gość dziś xxx ale w Opolu dobrze się żyje w Opolu żyje się lepiej od Kopenhagi,Londynu ,Sztokholmu bo oprócz rządowych pięćset plus jest kilkaset złotych jednego i sześcset złotych drugiego miejskiego dodatku i 6 stów miejskiego becikowego a ceny są niższe niż we Wrocławiu krakowie czy warszawie

Gość gość
Miejskie Centrum Świadczeń w Opolu www.mcs.opole.pl/ Dyrektor Miejskiego Centrum Świadczeń w Opolu ... o przyznanie świadczeń rodzinnych ( np. becikowe, zasiłek rodzinny) oraz funduszu alimentacyjnego.

Gość gość
Ja wyjeżdżając miałem oszczędności tu po prostu więcej zarabiam i tyle, w Polsce mam mieszkanie.

Gość gość
gość dziś xxx ale w Opolu dobrze się żyje w Opolu żyje się lepiej od Kopenhagi,Londynu ,Sztokholmu bo oprócz rządowych pięćset plus jest kilkaset złotych jednego i sześcset złotych drugiego miejskiego dodatku i 6 stów miejskiego becikowego a ceny są niższe niż we Wrocławiu krakowie czy warszawie X Gdyby było tak super w Opolu, to akurat to miasto nie zalaloby ludźmi Holandii, Niemiec. Tam jest najwięcej biur pośredników pracy. Najwięcej ludzi z całej PL właśnie wyjechało z Opola i bocznych miejscowości na zachód. Także tam nie jest tak cudownie. Jak można liczyć na dodatki itp. Dlaczego podatnicy maja pracować, na ludzi którzy są wiecznie w potrzebie? To rodzi naród, młode pokolenie KTÓRYM SIE NALEŻY. Nawet jak nie pracują, to państwo da. I to jest coś z czym ja się nie zgadzam.

Gość gość
Ja kilka lat temu wrocilem. Mieszkalem wiele lat i jakos za wiele nie odlozylem,im wiecej sie zarabialo tym wiecej sie zarabialo. Od mieszkania/domu wazniejsze jest to co sie bedzie w Polsce robilo

Gość gość
To nie sa te czasy aby za granica dalo odkladać się pieniadze! Tak bylo za komuny gdy złotówka była guzik warta.

Gość gość
A po cholerę miałabym wracać do polski????? Wyemigrowałam żeby mieć lepsze życie na co dzien a nie żeby ustukac poeniadze i wrócić na stare śmieci

Gość gość
Czasy odkladania skonczyly sie juz wiele lat temu.

Gość gość
Zyje za granica juz bardzo dlugo, mam bardzo dobra sytuacje materialna i kocham ten kraj, w ktorym zyje juz dluzej, niz zylam w Polsce. Oprocz jezyka nic mnie juz z Polska nie laczy. Juz dawno nie mam obywatelstwa polskiego. Powrot wykluczam.

Gość Namysłów Opolszczyznaa
14:50 w Opolu oprócz 500 plus od rządu, z tego co mi wiadomo urząd miasta Opola wprowadził miejskie 500 plus i przymierzają się na miejskie becikowe około tysiąc złotych miesięcznie i budują mieszkania w Ramach 500 plus a ci co do Holandii Niemiec wyjechali to wyjechali głównie jak Polska do UE wstąpiła i zanim te zapomogi wprowadzono Opole robi wszystko by mieszkańcy zostali jednak w Opolu

Gość gość
14 lat w Szwecji.Oszczednosci na mieszkanie trzypokojowe w malym miescie w Polsce.Ale nie wracam, biore tu kredyt i kupuje tu mieszkanie.Wkladu mam na troche wiecej niz 25% wartosci mieszkania bo takie sa ceny tutaj nowych mieszkan. Posiedze z 6-7 lat i sprzedaje z zyskiem ( z kredytem oczywiscie).Wracam do Polski i nie zamierzam juz pracowac.

Gość gość
Gosc powyzej, a na ile lat ten kredyt?to prawda ze w Szwecji powyzej stu?

Gość gość
gość wczoraj Zyje za granica juz bardzo dlugo, mam bardzo dobra sytuacje materialna i kocham ten kraj, w ktorym zyje juz dluzej, niz zylam w Polsce. Oprocz jezyka nic mnie juz z Polska nie laczy. Juz dawno nie mam obywatelstwa polskiego. Powrot wykluczam. X A po co pozbywać się obywatelstwa polskiego? Czyżby niwy kraj nie zezwalał na posiadanie dwóch?