Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co wybrać: filologię romańską czy filologię włoską?

Polecane posty

Gość gość

Cześć, dzisiaj miałam wyniki rekrutacji i dostałam się na filologię romańską oraz filologię włoską. Mam ogromny dylemat, co wybrać. Trudno mi dokonać wyboru pod kątem tego, który język bardziej lubię, bo oba są moją pasją i cokolwiek wybiorę i tak będę pewnie żałowała, że nie poszłam na ten drugi kierunek i zastanawiała się, czy dokonałam słusznego wyboru :) Chcę zatem podpytać Was o perspektywy :) Wydaje mi się, że jeśli chodzi o pracę w firmach zagranicznych większa jest szansa na pracę z francuskim (może to być subiektywne uczucie, po prostu rozmawiałam dziś z rodziną i potrafimy wymienić więcej francuskich firm działających w Polsce niż włoskich), a jeśli chodzi o pracę nauczyciela liczba potencjalnych miejsc pracy jest podobna,ew. też z lekką przewagą francuskiego. Może orientujecie się, czy te spostrzeżenia są słuszne i jak wygląda rynek tłumaczeniowy w przypadku tych języków? Może ktoś z Was skończył jeden z tych języków i mógłby mi coś doradzić?

Gość gość
Gdzie się dostałaś? Wiem, że na niektórych uniwersytetach można mieć np. włoski, jako ten "właściwy" w ramach filologii i uczyć się jednocześnie drugiego języka, np. francuskiego.

Gość gość
Jesli chodzi o rynek pracy to nie ma roznicy. Mam nadzieje, ze zdajesz sobie sprawe, ze filologia to nie jest tylko nauka jezyka, tylko masa przedmiotow typu lingwistyka, literatura, kulturoznawstwo i zajecia z praktycznej znajomosci jezyka. Mozesz studiowac jedna filologie, a uczyc sie samodzielnie innych jezykow. Jedno nie wyklucza drugiego. PS nie kieruj sie rynkiem pracy, bo tego w przypadku jezykow obcych nie przewidzisz. Nigdy nie wiesz na jakiej pracy bedzie ci zalezalo i jakie kryteria nalezy spelnic. Nawet nie jestes pewna czy chcesz uczyc czy pracowac w firmie. A w obecnej dobie jest mase absolwentow ktorzy oprocz studiow znaja jeszcze 2-3 jezyki obce. Filologia ma na celu pomoc ci jedynie zdobyc kompetencje. Francuzki jedynie ma ta zalete, ze jest jez. urzedowym w wielu krajach i moglabys np. wyjechac na praktyke do Belgii. Ale generalnie fajnie jest znac i angielski i wloski i francuzki. A szczegolnie chinski. Powodzenia