Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Studia dzienne, a alimenty na 3letnie dziecko. Jak to wygląda?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Jestem na utrzymaniu rodziców. Sama mam dziecko na które dostaje alimenty odkąd przyszło na świat. Syn ma teraz 3 lata, ja idę na drugi rok studiów dziennych w związku z czym nie mam możliwości pójścia do pracy. Czy mogę żądać podwyższenia alimentów z racji tego, że dziecko urosło przez te trzy lata, poszło do przedszkola z czym wiążą się dodatkowe wydatki chociażby na ubrania i przybory, ja rozpoczęłam studia dzienne, a ojciec dziecka wyjechał za pracą i już nawet nie pomaga mi w wychowywaniu dziecka (przyjeżdża kilka razy w roku). Czy to są wystarczające argumenty?

Gość gość
Dzieci robią dzieci...

Gość gość
ile masz alimentów ?

Gość gość
Wniosek o podniesienie alimentów to bardzo rutynowa sprawa, inflacja rośnie, dziecko rośnie - nie musisz aż tak bardzo się spowiadać, bo sąd i tak weźmie pod uwagę dwa powyższe argumenty a także możliwości zarobkowe ojca. Studia nic nie mają do tego.

Gość gość
Tak, to są wystarczające argumenty, łącznie z tym, że sprawujesz 100% opieki nad dzieckiem. Jak również to, że ojciec dziecka zapewne pobiera na niego dodatek w kraju, w którym mieszka. Oblicz wszystkie potrzeby dziecka, łącznie z kosztami mieszkaniowymi i wakacjami - możesz wnosić o pokrycie nawet 80% kosztów utrzymania dziecka, ze względu na zerowy udział ojca w obowiązkach opiekuńczych.

Gość gość
chyba zależy tez od kwoty jaką dostaje na dziecko