Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy można nie mieć instynktu macierzyńskiego?

Polecane posty

Gość gość

Czy kobieta może przez całe życie nie miec instynktu macierzyńskiego i nie chciec dzieci?

Gość marawstala
Moze : )

Gość gość
przed zapłodnieniem.

Gość gość
gość dziś przed zapłodnieniem." - moim zdaniem przed zapłodnieniem, a w zasadzie przed porodem nie ma czegoś takiego jak instynkt macierzyński. Można odczuwać presję społeczną i "konwertować" ją na swoje pragnienie, ale to jest tylko działanie programowania społecznego. Na tym etapie instynkt może być co najwyżej jako chęć kopulacji z atrakcyjnym osobnikiem, ale bezpośredni instynkt macierzyński przed urodzeniem potomstwa? Nie sądzę.

Gość marawstala
A jak wyjasnisz wręcz obsesje na punkcie tego by mieć dziecko, jest wiele takich kobiet które nie mogą i próbują aż do skutku : )

Gość gość
marawstala dziś - może tu do głosu faktycznie dochodzi nie tyle sam instykt macierzyński, co egoistyczna chęć powielenia własnego genotypu. Gdyby komuś zależało na wychowywaniu dziecka równie dobrze mógłby przygarnąć sierotę z bidula, nie trzeba koniecznie "na siłę" robić swojego.

Gość marawstala
No i niektorzy faktycznie adoptuja gdy wszystko inne zawodzi, moja kolezanka mówiła mi kiedyś a jest w podobnym wieku ze przez chwile czuła cos takiego ulotnego, ze niby fajnie byloby mieć dziecko ale szybko jej przeszło i teraz twierdzi, ze nie i koniec : ) tez woli zwierzaki : )

Gość gość
Znam taki przypadek! Znajoma tak pragnęła miec dziecko, że dla tego pragnienia rozbiła 15 letni związek, bo mąz okazał sie bezpłodny, nagle on przestał się liczyć, mimo, że byli szczęsliwi przez lata. Znalazła szybko materiał na ojca biologicznego, ale nowy związek szybko się rozpadł, co jakoś w ogóle jej nie zmartwiło, bo miała już upragnione dziecko

Gość marawstala
Dlatego myślę, ze jest cos takiego jak ten instynkt... Ale nie pojawia sie u wszystkich : )

Gość gość
Gdy się całe życie opiekowało innymi, to można nie mieć ;) Co oczywiście nie wyklucza zajścia w ciążę.

Gość gość
Każda kobieta, która nie ma zaburzeń hormonalnych ma instynkt macierzyński. Samo słowo instynkt sugeruje, że istnieje on u każdej zdrowej jednostki. Tylko, że posiadanie instynktu macierzyńskiego nie zawsze musi wiązać się z chęcią posiadania dzieci czy lubieniem ich.

Gość gość
gość dziś - ok, ale ten instynkt pojawia się PO PORODZIE. Wcześniej jest chęć kopulacji i tyle.

Gość marawstala
Przed porodem tez, jak jest po to nie wiem... Moze go mam ale innego rodzaju : )

Gość marawstala
Matkuje trollom : )

Gość gość
Bzdura. Instynkt jest od urodzenia. Nawet małe dziewczynki wolą bawić się lalkami niż samochodami. A jeżeli nawet dostawały samochody to... przytulały je, owijały kocykiem i nosiły na rękach. Znane, głośne badania. Ten rodzaj opiekuńczości kobiet to właśnie instynkt macierzyński. Faceci są tego pozbawieni. Dlatego m in nie zostają pielęgniarzami czy opiekunami.

Gość gość
dziś ja wolałem bawić się lalkami i co?

Gość am_Dyzio
moim zdaniem w genach kobiety jest 'zakodowane' aby zaciążyć i urodzić , gdy kobieta 'wpadnie' w wieku 17 lat na dwa lata przed zaliczeniem matury to 'mądra' rodzina wspomaga , są rodziny, które odrzucają kobietę i skazują na porażkę, znęcają się nad młodą kobietą , nie ma ratunku , więc idzie pod Pendolino ale jak wiemy, większość kobiet czuje się 'spełniona' , urodziła i przytula, karmi i przytula , wszystko zrobi dla dziecka , majątek wydaje dla dobra dziecka z myślą, że dziecko będzie mieć w życiu łatwiej , że warto żyć dla dziecka , instynkt macierzyński jest ważniejszy niż strach , kobieta normalna posiada instynkt macierzyński i czuje się spełniona, każdy facet to rozumie !

Gość gość
"gość dziś gość dziś - ok, ale ten instynkt pojawia się PO PORODZIE. Wcześniej jest chęć kopulacji i tyle. " x To dlaczego tyle bezdzietnych kobiet zachwyca się małymi, uroczymi dziećmi czy zwierzętami? :D To właśnie instynkt. Mężczyźni nie dostają małpiego rozumu przy dzieciach czy małych pieskach. Nie podniecają się tak nimi.

Gość gość
To mnie chyba nie widzoalas w zoo sklepie jak mi się micha sama cieszy

Gość gość
"gość dziś dziś ja wolałem bawić się lalkami i co?" x To, że jesteś wyjątkiem od reguły. I pewnie masz więcej kobiecych cech od przeciętnego faceta.

Gość gość
dziś coś w tym jest bo skończyłem jako 30 letni prawiczek

Gość gość
No widzisz, badania nie kłamią :D Wg tych badań, mniejszość kobiet, która wolała samochody/narzędzia od lalek, faktycznie miała bardziej techniczne, "męskie" mózgi w życiu dorosłym. Analogicznie z facetami, którzy woleli lalki. Tak swoją drogą, to Ty jesteś tym gościem co tu często pisze o swoich masochistycznych skłonnościach?

Gość gość
mylicie instynkt opiekuńczy z macierzyńskim. to nie jest to samo.

Gość gość
dziś ja jestem tym gościem który ma około 150tys oszczędności.

Gość gość
Można, bo coś takiego nie istnieje. Istnieje instynkt rozrodczy, a jak się ma potomstwo to można mieć instynkt opiekuńczy (albo go nie mieć).

Gość gość
"mylicie instynkt opiekuńczy z macierzyńskim. to nie jest to samo. " x To jest dokładnie to samo.

Gość Zbuntowana

Nie trzeba mieć zaburzeń hormonalnych żeby nie chcieć lub nie lubić dzieci ja nie znoszę niemowląt mam 31 lat a społecznie udzielam się bardzo bo pracuje w domu spokojnej starości mam empatie w związku jestem 10 lat i kocham mojego faceta ale posiadanie dzieci nie obchodzi mnie zupełnie