Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Imie dla dziecka rodzice z roznych krajow

Polecane posty

Gość gość

Witajcie, Ja I moj partner bedziemy miec syna. termin mam za 2 miesiace. Mieszkamy w Holandii, on jest Nowozelandczykiem. Mamy liste imion ktore sie nam obojgu podobaja, zastanawiam sie jak beda one odebrane w Polsce dlatego prosze o taka ogolna opinie (nie zeby miala ona zawazyc na naszej decyzji, ale jestem ciekawa co sadzicie). imiona: Ryan Liam Louis Logan z gory dzieki !

Gość gość
Mnie osobiscie wszystkie sie podobaja i fajnie kojarza :) Zwłaszcza Logan :) Ale ja nie mieszkam w Pl.. W PL to jednak bedziesz wysmiana ( zobacz jaka reakcja była na imie Liam , bramkarza ? naszej reprezentacji ), wyzwa cie od karyn i Januszków i patologii itp. W najlepszym razie usmieszki i miny beda poza twoimi plecami.. Ale mniej to w doopie :) Co cie opchodzi opinia ciemnych polaczków.. Syn nazwisko bedzie pewnie miał po tacie , to imie nie bedzie odstawac , a wy mieszkacie w multikulturowym panstwie :)

Gość gość
Wybrałabym jakies imie które jest używane w obu krajach.

Gość gość
gość dziś Wybrałabym jakies imie które jest używane w obu krajach. xx Czyli w jakich ? Nowej Zelandii, Holandii czy Polsce ?

Gość hejt konstruktywny
Podkładasz się, zabierasz dziecku cześć kultury, tę polską. Za głupia jesteś żeby znaleźć imię klasyczne i międzynarodowe?? Jakie ty masz wzorce i wykształcenie? W popegeerowskiej wsi wyrastałaś i masz kompleksy, czy inny czort? Znajdźcie takie imię, które jest imieniem literackim i występuje w obu kulturach, coś typu Thomas - Tomasz, Andrew - Andrzej, Kristoff - Krzysztof i podobne. Choć - może do ostatniego prymitywa piszę i i tak nie zrozumie. Niemniej szkoda by było, dziecko zasługuje na dobry start, na poczucie swojej wartości, więc i na imię, które go nie piętnuje, jako pochodzącego od jakiejś prostej, tępej matki, bez wiedzy i horyzontów. Ach, jakbym takiego Logana odebrała w Polsce? Można się domyślić: szara, głupia gęś z Polski zaciążyła z obcokrajowcem, własnych wzorców nie miała, czytelnictwo zerowe, rodziny się wstydzi to i dzieciaka nazwać, i wychować nie potrafi. Widuję takie na wakacjach w Polsce. Dzieciaki niewydolnych umysłowo matek języka polskiego nie znają, a imiona mają z plebsu cudzoziemskiego i w każdym kraju są stygmatyzowane.

Gość gość
hejt konstruktywny dziś Masz 100% racji. Ryan to jak Bryan. to powinno autorce wystarczyć. x Autorko rozejrzyj się tam w tej Holandii, czy któryś obcokrajowiec wyrzeknie się swojej kultury? Jak najbardziej będzie chciał być obywatelem Holandii, aby ściągać socjal itp, ale kultury się nie wyrzeknie. To z jakiej racji chcesz dać dziecku czysto anglojęzyczne imię? Komu się chcesz przypodobać? Czy w Polsce skośnooki obywatel nie wyglądałby śmiesznie nosząc imię typu Gniewko? Wiem, że to skrajny przykład, ale tak jest. Daj międzynarodowe imię, które będzie miało odpowiednik w każdym języku.

Gość gość
Adam-pasuje wszędzie. Też uważam, że powinno to być imię międzynarodowe.

Gość gość
Jan :) Znam wielu rodowitych Niemców z tym imieniem.

Gość gość
17:24 brawo

Gość gość
Martin

Gość gość
Autorko , naprawdę zależy ci na opini obcych ludzi w Internecie zwłaszcza w tak ważnej kwestii ? Dajcie takie jakie się wam podoba. Jak chłopiec będzie fajny , dobrze wychowany to będzie miał przyjaciół, uznanie nauczycieli itd . To nie zależy od imienia. A te filozofie ograniczonej kobiety która już ci wskazuje że takie imię będzie odbierane przez dorosłych tak a nie inaczej miej po prostu w dupie . Ja dałam takie żeby pasowało do nazwiska , wzięłam pod uwage zdrobnienie dla chłopca i to żeby pasowało też kiedy będzie dorosły. Wszystkie są fajne .. zwlaszcza Liam i Logan .

Gość gość
A to jak to zostanie odebrane w Polsce w d***e miałabym. Tutaj wiedzą o Tobie więcej niż Ty sama , wiedzą co się dzieje u sąsiada w kuchni i z czego się otrzymujesz. Zawsze wszystko się należy. Zamiast skupić się na sobie i swoim życiu, żyją życiem cudzym i doradzają.

Gość gość
Wszystkie które wymienilaś są ładne. Nie sądzę że ludzie będą komentować teraz ostatnio coraz więcej jest nadawanych różnych imion a im bardziej oryginalne tym lepiej.

Gość gość
ojciec dziecka nie jest Polakiem, więc imię nikogo razić nie będzie.. mnie Ryan trochę pretensjonalnie brzmi.. Liam i Louis bardzo fajne, Logan pierwsze słyszę, nie jest złe ale poprzednie dwa lepsze

Gość gość
Logan? no dajcie spokoj, odbieram to jako zart. Dla mnie Logan to brzmi jak Brajan, Sajmon albo Dzonatan.

Gość gość
Czyli w jakich ? Nowej Zelandii, Holandii czy Polsce ? Xx Gdziekolwiek. Niewiem jakie imiona występują w krajach które wymieniłaś, ale na pewno istnieją jakies które są wszędzie. Przykład: Ja mam na imię Marta i mieszkam w Hiszpani, tutaj też mają Martę więc nie ma problemów z wymową czy pisownią. Na drugie mam Agnieszka. Tego to juz nikt nie wymówi prawidłowo więc nawet nie próbuje sie przedstawiać pełnym imieniem i nazwiskiem.

Gość gość
ożna się domyślić: szara, głupia gęś z Polski zaciążyła z obcokrajowcem, własnych wzorców nie miała, czytelnictwo zerowe, rodziny się wstydzi to i dzieciaka nazwać, i wychować nie potrafi. /// ha ha, wiesz , mieszkam w Wielkiej Brytanii. Moja koleżanka , Polka, ma męża z RPA - podkreślę, mąż jest biały, żeby nie było że się "puściła" z kolorowym :P bo to takie fe w Polsce ... w każdym razie, mają córkę. ma na imię Pearl. I wiesz co, moja koleżanka nie jest z pgr, ma wykształcenie wyższe po Uniwersytecie Mikołaja Kopernika, jest niezwykle oczytana i też pisze wiersze w dwóch językach i nawet miewa odczyty tych wierszy w spotkaniach lokalnych poetów ... no, ale Ty wiesz lepiej :)

Gość gość
"WYRZEKNiesz sie kultury POLSKI";)))Oczywiscie to mowia madki wszystkich Brayanow,Dzesik,Alanow i Nicoli..ah te slowianskie imiona;)Aigorko daj jak ci sie bedzie podobac.Ja mieszkam w Uk i tez zamierzam dac imie ktore bedzie mozna uzywac za granica:)

Gość gość
U nas bedzie Sophia za granica (tata Grek), a w Polsce bedzie Zośka.

Gość gość
Hahaha gość 19.31. Ta sìe udała. Równo masz z garem i niestety czuc pgr na kilometr od ciebie,po tym co tu wypociłaś. Elaborat na temat imienia. Puknij ty się w ten pusty czerep.

Gość gość
Najlepsze miedzynarodowe typy Adam, Daniel czy Robert.Tak samo angielskie jak i polskie i pisownia ta sama

Gość gość
Tu autorka, nie sadzilam ze bedzie na mnie jakis atak, coz, przykre. Dziekuje za normalne komentarze. ja osobisscie nie lubie imion typu Adam, Robert. czy Arthur. wlasnie prawie na pewno bedzie Ryan lub Liam. pozdrawiam