Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Autorka czerwona

Nie opłaca mi się pracować a bardzo chciałabym

Polecane posty

Gość Autorka czerwona

Może są tu mamy , które maja podobny problem i chcą się wyżalić? Może jakieś już problem rozwiązały? Teraz jestem na macierzyńskim na drugie dziecko. Z pierwszym bez problemu wyrabiałam się z pracą na pełen etat i odbieraniem i zawożeniem do żłobka. Teraz jak mam drugie dziecko to boję się co będzie po macierzyńskim- chyba tylko wychowawczy? Uwielbiam swoje dzieci ale wizja bycia kurą domową przez następne 3-4 lata mnie przeraża. Innej opcji nie widzę i jest mi ciężko z tym...Chciałabym chociaż sobie odrobinkę dorobić ale nie za bardzo mam możliwość z moimi umiejętnościami. Nie chodzi o finanse z tą pracą bo mąż dobrze zarabia tylko o wyjście do ludzi, samorealizację. Dlatego odpadają prace na nocne zmiany np. w magazynie. Byłabym mega zadowolona z pracy na pół etatu- nawet takiej, w której budżet rodzinny (mój i męża)wyszedłby finansowo "na zero" po opłaceniu żłobka (u nas tylko prywatny 1200zł z wyzywieniem) i przedszkola (ok. 300zł, państwowe) no i jeszcze dojazdów (pewnie dodatkowe 200zł). Wychodzi na to, że musiałabym zarabiać minimum 1700zł za pół etatu. Mąż pracuje więcej niż na etat a z jego pensji żyjemy, więc muszę sama ogarniać zawożenie i odwożenie dzieci- dlatego tylko pół etatu. U mnie w branży nie ma czegoś takiego jak pół etatu, więc problem jest już na starcie. Nie mam żadnej babci/cioci do pomocy a teściowie daleko i w dodatku pracują, szukaliśmy długo niani do starszej córki ale to była totalna porażka.

Gość gość
A kim jest z zawodu?

Gość Autorka czerwona
a dyspozytorem/logistykiem. Nie mam pomysłu na zawód na który mogłabym się przekwalifikować w moim wieku. Wszelakie papierki i "dokształcanie się" można sobie odpuścić bo nikt w tej branży nie zapłaci więcej za papier.Ewentualnie zapłacą za nadgodziny... Tak jak pisałam, przy jednym wyrabiałam się na cały etat ale z dwójka już nie dam rady obskoczyć żłobek, przedszkole i jeszcze dojechać do pracy

Gość gość
To idź do spedycji

Gość gość
No ale nie musisz w zawodzie , prawda?

Gość gość
W jakim to zawodzie dadza Jej 1700zl? Za pol etatu? Sory marmie to widze

Gość gość
No niestety posiedzisz troche w domu jeszcze chyba ze znajdziesz sobie np prace i bedzieaz jakies babci sprzatac gotowac robic zakupy. Bedziesz sie czula napewno potrzebna:P

Gość gość
Jestem mamą czwórki dzieci. Moje najmłodsze dziecko ma w tej chwili 2 latka. Po macierzyńskim wróciłam do pracy a właściwie poszłam do nowej na 3/4 etatu. Finansowo jestem do tyłu ( opiekunka do dziecka i przedszkole starszego). Ale cieszę się , że poszłam.

Gość Autorka czerwona
No właśnie w spedycji to samo. Nie, nie muszę pracować w zawodzie ale musi być to praca rozwijająca. Szanuję bardzo ludzi co pracują fizycznie i na magazynach ale mi w mojej sytuacji taka praca zupełnie się nie opłaca. Tak jak pisałam, nie chce pracować z konieczności tylko żeby wychodzić do ludzi i się rozwijać- nawet jeśli rozwój nie byłby jakiś spektakularny...

Gość gość
To jeszcze raz ja od 4 dzieci. Grafik miałam ułożony na 4 dni, przedszkole blisko więc na prawdę super. Cieszę się bo nie mam już 20 lat i jak moje dzieci podrosną to już może mnie nikt nie będzie chciał zatrudnić a poza tym nie chcę żyć tylko życiem dzieci,bo one niedługo będą miały swój świat i nie będę im ciągle potrzebna. Czasem jednak jest ciężko.