Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Polkom wiele brakuje do klasy Francuzek

Polecane posty

Gość gość
"baba" to też nie jest obrażliwe określenie, a mimo to kobiety czują się urażone gdy ktoś o nich tak mówi

Gość gość
Najprościej, jedź do warszawy i zaczep jakąś czarnoskórą osobę. Zapytaj czy jest jej miło jak ją tak nazywasz :)

Gość gość
Słownik podaje: baba I 1. pot. «rubasznie albo z niechęcią o kobiecie» Z niechęcią.

Gość gość
18:44 tak jak do białych ludzi nie zwracam się w ujęciu ich rasy, tak i do czarnych ludzi nie zwracam się w ujęciu ich rasy. Ps. Murzyni i Murzynki są nie tylko w Warszawie. Nie wiem czemu akurat tam mam jechać haha

Gość gość
Tak więc idź i zapytaj ciemnoskórej osoby. To podobne określenie do słowa "Cygan". Jeżeli Rom sam określa się Cyganem to jest na miejscu używanie tego określenia, ale niektórzy czują się urażeni. Klasa to wyczulenie na takie aspekty życia społecznego. Nie wiem po co ciągniesz temat, zdania nie zmienię, a ty robisz z tego problem. I kto tu jest kłótliwy?

Gość gość
Nie? Przecież dokładnie to robisz, odiosłaś się jednym określeniem do ludzi z całego kontynentu na którym jest mnóstwo państw i każde ma unikalną kulturę, stroje ludowe i mode.

Gość gość
Pytałam kolezankę która jest mulatką i nie ma z tym problemu. Więc jeśli ktoś robi problem, to jesteś ty.

Gość gość
18:50 bo chodzi mi właśnie o ludzi czarnej rasy, rozumiesz? Czarnej, a nie białej czy żółtej. Za trudne?

Gość gość
Mojej znajomej natomiast jest przykro kiedy ktoś się do niej tak zwraca. Wytłumaczyłam to w poprzednim poście.

Gość gość
Pomijając określenie którego użyłaś to wrzuciłaś każdą ciemnoskórą osobę do jednego worka pisząc o ich "strojach". Jakich strojach, których? Z którego kraju...z którego kontynentu?! :D

Gość gość
Bo tak się do ludzi nie zwraca, do ludzi się zwraca po imieniu albo Pan, Pani. Natomiast Murzyn i Murzynka to określenie człowieka czarnej rasy, które, zgodnie ze słownikiem, nie jest pogardliwe.

Gość gość
18:54 nie rozumiem, mam Ci podać życiorysy osób których nie znam? Dane? Daty i miejsca urodzenia?

Gość gość
Dobrze wiesz, ze chodziło o ogólnie użycie tego słowa. Wielu osobom nie odpowiada, ale myślę, ze po prostu brak ci ogłady żeby to zaakceptować. Widać, ze masz konfliktową naturę i będziesz dalej uparcie udowadniać swoją rację w temacie w którym nie jesteś w pozycji żeby decydować co jest obraxliwe.

Gość gość
No cóż, nie wiem o jakie stroje ci chodziło. Ja pisałam wyraźnie o konkretnym kraju (w którym również są ogromne róznice w ubiorze), a ty wyskoczyłaś ze strojami grupy ludzi którzy żyją na wszystkich kontyntentach.

Gość gość
Ty tak samo nie jesteś. To, że ty aktualnie uważasz słowo Murzynka za obraźliwe, to nie znaczy że ono Jest obraźliwe. Czytam w słowniku a nie w twoich myślach. Przypisywanie słowu Murzyn znaczenia pogardliwego jest tylko tworem społecznym, politycznym. To słowo nie ma pogardliwej etymologii, a na dodatek jest ładne w brzmieniu. Twoja postawa świadczy o przewrażliwieniu na tym punkcie i jest typowa dla lewicowej poprawności politycznej i feministycznej nowomowy. Bo zapewne równie obrażają cię męskie formy nazw zawodów w odniesieniu do kobiet.

Gość gość
18:59 przykładowo, stroje Murzynek w Paryżu. Rozjasnilo się?

Gość gość
Bazuję swoją opinię na podstawie tego co powiedziały mi osoby należące do tej grupy etnicznej. To wszystko

Gość gość
ja tam wiem o co dziewczynie chodziło ze strojami Murzynek, czy też czarnoskórych jeśli wolisz. Ale jak widzę ty trujesz o to d...widocznie nie było żadnej ksiażki Żyć i ubierać sie jak Murzynka, więc teraz przeżywasz dramat

Gość gość
Ja się domyślam, ale to tylko dowodzi jak mało wie na temat innych kultur. Nie ma jednego stylu osób z tej grupy etnicznej, np. kobiety z Jamajki ubierają się inaczej niż te w Nowego Jorku czy Kenii.

Gość gość
19:05 to bałagam, nie przekazuj im że napisałam tutaj Murzynki w odniesieniu do czarnoskórych osób, dobrze? Bo mogłyby dostać traumy. I na tym zakończmy.

Gość gość
woja postawa świadczy o przewrażliwieniu na tym punkcie i jest typowa dla lewicowej poprawności politycznej i feministycznej nowomowy. Bo zapewne równie obrażają cię męskie formy nazw zawodów w odniesieniu do kobiet. xxx ej, ej, ty sie nie zapędzaj i nie mieszaj do tego politycznych poglądów , czy feminizmu. Przecież laska jest jeszcze głupiutka i nie ma ta jej pisanina zadnego związku z żadną ideą, takie tam pierdoły przewrażliwionej panienki, która coś tam bez sensu popisąła, a teraz za wszelką cenę nie chce przegrać w dyskusji

Gość gość
19:09 nie pisze tutaj aby popisywac się wiedzą na temat innych kultur. To nie jest moja profession i nie musi być.

Gość gość
Prawdę mówiąc ja tylko zwróciłam uwagę i napisałam wyraźnie, że nie widzę sensu w dyskusji bo zdania nie zmienię. Nawet chciałam wrócić do tematu, niestety autorka nie odpuszcza i ciągnie prowokację :)

Gość gość
19.09 dziecino, chodzi o pewien specyficzny , odważny dobór kolorów i elementy etniczne, wszystko jedno czy to Jamajka czy inne tam. Już nie cuduj i inie analizuj kazdego słowa jak potłuczona, bo to śmieszne

Gość gość
"Pewnien" - i właśnie dlatego twoje tematy są krytykowane. Trzeba zgadywać o co ci chodzi :)

Gość gość
19:13 autorka już dawno ziewa, to ty się podniecasz

Gość gość
Dla mnie temat jej kultury jest skończony, żadna z nas zdania nie zmieni, ale ona ma potrzebę udowadniania, że ma rację przed jakaś obcą "dzieciną" (jestem pewnie sporo od niej starsza).

Gość gość
A ty tego nie robisz?

Gość gość
Nie, ja tylko wielokrotnie powtórzyłam skąd moje podejście. Mam po prostu dość rygorystyczne podejście do kultury i bardzo ważne jest dla mnie mówienie o innych z szacunkiem. Ona nie musi mi się drugą (czy trzecia już) stronę tłumaczyć. Chętniej porozmawiam o ciuchach, naprawdę.

Gość gość
Masz po prostu fioła :)