Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama89

Wczesniak urodzony w 32 tyg..

Polecane posty

Gość Mama89

Hej corka ur w 32 tyg ciazy. Za 3 tygodnie konczy 12 mcy urodzeniowe(korygowane10) matwi mnie to ze niechce sama usiasc. Jesli sie ja posadzi potrafi siedziec normalnie bardzo dlugoo. Nie raczkuje jedynie potrafi na bezuszku troche pelzac ale batdziej w miejcu. Jesli sie ja postawi tez stosi przy meblach, kanapie. Podciagam ja za raczki trzymam a ona sama z wlasntch sil sie podciaga do siedzenia czy stania. Tylko niechce sama tego sprobowac zeby usiac czy wstac mam sie martwic? Nie miala napieciaa miesniowego.. Zdrowa dziewczynka. Jak to u was bylo? Kidy usiadly same czt wxtaly? Mamyyy wczesniakow

Gość gość
Fizjoterapeuta powinien ją zobaczyć. Czasami dziecku wystarczy coś pokazać a mama nie umie.

Gość gość
Jestem mamą chłopca z 32 tc, 1650 g. Mój syn jak miał 10 miesięcy dopiero zaczął czworakowanie, fakt wcześniej pełzał, ale według rehabilitantki robił to źle, bo używał tylko jednej strony. Ale czworakowac zaczął właśnie dzięki rehabilitacji także polecam poszukać, bo czasem wlasnie brakuje rodzicom doświadczenia, a rehabilitantka umiała nam pokazać jak syna motywować ćwiczeniami:).

Gość gość
I dodam, że sam usiadł właśnie z pozycji czworakowania. Także rehabilitacja i powinno być dobrze:) dodam jeszcze, że syn zaczął chodzić mając prawie 16 miesięcy (skorygowanych 14, ale i tak dużo później)

Gość gośćktos123123
Witam mój synek jest z 32 tyg. Miał 1600gram chodziliśmy na rehabilitację bo miał wzmożone napięcie mięśniowe. Chodzić zaczął w 16 miesiącu życia a na roczek siada i raczkowal ale też późno bo usiadł chyba w 10 miesiącu. Jest teraz prawie 3 letnim chłopcem, zdrowy dobrze się rozwija znaki wczesniactwa już dawno minely

Gość gość
witam blizniaki z 32 tyg. jeden chodził gdy skończł rok drugi 11 mie, wagi urodz, 1980 kg, 1460 kg, dziś maja 15 lat nie pamiętam wszystkiego, nie mieliśmy zadnych rehabilitacji, wszystko wykonywali co inne dzieci w tym samym czasie, nawet wczesniej siedzieli i chodzili jak córeczka kuzynki urodzona prawidłowo a nawet miesiac starsza, fakt moze ktoś powinien obejrzeć twoje dziecko ale tez nie powinnas sie nigdy sugerowac tym co robia inne dzieci i nie ciągnij/sadzaj córeczki na siłe

Gość gość
Hej, ja jestem takim - obecnie 31-letnim -wczesniakiem, z 30 tygodnia. wazylam podobno 1700g. zaczelam chodzic majac 11 miesiecy. mowilam szybko i duzo. mam 162 cm wzrostu tlyko ale rodzice oboje niscy, mam 162 tez ma, tata niewiele wiecej jestem zdrowa, mam dwoje dzieci zdrowych :)

Gość gość
Mój synek jest z 35 tygodnia. Teraz będzie kończyć 10 miesięcy. Był lekko niedotleniony, reanimowany. Chodzimy na rehabilitację bo mały ma napięcie mięśni. Na chwilę obecną mały pełza. I to po całym mieszkaniu. Ale nie siedzi. Gdy próbuję go podeprzec to zaraz wygina się do tyłu. Nie zaszkodzi iść z małą na rehabilitację. Na pewno w jakiś sposób pomogą, ocenią rozwój. Dadzą ćwiczenia.

Gość gość
co to jest czworakowanie? znam tylko raczkowanie

Gość gość
Dziecku pokazuje co ma robić 4 mies temu nie raczkowal nawet w sierpniu kończy 2lata miał napięcie mięśniowe.5 mies sam się nim zajmuje .Mama dziecka nie potrafiła żucilem pracę i są efekty bo od 3 dni bez niczego stawia pierwsze kroki patrzą w Koło z niedowierzaniem.Sam wychowuje dwójkę i daje radę.