Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Guzek na tarczycy.

Polecane posty

Gość gość

Któraś mama ma lub miała? U mnie wykryto w czasie ciąży, mam zrobić biopsję, ale muszę z tym czekać do porodu. Robiłyście jakieś badania przed biopsją?

Gość gość
Mam guzek na tarczycy, ale nie zlecono mi biopsji

Gość gość
Jak duzy ten guzek, ja mam malutkie guzki typu 2 mm, ale nie trzeba nic z nimi robic, tylko usg co 2 lata.

Gość gość
Ja mam juz drugi raz. Pierwszy raz ok 6 lat temu , ok 5mm na 5mm. Biopsja nic nie wykazala. Potem sam zniknal. Teraz znow mam 5mm na 3mm. Mam hashimoto. Moja mama tez ma guzek maly, ponizej 1 cm. Robila biopsje i tez nic nie wyszlo. Ale moja kolezanka z pracy miala guzek, nie znam szczegolow ale okazało sie ze to rak.

Gość gość
Biopsja to nic strasznego. Moim zdaniem wogole nie przeszkadza w ciazy. A jakiej wielkości masz ten guzek?

Gość gość
u mnie też wykryto guza w ciązy to był 3 miesiąc ciąży od razu robiłam biopsję, wyszło że mam powtórzyć za 3 miesiące bo guz jest pęcherzykowy. Ponowną biopsję wykonałam dopiero 2 tyg. po porodzie wynik podejrzenie nowotworowe czekam na operację.

Gość gość
bardzo pilnuj tsh nawet rób raz w miesiącu to bardzo ważne w ciązy i dobry endokrynolog z którym będziesz miała kontakt cały czas

Gość gość
Tu autorka. Dziękuję za odpowiedzi. Wymiary: 9 x 7 x 8 mm. Obiętość całkowita 16,5 ml. Lekarz wykonujący usg powiedział, że mam zrobić biopsję po porodzie (jestem w 7 mc), chyba, że endokrynolog zaleci wcześniej. Ogólnie jednak -jego zdaniem - nie później niż za kilka miesięcy. Nie wiem teraz czy czekać, czy lepiej już teraz zrobić.

Gość gość
w 7 miesiącu to już nie ma sensu zrób po porodzie bo i tak wynik nic nie zmieni bo jestes w 3 trymestrze

Gość gość
Ja operacje miałam rok temu,guz pęcherzykowy który się powiększał co jakiś czas,w ciągu 5 lat miałam robiona 2 razy biopsje która nic złego nie wykazała,byłam pod kontrola lekarza,nie przyjmowałam żadnych leków bo hormony były ok pomimo guza,no ale urósła mi aż taka twarda gula na prawym płacie widoczna gołym okiem na szyji no i lekarz zdecydował o operacji a ze na lewym płacie tez już się coś pojawiło to usunęli mi prawie całe dwa płaty,zostało mi 15% gruczołu,po operacji to był koszmar,teraz muszę przyjmować hormony mam niedoczynnosc,do tego przy operacji uszkodzili mi przytarczyce,przyjmuje wapń i wit D3 bo bez tego drętwieją mi kończyny i mam skurcze twarzy,tak ze nie wiem czy lepiej było przed czy po operacji

Gość gość
u mnie endokrynolog podejrzewa raka i powiedziała że nie ma co zwlekać i tak przeciągnęłyśmy całą ciąże i teraz też bo nie zgodziłam się wczesniej mam synka 4 miesięcznego, ale w sierpniu już muszę

Gość gość
21:93- a na co ty czekasz? Rozumiem ze ciaza ale dziecko ma juz 4 miesiace.

Gość gość
mam termin na sierpień

Gość gość
Jak bedziesz po operacji to zero podnoszenia dziecka

Gość gość
a przez jaki czas?

Gość gość
Ja nie mogłam dźwigać nic ciężkiego przez 3 miesiące później już w miarę oczywiście bez przesady,5 miesięcy po operacji niosłam na rękach psa na 4 piętro o wadze jakieś 5 kg następnego dnia rano nie mogłam szyja ruszyć,jakiś taki dziwny przykurcz robił mi się w miejscu rany po podnoszeniu

Gość gość
Gość 22:23 A w jakim szpitalu bedziesz miała operacje?

Gość gość
Kielce onkologia

Gość gość
U mnie tez lekarz podejrzewał ze może to być nowotwór bo duży guz i w krótkim czasie się sporo powiększył ale dopiero jak cię zoperują i wyślą materiał do badań to mogą stwierdzić co to jest,tak ze nie martw się na zapas,bedzie dobrze,ja się cholernie bałam tak ze nawet już będąc w szpitalu przed operacja chciałam się wypisać i wiać,od czasu jak zawieźli mnie na stół do powrotu na sale pooperacyjna upłynęło jakieś max 2 godziny ,wybudzili mnie jeszcze na stole pytali jak mam na imię,sprawdzali czy mam głos,nie wymiotowałam na szczęście po narkozie,wstałam po 24 godzinach,nawet przełykając ślinę sprawiało to ból tak jakbym łykała żyletki,w 2 dobie po operacji wyciągnęli mi dreny a w 4 dobie szew i wypuścili do domu

Gość gość
dziękuje za słowa otuchy, własnie chirurg powiedział że nigdy nie można powiedzieć pacjentowi że ma raka na podstawie wyniku biopsji : podejrzenie nowotworu dopiero po badaniu histopatologicznym.

Gość gość
To ja Autorka. Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. U mnie dwóch lekarzy wypowiedziało się, że guzek jest podejrzany -na podstawie obrazu z USG. Chodzi o mikrozwapnienia. Lekarz, który wykonał USG powiedział, że biopsja w ciąży jest niebezpieczna dla dziecka, bo po nakłuciu może dość do uwolnienia hormonów tarczycowych, ale że po porodzie muszę zrobić i mam nie zwlekać. Najpóźniej za kilka miesięcy licząc od teraz. Endokrynolog natomiast mówi, że na tym etapie ciązy nie ma już absolutnie żadnego zagrożenia dla dziecka, a jeśli zrobię teraz przynajmniej będę miała jasny obraz sytuacji. Mam wypisane skierowanie na biopsję cienkoigłową. Z tym, że jeżeli potrzebna by była operacja to chyba i tak byłaby wykonana po porodzie? Długo się jest w szpitalu po takim zabiegu? Stresuję się, że będę musiała rozdzielić się z noworodkiem i być sama w szpitalu. W ogóle to wszystko mnie stresuje, te mikrozwapnienia.

Gość gość
Acha, myślę, aby wynik USG skonsultować z onkologiem, by ocenił na ile biopsja jest pilna. Czy konsultowałyście z onkologami czy tylko z endokrynologami?

Gość AutorkaA
Przeczytałam w internecie coś takiego i to się zgadza z moim obrazem USG :( "Podejrzenie choroby nowotworowej powziąć można już na podstawie USG - za podejrzane uchodzą guzki hypoechogeniczne (źle odbijające ultradźwięki z mikrozwapnieniami" U mnie jest guzek hypoechogeniczny z mikrozwapnieniami. Kurczę, może jednak zrobić teraz biopsję? Może już są potrzebne jakieś działania? W ogóle to cięzko z kimś o tym porozmawiać. Z mężem oczywiście rozmawiam, ale też nie chcę go niepotrzebnie straszyć. Gdy dwóm koleżankom wspomniałam, że mam mieć biopsję, to nagle ucichły.

Gość gość
Guzki hypo miałam juz 2 razy w zyciu. Same zniknely. Na jeden mialam biopsje i nic nie wyszlo zlego. Wczoraj dowiedziałam sie ze znow mam i znow mam skierowanie na bjopsje. A skierowanie mam bo: guzek hypo no i polozony nie na placie a w ciesni. Lekarz powiedzial ze statystycznie guzki w ciesni sa bardziej podejrzane. Ja bym zrobila ta biopsje juz albo zaraz po porodzie , bo ci juz wiele czasu do niego nie zostalo i te 2 miesiece w sumie niczego nie zmienia.

Gość gość
gość dziś Czy miałaś też mikrozwapnienia? Konsultowałyście z onkologami czy tylko z endokrynologami?

Gość gość
miałam biopsję w ciąży w drugim trymestrze nikt nie miał przeciwwskazań żeby wykonać więc zrobiłam, drugą robiłam po porodzie bo w 9 miesiącu nie chciał mnie radiolog ukłuć bo powiedział że wiąże się to ze stresem mozliwością powikłań i więcej szkody niż pożytku. Ale po porodzie też nie jest łatwo przechodzić całą diagnostykę wiadomo noworodek w domu, karmienie ale coż trzeba o siebie zadbać

Gość gość
To ja z 10:13. Ja mialam bez zwapnien. Tylko info ze guzek hypo. Jak pisalam biopsja mnie znow czeka :/ Jak nie ma przeciwskazan to ja chyba bym w ciazy jeszcze zrobila ta biopsje. Urodzisz, a to polog, zanim sie zbierzesz na ta biopsje, czekasz na wynik ok 2 tyg etc i dlugo to troche schodzi. A w sumie lepiej wiedziec wczesniej.

Gość gość
A i bylam tylko u endo bo jak juz przyszedl wynik biopsji to do onkologa nie bylo po co pojsc. A moze idz jeszcze na usg do innego lekarza i na innym sprzecie ?

Gość AutorkaA
To ja Autorka. Dziękuję, że piszecie. U mnie jest hypecho z mikrozwapnieniami i w cieśni. Czyli trzy niepokojące rzeczy. Poszłam wczoraj do onkologa, sprawdził kontrolnie na swoim sprzęcie do usg i wyszło tak samo. Powiedział, że w ciąży nie ma absolutnie żadnego zagrożenia dla dziecka podczas biopsji i mogę spokojnie wykonać, ale po tym jak sprawdzi przepływy, powiedział, że nie ma wskazań do pilnej biopsji i mogę też wykonać po porodzie. Mówił, że na podstawie USG prawdopodobieństwo nowotwotu ocenia u mnie na 5%, a to bardzo mało i że mogę poczekać do porodu. Ja taka pewna nie jestem, bo jednak są te mikriozwapnienia, hypecho i jest w cieśni, więc skłaniam się do biopsji, zwłaszcza, że tak jak piszecie na sam wynik też się trochę czeka. Boję się żeby później nie było tak, że jednak pójdą jakieś przerzuty i okaże się, że jednak trzeba było zrobić wcześniej biopsję. Tylko czy gdyby coś było nie tak to czy można operować w ciąży? Mam pytanie do tych, które miały operację wycięcia guza -jak długo to trwa, czy wymaga narkozy i hospitalizacji?

Gość gość
Idz na biopsje w takim razie teraz a ew.operacja jesli będzie konieczna to po porodzie. Niedlugo rodzisz i te 2 miesiace nie zrobia roznicy.