Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

druga ciąża a zdrowie

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanie, prośbę o radę. Mam syna, który ma 7lat i nigdy nie chciałam mieć drugiego dziecka z racji złego przebiegu pierwszej ciąży. Miałam zakrzepice i źle to wspominam. Zaczęły od niedawna, jakoś od pół roku nachodzić mnie myśli jednak o drugim dziecku. Oczywiście najlepiej chciałabym żeby to samo "wyszło" a nie jakoś specjalnie w stresie się starać. Jednak nie wiem czy w ogóle zaczynać próby, bo mam problemy ze zdrowiem. Konkretnie boję się powrotu zakrzepicy. Ale to nie wszystko. Mam problem z kręgosłupem, jakieś przeciążenia, ale niestety dają się we znaki. Lecze żołądek, bo mam przepuklinę przełyku. Mam strasznie słabe nerwy, nieraz nie umiem zapanować nad sobą, szybko się denerwuje, wybucham, płacze. Mam też wyższy od normy wynik tsh. Kurcze czy w ogóle warto zaczynać czy odpuścić sobie drugie?

Gość gość
Twoja czy jego siostra też miała komplikacje

Gość gość
ja bym nie ryzykowała, masz już jedno dziecko więc bezdzietna nie będziesz i zamiast wydawać na różne badania w ciąży to wydaj to na swoje zdrowie, przebadaj się konkretnie i lecz i żyj, to nic złego, że masz jedno dziecko! a zdrowie ciężko nieraz doprowadzić do porządku, po co ci drugie dziecko jak zdrówko nie takie.

Gość gość
Jak masz problem z tarczyca to możesz mieć problem z zajściem w ciążę albo w utrzymaniu jej. Oczywiście kobiety podejmują ryzyko i zachodzą ale pomyśl, po co masz sobie utrudniać skoro już i tak masz problemy, zajmij się swoim zdrowiem i pierwszym dzieckiem, nie jestem zwolennikiem zachodzenia w ciążę MIMO WSZYSTKO, to trochę bezmyślne, bo co jeśli coś ci się stanie??

Gość gość
Ja miałam obawy przed drugą ciążą z racji niedoczynności tarczycy. Dobrze , że mam dobrą endokrynolog z http://www.med-expert.pl/uslugi i wszystko zostało mi wyjaśnione i profilaktycznie zrobiłam usg tarczycy.