Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niemowlę nie chce jeść ... przez upał?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Moje 3 miesięczne niemowlę odmówiło wieczornego jedzenia przed snem (ma ustalony rytm).Nie chcę się już siłować - ok. pół godziny próbowałam karmić w różnych pozycjach - ewidentnie nie chce, kolki nie ma, uspokoiło się gdy zostawiłam je samo ze smoczkiem w ustach. Czy to możliwe, że dzieje się tak przez upał? Jaki może być inny powód? Martwię się, że się odwodni ... poza pokarmem nic nie pije - ani wody, ani herbatki nie jestem w stanie wmusić. Je i pije tylko z piersi. Jakieś rady?

Gość gość
To przestawiaj częściej a na kilka chwil żeby się tylko napiło dziecko.

Gość gość
Moja (10 miesięcy) dzisiaj jadła w dzień prawie same owoce z jogurtem. Coś konkretnego dopiero teraz jak się chłodniej zrobiło.

Gość gość
19:43 Masz na myśli częstsze przystawianie do piersi czy częstsze przystawianie butelki np. z wodą w ciągu dnia? Ps. Zawsze jadła o 19. Próbowałam przystawiać ją kilka razy w rożnych pozycjach, nawet teraz przed chwilą wyjęłam z łóżeczka - ewidentnie nie chce. Temperatury nie ma. Cały dzień jadłam owoce (gruszki, arbuza, banany), 2 kromki chleba żytniego z pasztetem z indyka, pomidorki koktajlowe i kawałek ciasta (wegańskie brownie z buraków) i kilka orzechów laskowych. Pierwszy raz nie che jeść i naprawdę się martwię :(

Gość gość
dziś x Nie martw się :) Temperatura dzisiaj taka, że ja sama najchętniej samą wodą żyję. A przez cały dzień jak Ci jadła?

Gość gość
19:53 Jadła normalnie według swojego rytmu czyli ok. 2 w nocy, 5, 8, 11, 14, 16.30 ... no i o 19 odmówiła jedzenia . Tak patrząc racjonalnie wydaje mi się, że powodem niejedzenia mógł być faktycznie upał - dziś naprawdę było gorąąco. Liczę, że się obudzi za godzinę lub dwie kiedy będzie chłodniej ... swoją drogą muszę przystawiać jej tą butelkę z wodą - nawet jak prawie nic się nie napije to może chociaż się przyzwyczai i kiedyś zaskoczy ... bo za niedługo będę mieć problemy przy odzwyczajaniu jej od pokarmu z piersi, prawda?

Gość gość
dziś x Teraz dopajania nie zaleca się nawet przy mm. Jak dziecko jest zadowolone, skóra nawodniona, pieluchy mokre, to dopajać nie trzeba. Aha, jak moja (ten 10miesięczniak) miała 4,5 miesiąca to sama zrezygnowała z mleka o 22. Dzieci same sobie regulują :)

Gość gość
20:05 Dziękuję za słowa otuchy, dzielnie się doświadczeniem i poświęcony czas :*

Gość gość
Ja w takie mega upaly dopajalam woda mimo kp.

Gość gość
Dxieci maja takiw okresy ze czasem jedza i jedza a czasem odmawiaja i nie maja apetytu nie wiedziec czemu. To normalne. Moj maly kiedys z niewiadomych przyczyn przez kilka dni odmawial picia z piersi i jedzeni ogolnie i przez te kilka dni praktycznie nic nie , lekarz nic nie stwierdzil zabki nie ,ja juz sciagalam pokarm i karmilam go na sile ze strzykawki chociaz po pare ml i w koncu przeszlo. Jak zabkimu szly tez nie chcial jesc

W momencie też się nie odwodni, nie przesadzajmy :) skoro dziecko ewidentnie nie chciało jesc i uspokoiło się po podaniu smoczka, to widocznie nie potrzebowało teraz zjeść. Rytm dnia rytmem dnia, ale trzeba patrzeć też na to, co sygnalizuje dziecko

Gość gość
No właśnie :)

Gość gość
Moje ma 10 tygodni i nie mamy rytmu dnia. Czy to źle?

Gość gość
22:14 Napewno jakiś rytm ma. Zapisz sobie w na kartce kiedy je przez parę dni - ja tak robiłam, żeby wiedzieć kiedy mogę coś zrobić w domu - i zauważysz jakaś regularność. To nie musi być jedzenie dokładnie co 2,5 -4 godziny. Dzieci są różne :)

Gość gość
Po czym poznajcie ze dziecko chce jeść? Mój często marudzi wiec daje mu co 1-2 godziny.

Gość gość
Otwiera usta jak ptaszek ;), wkłada sobie palce do ust i ssie aż w końcu płacze.

Gość gość
Właśnie zjadło ... ufff :)

Gość gość
dziś x Nie przejmuj się tak i przygotuj na niejeden chwilowy strajk głodowy. Ty będziesz siwieć, a dziecku nic nie będzie :D