Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jaka pozycja najbezpieczniejsza do snu

Polecane posty

Gość gość

dla niemowlaka?

Gość gość
Na boku, jedynym, drugim tak aby główki nie zniekształcić też.

Gość gość
Na plecach

Gość gość
A mój śpi na brzuchu

Gość gość
Naprzemian na jednym boku, potem na drugim, na pewno nie na plecach - nie tylko przez jeszcze niezrośnięte ciemiaczko i ryzyko płaskiej głowy w przyszłości, ale rowniez możliwość ulewania! Kładź autorko za kazdym razem kiedy kładziesz spac (po karmieniach) na innym boku, niz poprzednio spało;) tak jak pisałam wyzej.

Gość gość
W szpitalu mówili, że na boku (raz jednym, raz drugim). Jeżeli boisz się, że poleci ci na brzuch, włóż ręcznik związane ięty w rulon między nóżki tak aby jedna noga w gięta opierała się i ten wałek.

Gość gość
Obecnie jedyna zalecana pozycja jest pozycja na plecach. Fakt moze powodowac splaszczenir glowy ale tylko tak ryzyko SIDS jest najmniejsze. Aby uniknac splaszczenia glowki zwanego plagiocefalia mozna kupic specjalaba poduszkę w smyku lub headcare.

Gość gość
21:29 Nie przesadzałabym z tą płaską głową, to nawet dla dziecka niewykonalne, żeby przez całą noc spało z główką w jednej pozycji.

Gość gość
Niestety To Prawda, ze według najnowszych zaleceń najbezpieczniejsza pozycja to ta na plecach, co dla mnie jest jednak nie do przyjęcia. 3 lata temu kazali mi i w sr i w szpitalu układać dziecko na boki i tego się trzymałam, gdybym znów miała noworodka, to robilabym tak samo

Gość gość
Powiem Wam tak: faktycznie w szpitalu mówili by kłaść na boku. I ja tak robiłam. W pewnym momencie córka wybrała sobie pozycję na plecach - nie ma spłaszczonej główki bo raz odwraca głowę w lewo, raz w prawo. Poduszkę przeciw spłaszczaniu główki też mam, ale jej powinno się używać rzadko i tylko w ciągu dnia. Fizjoterapeutki też mówiły, żeby dziecko spało w nocy na boku - mam mieszane uczucia z tym związane jak widzę moje dziecko, które leży na plecach z rączkami rozłożonymi wygodnie do góry i nóżkami rozłożonymi na boki to myślę, że mu tak jest naprawdę dobrze. W ciągu dnia staram się by leżało na boku chociaż z dwie drzemki. Autorko a jak twoje dziecko lubi leżeć?

Gość gość
Jeśli niemowlak sam sobie wybiera pozycję do spania to ok, ja nie ruszyłam, noworodka jednak się układa, przynajmniej takie jest moje zdanie

Gość gość
Moje obie spały na plecach, rączki na boki, nóżki na boki, główka zawsze na którąś stronę odwrócona. Nie miały specjalnych poduszek, starsza płaski jasiek,mlodsza tzw. klin i głowy mają proste. Nie widzę jakoś noworodka na boku, ja nie przekladalam.

Gość gość
Te miałam ten problem tez zakładałam temat całkiem nie dawno. Obecnie mój niemowlak ma 10 miesięcy. Na początku odwracałam na boki ale jak go ruszalam zaraz się budził zacznie bardziej woli pozycję na plecach i gkowe zawsze ma na boki. W karcie wypisu piszą by układać na plecach

Gość gość
Na plecach najbezpieczniejsza jesli chodzi o SIDS. Jesli chodzi o zdrowie to fizjoterapeuci bardzo polecaja na brzuchu. I badz madry... jesli chodzi o pozycje na boki to tak naprawde ja nie polecam.