Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Z moim dzieckiem jest chyba coś nie tak

Polecane posty

Gość gość

zaczął chodzić jak miał 19,5 miesiąca. Gadał zdaniami jak miał 13 miesięcy. Obecnie ma 6 lat. Mnustwo pasji : pociągi, autobusy, statki, tramwaje, straż pożarna, policja, pogotowie i non stop o tym mówi. zapamiętuje wszystkie daty, a zwłaszcza to, co go interesuje. Uwielbia jedną bajkę - Psi Patrol. Kontakty społeczne kuleją, ale jest grzeczny, więc panie w zerówce nie widzą problemów. Skacze i dziwnie trzepocze rękoma. Macha palcami przed oczyma. Poza tym nie sprawia problemów. Jest grzeczny, choć dość uparty. Najbardziej martwi mnie to skakanie i te machające ręce, bo to nie wygląda normalnie. Czy ktoś z Was też ma takie dziecko? Poradźcie coś, bo może czas zacząć działać.

Gość gość
My mieliśmy takie dziecko,oddaliśmy do domu dziecka i spokój.

Gość gość
Może ma jakieś zaburzenia neurologiczne, albo jakieś delikatne ze spectrum autyzmu. Ja na Twoim miejscu jeżeli cokolwiek niepokoi poszlabym do poradni psychologiczno pedagogicznej, poprosiła o diagnozę, przy okazji np. oceny gotowości szkolnej. Teraz są wakacje, więc możesz złożyć wniosek o badanie sama, nie będziesz nawet w przedszkolu musiała o tym mówić. Obejrzy go psycholog, pedagog, logopeda, bedziesz miała jakieś opinie fachowca. Wiadomo, że takie badanie to nie wszystko, specjalisci jak mają kontakt na kilka godzin też mogą coś przeoczyć, ale już jakiś trop. Albo Cię uspokoja albo dadzą jakieś wskazówki. Nic nie tracisz a możesz zyskać, bo za rok szkoła, masz czas na pracę z dzieckiem jeżeli jest potrzeba. Zapisuj ma badanie, koniecznie!

Gość gość
Najlepiej udaj się do najbliższej parafii i skonsultuj z kapłanem zachowanie syna.

Gość gość
Byłam w poradni, to kazali najpierw diagnozować w Naviculi, a tam termin za 10 mcy.

Gość gość
No i co? oczekujesz tutaj diagnozy jak Ci czekać kazali? Poza tym "mnóstwo", nie "mnustwo". Czepiasz się młodego, że książki go interesują, może Ty też byś się wzięła?

Gość gość
kurcze, aż się boję.

Gość gość
wój post nie wnosi nic do mojego wątku. żegnam.

Gość gość
To może być zespół aspergera!!

Gość mamabrunka32
Nie straszcie dziewczyny. Idz z nim do psychologa, bardzo dobrego mają u nich https://psychomedic.pl/psycholog-warszawa . Tylko on jest w stanie zdiagnozować małego. Mam nadzieje, ze to taka jego uroda.

Gość gość
zespół aspergera to też taka uroda!

Gość gość
Po prostu jakiś młody niezdiagnozowany geniusz urodził się w prostej i bezmyślnej rodzinie, która uważa że jeśli nie widzi tego samego co on, to jest z nim "coś nie tak". Już na dzień dobry współczuję dziecku takich rodziców bo prawdopodobnie całe życie będzie hamowany i prostowany żeby za bardzo nie odstawał od reszty rówieśników bo to pewnie dla nich obciach mieć w domu Mozarta albo Einsteina.

Gość gość
Hej a może tu się coś ciekawego dowiem. Niedawno zdiagnozowałam swojego synka. Równiez ma zespół aspergera. Młody ma bardzo dużo zainteresowań. Ostatnio przejazdy kolejowe jak i geografia dookoła miejsca którego mieszkamy. chciałby poznać wszystkie okoliczne wioski. Nie wiem już sama czy jeździć z nim i dać mu poznać, bo on by chciał codziennie. Zdaję sobie sprawę, że są to fajne zainteresowania, ale codziennie jeździć to trochę ciężko, a wyznaczyć sobie jeden dzień w tygodniu to tez on się denerwuje. Dajcie jakieś rady, bo dopiero poznaję ten świat.

Gość gość
Więc poznawajcie świat razem. Zobaczysz, jest piękny.

Gość gość
ale jak to zrobić by była jakas równowaga?? On by chciał codziennie podróżować. Codziennie po przedszkolu coś nowego.