Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Umowa na czas określony a ciąża

Polecane posty

Gość gość

Witam Niedługo w mojej pracy w której na razie pracowałam na umowie zlecenie dostane umowę o pracę Czy jeśli po okresie próbnym dostane umowę na dwa lata i w jej czasie zajde w ciążę to czy pracodowca może mnie zwolnić z dniem porodu? Czy przysługuje mi urlop macierzyński?

Gość gość
Z tego co wiem to umowa przedłuża się do momentu porodu automatycznie, a jezeli urodzisz np. w pierwszym roku umowy to normalnie w jej czasie masz macierzyński i wracasz jeszcze do pracy.

Gość gość
Tak. Ale na pisemny wniosek nie później niż 21 dni po porodzie "Art. 1791 . § 1. Pracownica, nie później niż 21 dni po porodzie, może złożyć pisemny wniosek o udzielenie jej, bezpośrednio po urlopie macierzyńskim, urlopu rodzicielskiego w pełnym wymiarze wynikającym z art. 1821a § 1. § 2. W przypadku złożenia wniosku, o którym mowa w § 1, pracownica może dzielić się z pracownikiem – ojcem wychowującym dziecko albo ubezpieczonym – ojcem dziecka korzystaniem z urlopu rodzicielskiego albo pobieraniem zasiłku macierzyńskiego za okres odpowiadający okresowi tego urlopu, zgodnie z zasadami określonymi w art. 1821c § 2 i 4" Art. 180. § 1. Pracownicy przysługuje urlop macierzyński w wymiarze: 1) 20 tygodni – w przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie; 2) 31 tygodni – w przypadku urodzenia dwojga dzieci przy jednym porodzie; 3) 33 tygodni – w przypadku urodzenia trojga dzieci przy jednym porodzie; 4) 35 tygodni – w przypadku urodzenia czworga dzieci przy jednym porodzie; 5) 37 tygodni – w przypadku urodzenia pięciorga i więcej dzieci przy jednym porodzie. § 2. Przed przewidywaną datą porodu pracownica może wykorzystać nie więcej niż 6 tygodni urlopu macierzyńskiego. § 3. Po porodzie przysługuje urlop macierzyński niewykorzystany przed porodem aż do wyczerpania wymiaru, o którym mowa w § 1.

Gość gość
Może Ci nie przedłużyć umowy w każdej chwili. Wypowiedzieć w ciąży nie może. Urlop przysługuje, jeśli urodzisz w czasie trwania umowy, tj. ostatni dzień umowy pokrywa się lub wykracza poza macierzyński. W przeciwnym razie przysługuje zasiłek macierzyński, ale nie urlop, i nie masz do czego wracać. Gdybyś od razu zaszła be ciążę po podpisaniu umowy to wyrobisz się w czasie, zdążysz wróci ć do pracy i udowodnić, że warto przedłużyć umowę. O ile masz normalnego szefa. Ja czekałam z ciąża trzy lata na określonych, przed ciążą poszła m rozmawiać o podwyżce i usłyszałam, że jestem roszczeniowa ( a trzy lata słyszałam ochy i achy jaka to jestem świetna), więc już tam nie wrócę. Wolę prowadzić własną działalność w elastycznym czasie, by mieć go więcej dla dziecka, a zarobię też więcej. Taki off top;)

Gość gość
tu masz jeszcze o tym wszystko- oczywiscie to co wklejam to kodeks pracy Art. 177. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy. § 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym nieprzekraczającym jednego miesiąca. § 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. § 3 1 . Przepisu § 3 nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy. § 4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy. Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych przepisach. Okres pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia pracownicze. § 5. Przepisy § 1, 2 i 4 stosuje się odpowiednio także do pracownika – ojca wychowującego dziecko w okresie korzystania z urlopu macierzyńskiego.

Gość gość
"§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu." xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx więc gdyby umowa miała Ci się już kończyć, a zaszłabyś w ciążę, to jeśli będziesz w co najmniej 3 mc ciązy do dnia porodu obowiazuje umowa, ale macierzyski juz wtedy nie, chyba ,ze zmiescisz sie w ramach czasowych umowy

Gość gość
Czyli jeśli umowa trwa nadal gdy juz urodze to przysługuje mi urlop Jeśli urodze gdy umowa juz sie skończy to tylko zasiłek i powrotu do pracy nie ma

Gość gość
Tak. Nie ma podstawy przedłużenia umowy i powrotu do pracy jeśli umowa ma się skończyć, tylko do dnia porodu moze być przedłużona jak wynika z tego art. Chyba, ze zmiescisz się w czasie umowy z ciaza, to nie ma znaczenia, ze zostala zawarta na czas okreslony i tak prysluguje Ci macierzyski

Gość gość
Przysługuje ci macierzyński nawet jak się skończy umowa. Tylko że wtedy to się nie nazywa urlop, a zasiłek.