Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość RenKow78

Własna działalność gospodarcza w Niemczech

Polecane posty

Gość RenKow78

Witam, po internecie krąży wiele sprzecznych opinii na temat Gewerbe w Niemczech. Chciałbym spytać się ludzi, którzy mają w tym doświadczenie: jak to jest? Jak wyglądają koszty i czy ten zachód się opłaca? Nie ukrywam, że kuszą mnie wyższe zarobki z tym związane.

Gość patka1
Powiem tak też się wahałam kiedy chciałam założyć własną firmę w Niemczech (jestem opiekunką), naczytałam się historii jak to ktoś został oszukany. Pierwsze lody przełamała znajoma (wiem jestem tchórzem). Po tym jak zobaczyłam, że idzie jej dobrze podpytałam jej, poleciła mi swoje biuro i ja założyłam. Mam już Gewerbe od 2 lat, zero problemów jak dotąd. Moim zdaniem to firma robi największą różnicę ponieważ jeśli się idzie pod opiekę jakiejś firmy kogucik to fakt pewnie można się przejechać ale z dobrym biurem, wiem z własnego doświadczenia, jest warto.

Gość WojciechowskiJan
Tylko jak tu trafić na kogoś dobrego, a co jak się źle trafi, potem może być dużo kłopotów. Najgorzej to wybrać dobrze i się nie sparzyć.

Gość gość
Ja mam swoją firmę w Niemczech. Zależy co chcesz robić: ma to być firma handlowa? Usługowa? Produkcyjna? Nic nie napisałaś co chcesz robić a pytasz czy to się opłaca. Musisz odprowadzać składki na ubezpieczenie zdrowotne które są zależne od zarobków, składki na emeryturę, podatkek MwSt, podatek dochodowy, ewentualnie Gewerbesteuer. Ja napisze tylko tyle ze nie narzekam i nie zamierzam nigdy do polski wracać

Gość RenKow78
Ja jestem opiekunką, pytam ponieważ słyszałam, że jako selbststandlich zarabia się więcej bo wiadomo nikt nie pobiera prowizji za zatrudnienie.

Gość Maraatonczyk
Tak zgadza się jesli się ma zlecenia to zarobki są dużo lepsze. Co prawda ja zakładałem Gewerbę jako budowlaniec ale myślę, że u opiekunki wygląda to podobnie, w końcu są klienci i wystawia się rachunki. Zobacz sobie w Carebiuro w internecie, ja tam zakładałem. Wszystko jest na tip top

Gość gość
No nie wiem trochę nie mogę się zdecydować wydaje mi się to za trudne, tyle opłat pewnie jakieś podatki. Co jak czegoś zapomnę i bede miała długi w niemczech?

Gość Maraatonczyk
Ale czego tu się bać przecież tym wszystkim zajmuje się firma księgowa za to biorą pieniądze ale nie duże. Ciebie w sumie mało obchodzi prócz pracy. Wejdź sobie na Carebiuro.de i poczytaj ja tam się dowiadywałem