Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

agnieszkabr

Kupiłam samochód który jest wrakiem, jak mogę dociekać swoich praw?

Polecane posty

Dwa tygodnie temu kupiłam od handlarza Opla Insignię z 2015 roku 20 CDTI 130 km sprowadzonego z Francji. Auto miało być super itd. Na jazdę próbną wybrałam się z kolegą który trochę zna się na mechanice i powiedział że samochód jest ok. Kupiłam to auto za prawie 42 tys złotych, niestety po tygodniu auto zaczęło gasnąć, skrzynia biegów pracowała bardzo ciężko. Po wizycie w ASO Opla okazało się że auto mimo młodego wieku jest praktycznie wrakiem. Jest po bardzo poważnym wypadku (w ogłoszeniu bezwypadkowy), silnik, skrzynia biegów i niektóre elementy zawieszenia są natychmiastowo do naprawy,a na dodatek licznik prawie na 100% jest cofnięty. Na chwilę obecną auto nawet nie odpala, w ASO powiedzieli mi że doprowadzenie auta do sprawności będzie kosztowało ok 10-15 tys złotych. Dzwoniłam do handlarza i powiedziałam jaka jest sprawa ale tylko usłyszałam "pani złom, pani problem". W jaki sposób mogę dociekać swoich praw, czy mogę założyć sprawę w sądzie?

Gość gość
pech, podziekuj koledze za rade

Gość gość
widziały gały co brały, nie możesz założyć sprawy w sądzie

Gość gość
:( nie znam się na tym, ale ciężko mi uwierzyć, że tacy ludzie są bezkarni. Ja poszłabym do prawnika. Weźmie trochę za wizytę (nie wiem jakie są stawki), ale chyba warto wydać i się dowiedzieć...

Gość gość
Ciężki temat... A nie da się nic z nim zrobić? Nigdy nie podpisuj papierów przed poznaniem faktycznego stanu pojazdu. Udaj się z samochodem do mechanika i poproś o wycenę naprawy. U nas np. wymienialiśmy tylko opony, ale to po przeczytaniu tego: https://www.uniroyal.pl/samochod/opony-poradnik/wiedza-na-temat-opon/przyczepnosc-na-sniegu - dzięki temu jeździ nam się bezpieczniej. Gorzej, jak masz uszkodzoną np. całą skrzynię biegów i sprzęgło...

Gość gość
Współczuje, też miałem taką sytuacje, samochód odpicowany na oględziny że hej a potem sie zaczęło. Odpuściłem łażenie po sądach bo wyjeżdżałem zaraz za granice, dokupiłem części oe delph, wymieniłem co było trzeba i sprzedałem. Dużo nie straciłem, bo mam w rodzinie mechanika i policzył robocizne po kosztach ale fakt faktem że oszustów nie brakuje.