Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlugi rodzinne, umowa, raty

Polecane posty

Gość gość

Sprzedałam pewną rzecz w rodzinie za kilka tys. Umowa została spisana, dług rozłożony na kilka rat. Jak to w rodzinie, część została splacona, a reszty się nie mogę doprosić. Teraz pytanie jak to wygląda wg prawa? Chce odzyskać te pieniądze

Gość gość
Proszę o jakieś rady, czy taka umowa ma jakaś móc prawną? Czy mogę sprawę założyć o spłatę długu?

Gość gość
No jasne, że ma! M.in. po to ona jest. Gorzej było, gdybyś wszystko miała na gębę. Możesz założyć sprawę.

Gość gość
To świetnie, a ile taka sprawa w sądzie będzie mnie kosztowała? Zapewne nie opłaca mi się skórką za wyprawkę, ale warto czasem komuś utrzeć nosa

Gość gość
A może lepiej przez windykacje? Macie podobne doświadczenia?

Gość gość
Moim zdaniem bedzie ciezko. Takie sprawy z powodztwa cywilnego ciagna sie latami. Jak pojdziesz do prawnika to bedzie ciebie to kosztowalo sporo, a i tak poza napisaniem wezwania do zaplaty nic dla ciebie nie zrobi. Po ilus tam upomnieniach dopiero mozesz skladac pozew do sadu, ale to moze trwac i kilka lat. Dlatego firmy kieruja takie sprawy do inkaso, ale dla prywatnej osoby to sie nie placa, dostaniesz z tego moze jedna trzecia. Mozesz jedynie napisac upomnienie i zadac splaty w okreslonym terminie.

Gość gość
Tu masz jakiś opis: http://l.ly/Hcs > Jak coś będzie nie tak, to sąd napisze pismo, żeby poprawić/uzupełnić. > Przed oddaniem sprawy do sądu proponuję wysłać pismo listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru z prośbą do uregulowania długu do dnia takiego a takiego. To będzie mocny dowód w sprawie, która potrwa z 10 min.

Gość gość
Czyli co? Najpierw wysłać wysłać pisemne upomnienie? Co takie powinno zawierAć? Skorzystać z jakiegoś wzoru?

Gość gość
17:33 co Ty p********z za glupoty?! Autorko jedno wezwanie do zaplaty przedsadowe poleconym zpo. Potem uderz do prawnika jesli sama nie bedziesz umiała napisać pozwu. Sam pozew to śmieszne pieniądze,wiecej weźmie pełnomocnik

Gość gość
Dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Jutro siadam i pisze wezwanie do zapłaty, dam 2miesiące na zapłatę, gdyż dług miał buc splacona rok temu w maju