Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Urlop macierzyński i rodzicielski proszę o pomoc

Polecane posty

Gość gość

Cześć. Niebawem urodze swoje pierwsze dziecko, obecnie jestem na l4 - 100% płatnym. Będę chciała wykorzystać 12 miesięcy urlopu od razu, tzn. ok. połowę macierzyńskiego i połowę rodzicielskiego i pobierać zasiłek wysokości 80% pensji przez cały czas trwania urlopów. I tutaj mam pytanie - czy zgłaszam ten fakt do pracodawcy, czy muszę iść do urzędu? (nie ukrywam, że wygodniej zgłosic do pracodawcy niż tluc się po urzędach, ale oczywiście może nie być wyjścia :)) Jak to formalnie wygląda? Ile mam na to czasu i jakie dokumenty muszę donieść? Z góry dziękuję za pomoc:)

Gość gość
Piszesz podanie o macierzynski i zaświadczenie ze urodzilas i zanosisz do kadr

Gość gość
Rozumiem, że tyczy się to zarówno macierzyńskiego, jak i rodzicielskiwgo i pisze wtedy na tym podaniu, że decyduje się wykorzystać 12 miesięcy z 80% pensji? Czyli to wszystko już załatwia pracodawca? Bardzo dziękuję.

Gość gość
Piszesz w jednym wniosku, że bierzesz 20 tyg macierzyńskiego plus 6 tyg dodatkowego macierzyńskiego plus 26 tyg rodzicielskiego. Oraz że mąż zrzekła się tego dodatkowego i rodzicielskiego. I to zanosisz do kadr wraz z aktem urządzenia dziecka w terminie do 14 dni od urodzenia.

Gość gość
No i temat wyczerpany, bardzo dziękuję za pomoc :)

Gość gość
Ależ proszę bardzo :) to miło z Twojej strony, rzadko kto dziękuje za odpowiedź.