Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mamusie roczniakow co potrafia Wasze dzieci ?

Polecane posty

Gość gość

Chodzi o umiejetnosci spoleczno-komunikacyjne: 1. Pokazuja palcem jak czegos chca 2. Pokazuja palcem jak cos je zainteresuje 3. Reaguja na imie 4. Pokazuja w ksiazeczkach 5. Zapytane, wskazuja osoby i przedmioty (rozumienie mowy) 6. Mowia pierwsze slowa 7. Wskazuja czesci ciala u siebie, misia 8. Nasladuja rozne gesty - papa, brawo, ciii itp. 9. Wykonuja proste polecenia 10. Przynosza i pokazuja np. Zabawki 11. Doskonaly chwyt pesetowy Tak z ciekawosci. Moj ma za kilka dni roczek, ruchowo super, ale tutaj slabo. A jak u Was???

Gość gość
Moja córka robi wszystkie te rzeczy, które wymieniłaś, a nawet więcej. Ale... jej starsza siostra mając rok nie potrafiła z tego prawie nic. Mówiła kilka słów i potrafiła zrobić brawo i papa. To było wszystko.

Gość gość
Mój ma 13 miesięcy - z wyżej wymienionych robi wszystko za wyjątkiem mowy. Mówi niewiele, "eeeeee" ma tysiąc intonacji i znaczeń, ale doskonale potrafi przekazać o co mu chodzi. Najczęściej używane wyrazy to "nie" i "da". Mama i tata było tylko kilka razy. Także z mową jak dla mnie słabiutko. A to jest moje trzecie dziecko.

Gość gość
Moj sie juz onanizuje.

Gość gość
Mając rok, mała robiła praktycznie wszystko- poza mówieniem. Tzn powtarza sylaby, ale nie ma konkretnego dźwięku na konkretną rzeczy czy sytuację, chociaż mam wrażenie że próbuje naśladować bezpośrednio (ale nie utrwala tego). I nie wskazywała wprost palcem, zapytana, mamy czy taty- patrzyła czy podchodziła. Ale już w książeczkach- tak, chociaż to co ją interesuje (pokaże każdego psa, ale olewa np. kwiatki). Ogólnie rozumie proste polecenia, typu "włóż tutaj", "daj mi" (ze wskazaniem), "przynieś talerz", i "nie wolno" (jeszcze :P ) i komunikaty typu "idziemy na spacer" (próbuje założyć buty) czy "idziemy do kąpieli" (biegnie do łazienki, uwielbia kąpiel). Z części ciała tylko oczy, buzia, włosy i, nie wiedzieć czemu, pępek. U misia pokaże tylko oko, ale jego "buzi" już nie lokalizuje. Tak było jak miała roczek, teraz 15 miesięcy, i właściwie bez zmian w tych kwestiach, chyba więcej poleceń łapie, nie mówi dalej ani słowa. Ruchowo też super. A, i w lusterku dalej się nie rozpoznaje :P według testu z kropką na czole

Gość gość
Mnie zawsze dobijaja takie zestawienia bo wychodzi ze moj nie potrafi NIC....

Gość gość
Podbijam

Gość gość
Z części ciała mój pokazuje tylko siusiora