Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

usg

Polecane posty

Gość gość

boje sie usg w ciazy podobno cos robi z dna :/ chce miec zdrowe dziecko czy moge zrobic usg w ciazy tylko raz?

Gość gość
Jak sie wda w matke to i bez usg wyjdzie niedorobione

Gość gość
Mało się o tym mówi czy słyszy, że usg jest szkodliwe dla płodu. Im później tym lepiej. Zrobiłabym usg połówkowe, zeby sprawdzić czy dziecko rozwia się prawidłowo. Oczywiście, jeśli nie byłoby jakichś wskazań po badaniu przez lekarza.

Gość gość
Usg nie jest szkodliwe dla płodu. Nie możesz zrobić jednego usg ponieważ musisz zrobić 3 podstawowe usg jeżeli będziesz miała jakieś kłopoty z ciąża to lekarz może zalecic nawet więcej ale to tylko dla dobra dziecka chyba jakoś musi kontrolować co się w tobie dzieje czy boję serduszko ile waży jak rośnie. Kobieto zastanów się trochę skoro ty nie wiesz takich podstawowych rzeczy a jesteś w ciąży to naprawdę współczuję twojemu dziecku takiej matki. Przez takie twoje bo ja nie chcę ją chce zrobić tylko jedno usg możesz je nawet zabić

Gość gość
"podobno robi coś" Podobno po zjedzeniu niedojrzałej maliny wyrastają rogi :D A po spojrzeniu na żyrafę wzrok tracisz... Ja wiem, że nie każdy ma wiedzę i rozum, żeby odnosić się do badań naukowych, ale do jasnej cholery, jak nie ma to niech nie peridoli o "podobno robi coś", tylko niech się zdaje na tych, którzy jedno i drugie mają!

Gość gość
Usg jest szkodliwe dla płodu na samym początk, kiedy zarodek intensywnie się dzieli. Tak powiedział mi lekarz, dlatego wykonywał usg w miarę szybko i nie właczał bicia serca.

Gość gość
gość dziś Uzasadnij. Naukowo.

Gość gość
Naukowo nie umiem, bo nie jestem lekarzem. Powtarzam tylko, to co mnie lekarz powiedział. Może aparat usg wydziela jakieś fale, które zaburzają podziały komórkowe. Mówię tu o wczesnej ciąży. Obecnie jestem w 10 tyg i lekarz na ostatniej wizycie pokazał mi dopiero bicie serduszka.

Gość gość
gość dziś Nie, nie wydziela. Zmień lekarza, bo najwyraźniej trafiłaś do jakiegoś oszołoma.

Gość gość
Tętno płodu (FHR – fetal heart rate) na samym początku jest podobne do tętna matki około 70-80 uderzeń na minutę. Wzrasta ono z każdym dniem i około 9 tygodnia ciąży osiąga najszybszy rytm około 175 uderzeń na minutę. Dość kontrowersyjne jest ostatnio czy wolno „słuchać” tętna we wczesnej ciąży. Pamiętam, że jeszcze 6 lat temu słuchanie tętna za pomocą USG doppler u zarodków nawet 5 mm było standardem i nikt nie widział w tym nic dziwnego. Następnie było kilka doniesień, że podwyższona energia USG dopplera może być niekorzystna – choć badania nie były na ludzkich zarodkach, ze względów oczywistych. Obecnie są zalecenia aby do 8 tygodnia ciąży nie słuchać tętna płodu tylko obrazować je za pomocą tak zwanego Motion- mode (M-Mode). Najogólniej tłumacząc to – patrzymy ile razy serduszko bije. https://mamaginekolog.pl/usg-wczesnej-ciazy-jak-interpretowac/

Gość gość
Link nie działa

Gość gość
gość dziś Podaj link do RZETELNEJ strony a nie do tego oszołoma!

Gość gość
Slychaj mozesz wcake nie chodzi..i tyke nikt nie zmusi.pitem tylko na porod do orywatnej kliniki i juz.M8zesz zribic badania z dna plodu(krew matki)od 1700 do 4600zl.i tyle Skoro chcesz cudowac prosze bardzo.