Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kult piękna

Polecane posty

Gość gość

Mam tego dość. Dlaczego wygląd jest taki ważny??? Mówią mi , że jestem ładna, niby mam ładna twarz, a nie które koleżanki mi zazdroszczą. To byl szok. Nigdy nie myślałam o sobie w ten sposób..... Mam dużo kompleksów. Nie czuję się dobrze w swoimi ciele. Jestem za gruba i cały czas o tym myślę i ta obsesja , żeby schudnąć do 45 kg. To był czas zaburzeń odżywiania. Źle się to skończyło..... Teraz nie mogę na siebie patrzeć. Robiłam to wszystko , bo chciałam być piękna. Teraz zaczynam mieć to gdzis. Ścięłam włosy na chłopaka. Nakładam byle jakie ciuchy, a wszystko z powodu kultu piękna. ,,Ładna dziewczyna musi być chuda i wysoka, i mieć cycki". Chłopcy w tym wieku (mam 15 lat) zwracają uwagę tylko na wygląd i to już mnie męczy. Tylko dupa i cycki. Zdjęcie na intagramie... Same chude, idealne dziewczyny. Koleżanka pokazała mi swojego ig. Zupełnie dwie różne osoby. Zdjęcia wstawiała dopiero po dokładnej obróbce, ale to nie mam sensu. Po co tak robić skoro tak nie wyglądamy. Komu tak naprawdę chcemy dorównać. Sama czasem oceniam po wyglądzie. Dlaczego to jest dla nas tak ważne??? Wystarczy, ze ładniej się ubiorę i jakis oblech się za mną odwraca, a nie jestem ubrana wulgarnie. Do tego rzęsy i błyszczyk i od razu się gapią, a jaka spodnie bojówki i męską bluzkę to myślą , że jestem chłopcem..... Tak wiele zależy do naszego wyglądu. Smuci mnie to. Dla mnie wygląd staje się coraz mniej ważny, bo uroda i tak przemija. Wszyscy będziemy mieć zmarszczki. Wolałbym byc geniuszem. Coś osiągnąć , a nie tylko make up .... Znaczyć coś dla świata... Mieć 5 z matmy. Moim zdaniem, to liczy się bardziej niż wygląd. A co wy uważacie? Chciałabym poznać opinie innych na ten temat.

Gość czanter

Polecam koniecznie przeczynie - virtualo.pl/ebook/obsesja-piekna-jak-kultura-popularna-krzywdzi-dziewczynki-i-kobiety-i229466/

Właśnie to pokazuje, jak to wygląda. Ludzie są od małego uczeni, że muszą być idealni. To literatura faktu. Konkrety, liczby. Przerażające w jakim wieku dzieci już zaczynają na to zwracać uwagę, a szczególnie dotyczy to dziewczynek. Cóż - taki typowy pokaz tego, jak wyglądają te czasy.