Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zestresowana mama 91

Jak uniknac smierci lozeczkowej

Polecane posty

Gość Zestresowana mama 91

Dziewczyny, to temat, który przeraża chyba każda młoda mamę. Jak zapobiec śmierci lozeczkowej? Podwyższylismy materac z jednej strony, układamy na boczku na noc, ale i tak się boje...

Gość gość
Nie pchać do łóżeczka badziewi typu ochraniacze, poduszeczki, maskotki itp., dla własnego spokoju możesz kupić monitor oddechu

Gość gość
Dokładnie, nie wieszaj tez zadnych przescieradel, recznikow ani nic, zupelnie nic kiedy maluszek jest w łóżeczku. Unikaj tez ustawiania lozeczka pod półką zapchana misiami (zwlaszcza wiekszymi).

Gość gość
Dwie pierwsze Panie chyba nie wiedza co to smierc lozeczkowa:-\ Nie przegrzewaj, lepiej jak zmarznie, najnowsze badania wskazuja ze przyczyna smierci lozeczkowej moga byc problemy z utrzymaniem stalej temperatury, ponoc nastepuje nagly skok i ... Mniejszym ryzykiem smierci lozeczkowej , obciazone sa dzieci ze smoczkiem, wedlug statystyk. Jak cos sobie wspomne jeszcze to dopisze.

Gość gość
Monitor oddechu to dobry pomysł, po drugie wybierz się na kurs pierwszej pomocy, gdzie na manekinie poćwiczysz reanimację - będziesz lepiej przygotowana i masz szansę uratować dziecko przed przyjazdem pogotowia.

Gość gość
18.58- dobrze, ze Ty wiesz specjalistko

Gość gość
Jak dbać o temp kiedy na dworze ponad 30 stopni?:/ co jeszcze dziewczyny?

Gość gość
Monitor oddechu mam i używam w nocy

Gość gość
Może macie dobry link do sposób reanimacji lub dbania p maluszka?

Gość gość
W zasadzie to nikt nie wie czym jest śmierć łóżeczkowa i jakie są jej przyczyny. Te wszystkie rady, które można wyczytać, to tylko domysły.

Gość gość
Mama ginekolog napisała o tym artykuł

Gość gość
Karmic piersią, spac z dzieckiem. Dziecko na placach bez poduszek i kocykow.

Gość gość
Spać z dzieckiem? Chyba chora jesteś

Gość gość
Wrzucić na luz. Śmierć lóżeczkiem nie jest jakimś bardzo częstym zdarzeniem.

Gość gość
W ostatnich latach zmniejszyła się liczba przypadków SIDS. Jeszcze 22 lata temu problem dotykał 2–3 dzieci na tysiąc. Obecnie wskaźnik ten wynosi 0,5 na tysiąc, czyli częstość SIDS zmniejszyła się aż 4–6 razy! Niektórzy sceptycy w ogóle powątpiewają, czy jest coś takiego jak SIDS, uznając, że większość przypadków, które są do niej zaliczane, to skutki niewykrytych chorób lub błędów w opiece nad dzieckiem. To raczej niemożliwe. Jednak lekarze podkreślają, że nie należy co prawda bagatelizować SIDS, ale strach przed nim i nakręcanie lęku także nie powinny mieć miejsca. Statystycznie sprawę ujmując, o wiele bardziej niż SIDS grozi dziecku domowy wypadek, jak choćby upadek z łóżeczka czy zadławienie fragmentem zabawki. Zatem: zamiast nadmiernie skupiać się na SIDS, lepiej, kierując się przede wszystkim wyobraźnią, zwyczajnie dbać o dziecko.

Gość gość
Niebezpieczne jest zbyt długie leżenie dziecka w tej samej pozycji, czy to łóżeczko czy nosidełko. Karmienie piersi też jest lepsze bo dziecko się szybciej budzi bo szybciej robi się głodne. Monitor oddechu się przyda. Ostatnie badania wykazały że za śmierć lozeckzowo odpowiedzialny jest gen który modyfikuje mięśnie oddechowe. To tyle co wyczytałam w necie i pytałam lekarzy.

Gość gośćbezszkoly
Nie pchać do łóżeczka badziewi typu ochraniacze, poduszeczki, maskotki itp., dla własnego spokoju możesz kupić monitor oddech Dokladnie.

Gość gość
Ale jesteście kochane, dziekuje. Nie move sie uspokoic:/ a more dziecko ma 11 dni.

Gość gość
Pocieszę Cię. Ja byłam tak tym zestresowana ( w pracy miałam do czynienia z tego typami zgonami), że dopiero jak mała skończyła rok to trochę odetchnęłam. U mnie to stale siedziało w głowie.

Gość gość
Wietrz w mieszkaniu duzo. Tyczy sie to najbardziej zimy, bo znam mamy, ktore baly sie otworzyc okna. Wiecej tlenu lepiej dotleniony organizm. Nigdy nie pal i nie pozwalaj na to nikomu w mieszkaniu/domu. Jest to udowodnione. Kolejna sprawa nie przegrzewaj. W domu ubieraj lekko, a w upaly nawet bez ubran. Choc z doswiadczenia wiem, ze noworodki lubia cieplo. Statystycznie udowodnione jest, ze SIDS wystepuje raczej w patologicznych rodzinach. Jesli dziecko zawziecie spi dlugo, obudz i nakarm. Noworodek czesto zasypia gleboko i nie budzi sie na jedzenie zbyt dlugo. To moze byc niebezpieczne, bo spada cukier = energia. Bardzo dobra uwaga o kursie pierwszej pomocy. Polecam monitory oddechu.

Gość gość
Aoglybyscie udzielic mi kilku rad? Taking, Kore Was sie przydaly... np, że po mleku matki rzadko się odbija

Gość gość
Moje dziecko wczoraj po mleku sztucznym przespała prawie 4 h :/ wieczorami zazwyczaj karmię tak - pierś i ok 40 - 50ml sztucznego, bo ogólnie moje 11 dniowe dziecko jest w zasadzie cały dzień przy cycu

Gość gość
Nie rozumiem jak można tak sobie zrobic pod górę w życiu i zrobic dziecko. Przecież teraz boisz się tego, potem czy się nie zakrztusi i nie będzie roślina z niedotlenienia, potem wszystkie choroby i może być autyzm poszczepienny, potem może być białaczka itp. I tak do ukaranej śmierci bać się. A dziecko tez jest śmiertelne i śmierci dzieci zdarzają się teraz bardzo często (choroby). Wiedz jak się jest złamanym po śmierci dziecka? Małżeństwo się rozpada i ty do końca życia już się nie czujesz szczęśliwa

Gość gość
Chyba każdy odpowiedzialny człowiek który decyduje się na dziecko pierwsze co to robi kurs na pierwsza pomoc dla dzieci!

Gość gość
Idąc tokiem rozumowania niektórych, to ludzie w ogóle nie powinni się rozmnażać, bo to oznacza tylko wszystko, co najgorsze: choroby, nieszczęście, płacz, ból i śmierć, na końcu tej męki. Wpadając w taką paranoję, to nikt zdrowy tego świata nie opuści, ech. Autorko, mimo wszystko, rozumiem Cię, ale staraj się nie patrzeć na życie Twojego maleństwa pod kątem tego, co może się stać, bo prędzej stracisz zmysły. Chciałabym Ci przytoczyć historię dziecka koleżanki mojej mamy, która miała miejsce wiele lat temu, ale nie będę dodatkowo nakręcać tej spirali. Najważniejsze, byś Ty była spokojna. Dziecko wyczuwa napięcia. Dbaj o nie w sposób naturalny. Słuchaj rad rodziców oraz lekarzy; dokształcaj się. Zasady pierwszej pomocy, ogólnie, to świetny pomysł, ale naucz się ich bezwiednie, po prostu. A nie - z nastawieniem na najgorsze. Poradzisz sobie, będzie dobrze. Wiem, że chcesz być jak najlepszą mamą i chcesz wiedzieć wszystko, co może być potrzebne, ale pamiętaj też o sobie, swoim mężu oraz reszcie bliskich Ci osób..