Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ciemna karnacja dziecka w filtry uv

Polecane posty

Gość gość

Pytam z ciekawości. Jesteśmy właśnie w Hiszpanii i poznaliśmy polsko hinduskie malzenstwo z 4 letnia córka. Spędzamy razem sporo czasu i nie widzę żeby samarowali mała kremami z filtrem. Zapytałam o do niej mamę to powiedziała że prz takiej karnacji filtry nie potrzebne i tylko na wieczór po kąpieli smaruje ja balsamem. Czy to jest właściwe?

Gość gość
Ciemna karnacja = melanina w skórze Co robi melanina? chroni przed promieniowaniem UV

Gość tjtrjt
W Pl też funkcjonowało takie przekonanie, potwierdzane w publikacjach, ale to dziesiątki lat temu. Oni widocznie są na tym etapie.

Gość gość
Czyli co nawet mulaci muszą używać kremów z filtrem?

Gość gość
Przynajmniej dziecko nie będzie miało niedoboru witaminy D.

Gość gość
gość dziś Oczywiście, że może mieć, w jednym z badań uczestnicy spędzali ponad 11 godzin tygodniowo na słońcu, bez filtra, 51% z tych osób po kilku miesiącach miało wciąż niedobory wit. D. Badanie było przeprowadzone na Hawajach.

Gość gość
Ja mam córkę i ma bardzo ciemną karnacje i jasne niebieskie oczy :) czy ja smaruje czy nie i tak jest bardzo ciemna.

Gość gość
A ja też nie smaruję mojej rocznej córki. Oczywiście nie spędza całego dnia na słońcu. Ale uważam, że trochę słońca nie zaszkodzi. Jest ślicznie, ale leciutko, bo jak zaznaczyłam nie spędzamy na słońcu wielu godzin, opalona.